Позиція депутатів-комуністів щодо ситуації в державі

Щоденно на мою адресу надходить велика кількість звернень полтавчан, яких тривожить нинішня ситуація у країні. Людей турбує, чим це може закінчитися і яку позицію у нинішніх умовах займають депутати-комуністи?
Наша позиція викладена у заяві фракції Компартії України у Верховній Раді України, яка постійно озвучується з парламентської трибуни та надрукована у засобах масової інформації. Суть її полягає у наступному: “Сучасна Україна переживає один із найдраматичніших моментів у своїй історії. Внаслідок гострого тримісячного протистояння, яке супроводжувалося масовими безпорядками, застосуванням зброї, захопленням адміністративних, у тому числі урядових, приміщень, пролилася кров, загинули люди.
Висловлюючи співчуття безвинно потерпілим, рідним і близьким загиблих, фракція Компартії України у Верховній Раді України заявляє про глибоку стурбованість трагічним розвитком подій у суспільстві. Наша фракція неодноразово звертала увагу Президента та уряду на згубність політичного курсу, який ними проводився, його антинародний характер, відступ від передвиборних обіцянок і фактичний обман народу, тенденції до встановлення в країні авторитарного режиму. Однак воля народу, висновки науковців, наші застереження і пропозиції брутально ігнорувалися, виходячи з власних інтересів.
Це призвело до катастрофічних наслідків в усіх сферах життя держави і суспільства. Країна опинилася перед загрозою дефолту. Життя мільйонів людей погіршується. Державний організм вразила тотальна корупція. Безпрецедентно знизився рівень довіри населення до всіх інститутів влади.
У такій обстановці вибух став неминучим. Зарозуміла, самовпевнена, збанкрутіла влада не зробила належних висновків із того, що сталося, діяла невиважено, не змогла запобігти трагічному розвитку подій, порушенням законності та застосуванню зброї. А коли ситуація досягла критичної фази, В. Янукович і багато високопоставлених чиновників боягузливо покинули доручені їм державні посади, а частина – й Україну.
Фракція Компартії у Верховній Раді України висловлює глибоке занепокоєння роздмухуванням у країні антикомуністичного психозу, фактами печерного вандалізму і розбою – знищенням пам’ятників В.І.Леніну, захисникам Вітчизни часів Великої Вітчизняної війни, бандитськими нападами на приміщення комітетів нашої партії в Києві, інших містах, моральним і фізичним терором проти комуністів. Все це не знаходило належної оцінки і правових заходів з боку попередньої влади. Не засуджує таких дій і нова влада. Користуючись цим, неонацисти ще більше розперезалися.
Враховуючи всі ці обставини, фракція Компартії України у Верховній Раді України виступатиме опозицією до нової влади.
Ми і далі будемо діяти конструктивно і відповідально, послідовно, дотримуючись Конституції, будемо обстоювати інтереси трудового народу, захищати національні інтереси України, добиватись відновлення громадянського миру, дотримання законності, робитимемо все для забезпечення єдності й територіальної цілісності нашої Вітчизни.
Вважаємо невідкладним завданням правоохоронних органів провести глибоке, всебічне розслідування трагічних подій, що відбулися, та дати їм об’єктивну оцінку. Винні у порушенні законів, загибелі людей повинні понести покарання незалежно від того, на якому боці вони виступали.
Вкрай важливо якомога швидше ввести ситуацію в країні, в усіх її регіонах у правове поле, відновити нормальну роботу всіх органів влади і самоврядування, припинити будь-які прояви беззаконня і свавілля, не допустити переслідування людей за їхні політичні переконання, ідеологічні погляди, надійно захистити декларовані Конституцією України права і свободи громадян.
Критична ситуація в країні вимагає зосередження зусиль насамперед на відверненні краху і подоланні кризових явищ в економіці, вирішенні нагальних проблем у соціальній сфері. Реальною основою для ділового обговорення і розв’язання цих питань може бути Антикризова програма, запропонована нашою партією, але ігнорована попередньою владою.
Вважаємо за необхідне негайно ухвалити рішення про скасування так званих реформ у сфері пенсійного забезпечення і охорони здоров’я, не допустити прийняття Трудового кодексу, багато положень проекту якого порушують Конституцію України, мають дискримінаційний щодо людей праці характер.
Нагальними справами є також впровадження прогресивної системи оподаткування, здійснення глибокої реформи заробітної плати, відновлення і збереження соціально справедливих гарантій громадян, загальнодоступних охорони здоров’я, освіти, соціального захисту і забезпечення.
Ні в якому разі не можна допустити приватизації стратегічно важливих галузей і підприємств вітчизняної економіки, а ті об’єкти, які були приватизовані з порушенням закону, тобто вкрадені у народу, – повинні бути повернені у власність народу.
Ми підтримаємо усі конкретні кроки, спрямовані на придушення і викорінення з життя нашого суспільства корупції та інших форм організованої злочинності.
З цих та інших питань у нашої парламентської фракції є серйозні напрацювання. Частина законопроектів уже внесена на розгляд Верховної Ради.
Ми вважали за необхідне відновлення дії положень Конституції, які забезпечують повернення на даному етапі до парламентсько-президентської республіки, і підтримали відповідні рішення Верховної Ради. У нас є конкретні пропозиції – вони внесені до парламенту – стосовно подальшого вдосконалення Основного закону держави, зміцнення демократичних засад суспільного і державного життя, недопущення сповзання до авторитаризму, під якими б гаслами він не виступав.
Конче необхідно у найкоротші строки здійснити реформу влади і самоврядування у регіонах і на базовому рівні, створити, нарешті, належні правові й бюджетно-фінансові умови для нормальної діяльності самоврядних органів.
Ми твердо дотримуємося принципової позиції: найважливіші питання державного життя, передусім ті, що стосуються форми суспільного ладу і державного устрою України, вибору вектора її зовнішньополітичної і економічної інтеграції, вступу до міждержавних союзів, мають вирішуватись із урахуванням думки народу, тобто через всеукраїнський референдум.
Інтереси нашого народу, єдність країни, забезпечення і захист національних інтересів для нас – перш за все”.
Багато звернень стосуються напруги у відносинах із Росією, питань можливості скасування пенсійної реформи, соціальних виплат за вже прийнятими рішеннями судів, підвищення ціни на газ для населення тощо.
Ситуація навколо Криму: Наша позиція. Проблема повинна вирішуватися мирним шляхом, виходячи з непорушності кордонів України та її територіальної цілісності, дотримання Конституції і законів України, неухильного забезпечення особистої безпеки, прав і свобод громадян України, що проживають на її території.
Відповіді на гострі соціальні питання вже прозвучали з вуст нинішнього керівника Кабінету Міністрів України А.Яценюка, але вони різко відрізняються від того, що говорив цей політик, перебуваючи в опозиції:
Скасування пенсійної реформи: Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що новий уряд не має наміру скасовувати пенсійну реформу. Про це він сказав під час засідання уряду, передає кореспондент УНН (27.02.2014).
“Ми не обіцяємо покращення ні сьогодні, ні завтра. Все, що ми можемо зробити, – через вкрай непопулярні заходи стабілізувати ситуацію в Україні. У зв’язку з тим, що казна пуста, не може навіть сьогодні стояти на порядку денному питання, як скасування пенсійної реформи, так і інших рішень”, – заявив А.Яценюк.
Соціальні виплати: “У нас немає зараз коштів виплатити 12 мільярдів гривень по боргах, по судових рішеннях. У нас немає зараз можливості виплатити в повному обсязі соціальні пільги і субсидії”.
Ціни і тарифи: “…у нас немає іншого виходу, як приймати вкрай непопулярні рішення. Це рішення, які будуть стосуватися субсидій, це рішення, які будуть стосуватися тарифів, це рішення, які будуть стосуватися скорочення соціальних програм…”
Отже, черговий раз за збагачення буржуазії і прорахунки влади має платити народ “затягуванням пасків”. Черговий раз Україна шукає позичок, за які будуть розраховуватися наступні покоління. Такі реалії. Але чи є цьому край?
Депутати-комуністи наполягатимуть на безумовному виконанні своїх соціальних зобов’язань перед виборцями партіями, які представляють нинішю владу, адже вони перед виборами обіцяли скасування пенсійної і медичної реформ, зростання соціальних виплат та недопущення росту цін і тарифів.
(Друкується у порядку, визначеному Законом України “Про статус народного депутата України”).

Сергій ГОРДІЄНКО
Народний депутат України,
фракція КПУ

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.