Вживання яких ліків може спричинити ДТП

Ризик нещасних випадків на дорозі можна зменшити, знаючи особливості впливу на організм багатьох лікувальних засобів. Одні з них порушують зір, викликають сонливість, слабкість, запаморочення, загальмованість, інші, навпаки, стають причиною підвищеного збудження. Окрім того, існують ліки, після прийому яких водій жодним чином не відчуває порушення координації рухів та зниження концентрації уваги, що дуже небезпечно.

Широко розрекламовані лікарські препарати більшість водіїв сприймають як безпечні, не звертаючи уваги на застереження про можливі побічні дії: “Не рекомендовано керувати транспортними засобами або займатися іншими видами діяльності, які потребують підвищеної уваги”, “Заборонено вживати при роботі з механізмами”, “Водіям транспортних засобів приймати під контролем лікаря”.
Навіть давно знайомі препарати у багатьох випадках можуть спровокувати небажану реакцію. Тому сідати за кермо можна лише через 10–12 годин після останнього прийому ліків або концентрованої заспокійливої рослинної настоянки. А якщо водій приймає препарати пролонгованої дії, в назвах яких присутнє маркування “ретард”, SR, повинно пройти не менше доби після прийому. Лікарські засоби потрібно приймати тільки за призначенням лікаря і лише у визначених дозах – прийом “на око” неприпустимий! Багато людей, не дочекавшись ефекту, самостійно збільшують дозу, внаслідок чого можливе передозування з супутньою побічною дією.
Так, знеболюючі препарати солпадеїн, пенталгін, седапаїн, солпафлекс, кеторол, темпалгін, баралгін, спазмалгон на 6–12 годин знижують концентрацію уваги, швидкість реакції, притупляють рефлекси.
Протиалергічні засоби димедрол, супрастин, феністіл, тавегіл, піпольфен, дипразин можуть викликати неадекватне сприйняття ситуації, знизити швидкість реакції на період від 1 до 24 годин.
Від 7 до 10 діб триває побічний ефект очних крапель, що розширяють зіниці (атропін, тропікамід, циклопентолат) – можливі світлобоязнь та неадекватні реакції на світло.
Не всі знають, наскільки небезпечними за кермом можуть бути протизастудні засоби – колдрекс найт, нурофен плюс, фервекс, терафлю, ефект, – вони знижують концентрацію уваги і швидкість реакції на період від 1 до 6 годин.
Протягом доби впливають на зір, виявляють гальмівну дію на ЦНС засоби для шлунково-кишкового тракту гастрил, гастрозем, спазмолітин, скополамін.
Знижують концентрацію уваги, викликають сонливість протягом 8–12 годин протинудотні засоби та засоби від захитування метоклопрамід, перукал, реглан, аерон.
Гальмують центральну нервову систему на період від 6 до 12 годин, знижують концентрацію уваги В-блокатори анаприлін, метопролол, пропранолол, а також, здавалося б, безневинний препарат лоперамід (від діареї). Протягом доби мають психотропну дію такі гіпотензивні препарати, як октадин, резерпін, адельфан, кристенін, трирезид.
До 6 годин після прийому седативних засобів (корвалол, барбовал, валокордин, валоседан, натрію бромід) зберігаються сонливість та низька концентрація уваги. Протягом 12 годин після прийому літію карбонату можуть дошкуляти втома, сонливість, зниження уваги.
З препаратами, які призначаються вперше, краще “знайомитися” тоді, коли не передбачається керування автомобілем. Якщо вони викликали слабкість, загальмованість, сонливість або збудження, обов’язково треба звернутися до лікаря, який призначив препарат.

Олег БОРИСЕНКО,
лікар-нарколог кабінету оглядів на стан сп’яніння
Полтавського обласного наркологічного диспансеру.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.