Садимо жоржини, сіємо майори

Для того, щоб виростити життєздатну розсаду квітів, необхідно мати якісне насіння, підготовлене до садіння, грунт для розсади, а також забезпечити достатньо світла, комфортну температуру, полив, підгодівлю (добривами та стимуляторами). Також завчасно треба приготувати садовий інвентар: ящики, касети, скло, лампи денного світла, або люмінісцентні, пінцет, лійку з дрібним ситом, пульверизатор, маркер та інші речі.
Якщо досвіду вирощування розсади квітів замало, краще почати з майорців, чорнобривців. Можна спробувати виростити портулак. Насіння цих рослин швидко проростає, і з ним не буде особливих проблем, якщо виконувати найпростіші правила вирощування розсади.
Час садіння залежить від того, як швидко насіння проростає. Термін від посіву насіння до перших сходів: левконія – 3–5 днів; нагідки – 7–10 днів; айстра – 7–10 днів; петунія – 7–10 днів; цинія – 7–10 днів; бегонія – 20 днів. Час від посіву насіння до початку цвітіння: календула – 40–60 днів (посів – кінець березня – початок квітня); петунія – 80–100 днів (кінець лютого – початок березня); портулак – 80–120 днів (кінець лютого).
Підготовка насіння
Є рослини, більше за інші схильні до захворювань, – айстра, агератум, петунія, запашний тютюн. Їхнє насіння перед посівом треба потримати в розчині марганцівки (0,1%) протягом 30 хвилин, а потім промити. Ще можна застосувати Фітоспорін. Крім того, є спеціальні дезінфікуючі препарати – Фітовітал, Стимулін.
Для поліпшення схожості насіння стратифікують, тобто загартовують. Так, спочатку його слід два тижні потримати в холодильнику, а потім поставити в тепле місце, наприклад, на підвіконня над батареєю.
Грунт для розсади
Розсада квітів вирощується на легких грунтосумішах. Для посадки використовують готову суміш з магазину. Але її можна приготувати й самостійно, з’єднавши пісок, торф, компост, дерновий грунт у співвідношенні 1:3:2:2.
За день до сіяння потрібно полити підготовлений грунт розчином марганцівки. Стерилізація необхідна для профілактики поширення кореневої гнилі. Грунт для садіння слід прогріти до 20–22 градусів. Температура грунту при посіві повинна бути на кілька градусів нижчою, ніж температура повітря. Тоді сходи потягнуться туди, де тепліше.
Ємності для посіву
Нині у спеціалізованих магазинах представлений широкий вибір ємностей для розсади. Але всі вони занадто глибокі й потребують великої кількості грунту. Тож деякі квітникарі використовують для цього ємності невеликої глибини. Щоб зекономити, можна скористатися одноразовими пластиковими стаканчиками. Коли рослини підростуть, пікірувати їх уже можна буде у спеціальні ємності, що продаються у магазинах.
Сіємо, пригортаємо, накриваємо
Щоб посіяти дрібне насіння, робимо борозенки завглибшки не більше 2 мм. Зволоженим кінцем дерев’яної зубочистки доторкуємося до насіння, воно прилипає, переносимо його в борозенку й пригортаємо. При цьому між насінинами має залишатися відстань не менш ніж
1 см. Зовсім дрібне насіння, як у петунії чи портулаку, землею зверху присипати не слід. Решту загортаємо, вирівнюючи грунт лінійкою або дощечкою й злегка утрамбовуючи.
Крупне насіння, зокрема іпомеї, декоративної квасолі, краще відразу садити в окремі стаканчики або горщики.
Ємність із посіяним у неї дрібним насінням слід накрити склом або помістити у поліетиленовий пакет. Вологість всередині такого мікропарника підвищиться, й грунт не пересихатиме. Щоб не допустити ураження розсади чорною ніжкою, час від часу сходи треба провітрювати, прибираючи скло чи пакет.
Освітлення
Більшість квітів-однорічників, які ми вирощуємо, – родом із тропічних країн, де світловий день довгий – по 14 годин і більше. Тож у короткі зимові дні розсаді потрібне досвічування люмінісцентними лампами або спеціальними фітолампами протягом додаткових шести годин: три години – вранці й стільки ж – увечері. За браком світла розсада витягуватиметься, буде блідою й нездатною протистояти збудникам хвороб. Лампу потрібно розміщувати на відстані 20–30 сантиметрів від розсади.
Комфортна температура
Здоров’я квіткової розсади залежить не тільки від насіння, землі, а й від температури в приміщенні. Так, більшість квітів дадуть дружні сходи при 18–20 градусах тепла, а є рослини, які сходять при значно нижчих температурах: ротики – при 8–12 градусах; агератум, годиція, духмяний горошок – при 12–15 градусах; айстра, левкой – при 15–16 градусах; віола, гвоздика – при 15–18 градусах.
Полив і підживлення
Після посіву дрібне насіння обприскують із пульверизатора, більше – поливають із маленької лійки. Грунт при цьому не повинен замулюватися, бо це утруднить процес проростання. Для поливу розсади використовуємо водопровідну відстояну воду кімнатної температури.
Коли з’являться два перших справжніх листочки, у воду потрібно почати додавати невелику дозу рідких мінеральних добрив для розсади. Якщо розсада почне витягуватися, це сигнал того, що їй конче потрібні досвічування й підживлення розчином кальцію. Якщо вона жовкнутиме, підживити її слід залізовмісним добривом.
Наступний важливий етап догляду за розсадою квітів – пікірування, тобто висаджування на грядки в теплиці або ж в окремі ємності. Попередньо розсаду треба рясно полити, щоб при пересаджуванні корінці не сплутувалися й не травмувалися. Пікірувану розсаду слід теж добре полити й притінити на кілька діб.

Підготувала Марія ПРИХОДЬКО.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.