Спілкування у широкому форматі

Відбулася зустріч депутатів обласної ради із громадським активом області. На широке обговорення виносились питання суспільно-політичних викликів сьогодення, висвітлення діяльності місцевого самоврядування провідними ЗМІ області, створення громадської ради при облраді.

У роботі зібрання взяли участь голова обласної ради Петро Ворона, його перший заступник Володимир Марченко, представники депутатського корпусу, ЗМІ, громадськості.
Петро Ворона вручив групі жителів області Почесні грамоти обласної ради з нагрудним знаком, якиих вони удостоєні за мужність і самовідданість, виявлені на київському Майдані. Аналізуючи нинішню суспільно-політичну ситуацію в країні, він зокрема наголосив:
– Наша позиція відображена у заяві Президії обласної ради, яка була оприлюднена. Ми обдзвонили більшість депутатів обласної ради, запропонували підтримати таке звернення, і кожен депутат міг висловити свою точку зору. Десять утрималися, п’ять були проти, решта – підтримали. Я вважаю, це – майже одностайна підтримка. У цьому зверненні було засуджено агресію і зроблено заклик до всіх політичних сил області пліч-о-пліч стати задля того, щоб ситуація на Полтавщині була стабільною. Наше звернення взято за основу аналогічних документів інших обласних рад.
Сьогодні на теренах краю відбуваються різні суспільно-політичні процеси, зокрема поступова заміна керівництва більшості районних рад. Ми, керівництво обласної ради, депутатський корпус, намагаємося максимально зробити ці процеси цивілізованими, позбавити зайвого радикалізму.
Щодо роботи обласної ради з громадськістю, хотілося б, щоб при обласній раді обов’язково була потужна громадська рада. Якщо буде діалог, то ми будемо обходити гострі виклики. Завдання полягає в тому, щоб демократію не перетворили в охлократію.
Депутат обласної ради Олександр Масенко зазначив, що кожен представник політичної партії, громадської організації може висловлювати публічно свою позицію, і це нормально. Треба, щоб прихід нової влади і в країні, і в області, і в районах, і в містах був цивілізованим, у межах чинного законодавства. Якби всі діяли в цих межах, то в східних і південних регіонах країни політична напруга була б меншою. Комусь може не подобатися пам’ятник Леніну, але є закон про те, що долю пам’ятників вирішує місцева громада.
Депутат обласної ради Анатолій Шкарбан запропонував разом із перезавантаженням виконавчої влади змінити і представницьку.
Депутат обласної ради Микола Несен зазначив, що основне завдання нині – не ділити владу, а зберегти свою країну, захистити її від зовнішніх загроз. З цією метою необхідно звернутися до областей та міст-побратимів у Росії, телефонувати родичам, знайомим, надаючи об’єктивну інформацію про останні події в Україні.
На думку першого заступника голови обласної ради Володимира Марченка, потрібно також розповсюджувати об’єктивну інформацію у соціальних мережах.
Депутат обласної ради Степан Бульба наголосив, що необхідно продемонструвати готовність і здатність захистити цілісність, незалежність і суверенітет України.
Багато проблем кримчан та й мешканців інших регіонів можна вирішити системно завдяки децентралізації влади, поверненню владних повноважень і значних фінансових ресурсів на місця, наголосив депутат облради Лев Жиденко.
Голова громадської організації “Право на захист” Ніна Дашко з Кременчука висловила впевненість, що дипломатичними переговорами політики зможуть вирішити нинішні проблеми, які стоять перед країною.
Представник Всеукраїнської організації ветеранів Віктор Убийвовк підкреслив, що потрібно шукати нові шляхи підвищення громадської активності.
Член Громадської ради при ОДА, голова Полтавського медіа-клубу Людмила Кучеренко зазначила, що в соцмережах триває інформаційна війна проти України, і внесла пропозицію – створити мобільні групи для виїзду в східні області та зустрічей із людьми, щоб показати об’єктивну картину подій, процесів, які нині відбуваються в державі.
Депутат обласної ради Дмитро Хрістов наголосив, що зараз потрібно обрати Президента, удосконалити виборчі закони, а потім вже переобирати місцеві ради.
Помічник-консультант народного депутата України Юрія Бублика Євген Янкевич зазначив, продовжуючи тему: щодо саморозпуску й перевиборів обласної ради треба провести консультації з юристами, щоб не обезглавити область, і почекати, поки буде прийнятий новий виборчий кодекс.
Фермер із Чутівського району, учасник Майдану Олександр Квітчатий сказав, що потрібно менше засідати, а більше працювати, розбудовувати демократичну Україну.
У тому, що нині потрібно дати потужний поштовх народній дипломатії, зокрема звернутися до видатних людей – земляків, які живуть у Росії, і залучити їх до вирішення кримської проблеми, переконаний депутат обласної ради Іван Панасенко.
Голова обласного осередку Всеукраїнської організації інвалідів Сергій Чумак зазначив, що взяти владу легше, ніж дати їй лад, тож необхідно наполегливо працювати на благо людей.
Учасники зустрічі заслухали доповідь генерального директора ОДТРК “Лтава” Миколи Ляпаненка про роботу телерадіокомпанії з висвітлення роботи самоврядних органів і суспільно-політичних подій в області. Зокрема він сказав, що “Лтава” 7 років транслює програми “Голосу Америки”, у яких звучала гостра оцінка дій попередньої влади. Взагалі ж творчий колектив “Лтави” працює за кодексом журналістської честі й створює якісний інформаційний продукт – один із кращих в Україні.
Доповідачу поставили багато гострих запитань і висловили пропозиції про вдосконалення роботи “Лтави”.
На зустріч прийшла значна частина колективу “Лтави”. Представники ОДТРК наголошували на тому, що якщо громадськість хоче щось змінити в телерадіокомпанії, варто дослухатись до думки професійного колективу.
Володимир Марченко нагадав присутнім представникам громадських організацій про намір створити громадську раду при обласній раді, закликав громадських активістів проводити зустрічі в колективах, брати участь у пленарних засіданнях обласної ради, роботі постійних депутатських комісій, порушувати актуальні проблеми, вивчати досвід громадської діяльності, у тому числі зарубіжний. Підбиваючи підсумки зустрічі, він підкреслив, що мета зібрання – порозуміння депутатів та громадськості, й цього досягнуто.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Коментарів до запису: 1

  1. Дмитро сказав:

    Як можна було обирати Врону головою обласної ради? Людина яка має “липкі руки” неодноразово викрадав гроші партійного осередку. Виникає питання чикористується підтримкою Врона коли за нього голосували колишні його партнери а тепер перефарбовані регіонали! Ганьба такому розвитку революції! На чужих смертях до влади Ворни лізуть!!!!

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.