Вирощування ранніх помідорів

(Закінчення. Початок у випуску додатка “Сійся, родися !..” від 7 лютого 2014 року).
Для одержання раннього врожаю помідорів при вжитті заходів боротьби із заморозками розсаду ранньостиглих сортів і гібридів висаджують на 10–15 діб раніше від загальної посадкової кампанії. Це те, що стосується висаджування у відкритий грунт. У теплицю ж висаджуємо розсаду в стадії формування першого квіткового грона. У приміщенні при цьому має бути не менш ніж 18–20 градусів тепла.
За дві-три доби до висаджування розсади ґрунт добре зволожують, щоб рослини не страждали від нестачі вологи і швидше акліматизувалися в нових умовах. Швидке приживання розсади і посилений розвиток кореневої системи забезпечує біостимулятор Радифарм. Безпосередньо перед висаджуванням кореневу систему вмочують у розчин цього препарату (300 мл/100 л води), розсаду в касетах просочують ним. Через сім діб обробку повторюють
(150 мл/100 л води).
Висаджувати розсаду краще в другій половині дня, щоб рослини менше в’янули, а також у хмарні дні. За ніч у саджанців відновлюється тургор, тобто пружність, і на другий день вони менше в’януть і швидше приживаються.
Догляд за рослинами
Через три-п’ять діб після висаджування розсади замість загиблих рослин підсаджують нові й розпушують грунт у міжряддях на глибину 6–8 см. Вдруге міжряддя розпушують через 10–12 діб на глибину 10–12 см. На зрошуваних землях за поверхневого поливу міжряддя розпушують після кожного поливу на глибину 12–15 см. Протягом вегетаційного періоду повторювати це слід 4–5 разів. Бажано було б паралельно підгортати рослини. Це стимулює появу бічних корінців, завдяки яким посилюється живлення рослин, а відтак – і формування додаткового врожаю.
За надто ранніх строків висаджування внаслідок коливання денних температур спостерігається опадання квіток і зав’язі томатів на першому та другому суцвіттях. Якщо ж розсаду попередньо добре загартувати, такий негативний процес можна звести до мінімуму.
Для кращого провітрювання та запобігання ураженню хворобами на рослинах обривають листки до першого грона.
У процесі цвітіння і дозрівання плодів помідори використовують максимальну кількість поживних речовин, тому їх необхідно регулярно підживлювати. Перше підживлення проводять через 15–20 діб після висаджування розсади, друге – перед початком плодоутворення.
На ранніх фазах розвитку гарні результати дає застосування Майстеру (з розрахунку 20–30 грамів на сотку) або Плантафолу (10 грамів на сотку) для стимулювання процесів вегетації, пом’якшення стресового впливу пестицидів, підвищення коефіцієнта засвоєння поживних речовин із ґрунту. Плантафол цікавий тим, що до його складу входить прилипач. Він підвищує ефективність використання мікро- й макроелементів, які належать до складу препарату. При стресових погодних умовах (заморозки, посуха, різкі коливання температури) Майстер і Плантафол добре використовувати з Мегафолом (біостимулятором-антидепресантом) у дозі 30–50 міліграмів на сотку.
На початку цвітіння, щоб уникнути опадання квіток і зав’язей, із метою запобігання ураженню рослин верхівковою гниллю доцільно обробляти помідори препаратом Брексил. Через 10 діб обробку повторюють.
Обприскування рослин помідора на початку дозрівання перших плодів проводять препаратами Майстер або Плантафол. Вони прискорюють цей процес, а також збільшують вміст вуглеводів і вітамінів у плодах.
Профілактика і захист
Для захисту рослин від хвороб і шкідників їх обробляють інсектицидами. Так, першу обробку проводять через 12–14 діб після висаджування розсади в ґрунт препаратом Татту (30 міліграмів на сотку). Друга обробка – через 8–10 діб Квадрисом (6 грамів на сотку). В разі потреби через 10 днів можна провести третю обробку.
При цьому не забуваймо про боротьбу з бур’янами у теплицях. Вони витягують із грунту поживні речовини й затіняють таке потрібне рослинам сонце.

Василь КУТОВЕНКО
Кандидат сільськогосподарських наук

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.