Від березневого дощу земля розквітає

Хоч снігу цієї зими було небагато, проте березень дощами тішить. Значить, не сіятимемо в суху землю й маємо надію на дорідний урожай. Але, щоб отримати його, потрібно працювати, а не зволікати…
САД
Як тільки настануть перші погожі дні, необхідно буде поновити побілку на штамбах й біля основи скелетних гілок плодових дерев – це захистить їх від сонячних опіків. Розчин готують так: у 10 літрах води розчиняють 2,5 кілограма вапна, 1 кілограм глини та 300 грамів мідного купоросу.
Вже можна розпочати обрізування плодових культур, пам’ятаючи, що загущений сад не плодоносить, або якщо й дасть плоди, то дрібні. У першу чергу слід звертати увагу на найстаріші дерева, видаляючи сухі, поламані й уражені гілки. Зрізи, товщі 2 сантиметрів, необхідно замазувати вохрою або залізистим суриком, розведеними оліфою.
Не забуваймо і про ягідні культури. Під час розчищення малиннику чи кущів смородини, агрусу треба ретельно обстежувати рослини й видаляти усі ламкі й почорнілі всередині, а також сухі пагони. Вони, найімовірніше, уражені скляницею або смородиновою стебловою галицею.
У березні садівники заготовляють однорічні пагони для щеплень. Для цього підходять молоді пагони зі світло-зеленою деревиною на зрізах. Тільки такі зможуть добре прижитися. Зберігати заготовлені заздалегідь живці треба у вологому піску в прохолодному приміщенні.
ГРЯДКА
Якщо баклажани, перець і томати індетермінантних сортів на розсаду ви посіяли тільки на початку березня, необхідно прискорити появу сходів шляхом підвищення температури грунту. Перець зійде на 8–10-й день після сіяння при 28–32°С, а баклажан і томат при такій самій температурі – на 6–7-й і 4–5-й день відповідно. Якщо ж температура грунту буде нижчою +20°С, перець і баклажан можуть не зійти зовсім, а томат проросте лише через 15–17 днів після висіву насіння.
Як тільки перші паростки з’являться з-під землі, ящик із висіяним у нього насінням треба помістити на підвіконня, де температура вдень має бути не вищою +16–18°С, а вночі – 12–14°С. Через тиждень її можна буде підвищити на 4–6°С. Тимчасове утримування доволі низьких температур здатне перешкодити сильному витягуванню розсади на початковій стадії її розвитку. Однак зловживати таким охолодженням не варто, бо це може призвести до масового ураження томатів фітофторою, а також до закладання неправильних квітів, які не запліднюються зовсім або ж формують потворні, не характерні для сорту плоди.
Розсаду потрібно обов’язково підживлювати, поливаючи її поперемінно то водою, то слабким розчином добрив. На початковій стадії розвитку розсада потребує багато світла. У випадку його нестачі затримуватиметься закладання пуп’янків, що в подальшому призведе до пізнього плодоношення. Для підсвічування необхідно використовувати лампи денного світла, розташовуючи їх на відстані 5–7 см від рослин. В міру підростання розсади лампи піднімають таким чином, щоб ця відстань зберігалася.
До речі, підсвічувати розсаду перцю треба лише протягом 7–8 годин, у той час як баклажана і томата – 11–12 годин на день.
Після появи у томата першого справжнього листка раз на два тижні грунт необхідно поливати слабким розчином хлорокису міді (з розрахунку
1 неповна чайна ложка порошку на 10 літрів води). Це допоможе підвищити стійкість томатів проти фітофторозу.
Наприкінці місяця висівають насіння скоростиглих томатів, які вирощують шляхом пікірування сіянців. У цей же період сіють пізні й ранні сорти та гібриди білоголової і брюссельської капусти.
Ріпчасту цибулю й часник, що повипускали зелені паростки, треба поставити у ємності, заповнені вологим піском, – через кілька тижнів матимете свіжу вітамінну зелень.
КВІТНИК
Настав час приділити особливу увагу кімнатним рослинам, у яких поступово пожвавлюється сокорух. Треба збільшити їх полив і підживлення, особливо азотними добривами, які стимулюють активний ріст і цвітіння більшості рослин. Якщо взимку стебла гібіскусу, пеларгонії, традесканції надміру витягнулися, їх слід вкоротити на 1/3 довжини.
У третій декаді березня проводять омолоджуюче обрізування декоративних кущів, зокрема жимолості, терну, дейції та інших.
У цей же час обрізають спірею японську, будлею Давида, гортензію тощо, а також слід поробити отвори для провітрювання, щоб запобігти випріванню при різкому підвищенні температури. Коли остаточно переможе тепло, укриття з кущів можна буде зняти. Але при цьому не треба поспішати з прибиранням грунту, нагорнутого під них.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.