Час розкривати лози

Весняні роботи у винограднику починаються, як тільки земля звільниться від снігового покриву й трохи розмерзнеться. Зазвичай це – друга половина березня. Однак цього року не було ні сильних морозів, ні глибокого снігу. Тож можна приступати до перших робіт уже в середині березня.
Перше, про що виноградар повинен подбати, – про ремонт чи встановлення шпалер, до яких незабаром уже треба буде підв’язувати рукави виноградних лоз. Якщо земля не надто вогка, слід повикопувати посадкові рівчаки, в які, коли остаточно встановиться тепло, можна буде садити молоді саджанці винограду. Якщо ж вони були викопані восени, з них тільки лишається прибрати опале листя, яким заповнювали рівчак.
Березень – місяць, коли вже можна розкривати лози, знімаючи укриття. Одразу після зняття плівки чи іншого укривного матеріалу їх з профілактичною метою треба обробити 3-відсотковим розчином мідного купоросу.
Після цього можна приступати до так званого “сухого” підв’язування лоз до шпалер, використовуючи тільки нижню дротину. Це – пересторога на випадок повернення заморозків, які в цю пору ще дуже можливі. Якщо стовпчик термометра справді перетне нульову позначку, виноград, підв’язаний до низу шпалер, нескладно буде накрити.
Не забудьте про підживлення деревним попелом і спушування грунту під кущами.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.