Читайте поета-пророка

З нагоди 200-річчя Кобзаря у міському краєзнавчому музеї Комсомольська відбувся урочистий вечір “На гостини до Шевченка”, у якому взяли участь школярі, місцеві літератори, педагоги, працівники міської бібліотеки, представники громади. Організатори зібрання запропонували гостям багатовекторний погляд на творчу спадщину Тараса Шевченка. Відкриваючи захід, начальник відділу культури і туризму Комсомольської міської ради Ірина Зеленська наголосила, що в історії кожного народу є постаті, які стають уособленням сокровенних національних прагнень, символами народних здобутків, історичної долі. У духовному іконостасі України вже майже півтора століття беззаперечним моральним авторитетом є Тарас Шевченко. Поет. Художник. Людина, доля якої була й залишається взірцевим прикладом служіння народу.
У своїх творчих пошуках Шевченко значно випереджав не лише сучасників-українців, а й багатьох провідних європейців, – таку думку висловили учасники зібрання. Наголошувалося, що необхідно максимально наближати Шевченкову спадщину до інтересів та запитів сучасної молоді.
Цікавими були розповіді про три подорожі Шевченка на Полтавщину, про роль народної пісні у його творчості. Багато пісень, створених на вірші Кобзаря, вважають народними. Зокрема “Утоптала стежечку…”, “Нащо мені чорні брови…” , “Бандуристе, орле сизий”, які прозвучали у виконанні солістки Віти Гажали.
На завершення зустрічі науковий співробітник музею Марина Слівіна наголошувалося: “Читайте поета-пророка, бо кожне його слово ніби із сьогоднішнього дня. Його твори допоможуть осмислити минуле та зазирнути в майбутнє”.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.