Тарас Шевченко і полтавський край

У Полтавській міській бібліотеці-філії №4 відбулося кілька заходів, присвячених 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка для читачів різних вікових категорій із вишиванням оберега “Полтавські шляхи-дороги Великого Кобзаря”. На полотні розміром 2 на 3 метри всі бажаючі в різних місцях області нитками позначають стежини Великого Кобзаря, що пролягали через Полтавщину. Ось і цього разу рушник вишивали весь день, слухаючи розповіді голови Полтавського громадського Шевченківського комітету Володимира Степанюка, якому належить ідея вишивання оберега, про життя і діяльність поета.
Процес виготовлення полотна очолила керівник центру правозахисту і контролю за дотриманням законності в Полтавській області Зоя Коваленко. Вона розповіла, що на ньому будуть вишиті назви всіх населених пунктів на території Полтавщини, в яких побував Кобзар, і тих, де є пам’ятники і пам’ятні знаки Тарасу Шевченку, а також назви сіл, що походять від його імені й прізвища.
Першими зранку в Шевченківський день до книгозбірні завітали вихованці дитячого садочка №47 “Золота рибка”. Їм показали відеоролик про те, як шанують нашого Кобзаря в усьому світі, як вивчають і декламують його твори діти різних європейських країн. Потім малеча читала напам’ять вірші Тараса Шевченка. Вихователі та діти долучилися й до створення оберега.
Згодом почали збиратися дорослі читачі, шанувальники поетичного слова і досвідчені вишивальниці. Вони разом із бібліотекарями привітно зустріли старшокласників Розсошенської гімназії. Перед гімназистами виступив Володимир Степанюк із розповіддю на тему “Тарас Шевченко і полтавський край”. Майстрині, в тому числі Зоя Коваленко і молода вправна рукодільниця, користувачка бібліотеки Марина Лук’яненко, вчили хлопців-гімназистів вишивати. Дівчата вже й самі вміють.
Прийшли вишивати оберіг і слухати розповіді про Шевченка й учениці 6-го класу ЗОШ №23. Їх учили майстерності ветерани, зокрема активістки хору “Полтавські піснярі” Анастасія Пусан, яка свого часу працювала вишивальницею на фабриці імені Лесі Українки в Полтаві й чиї роботи продавалися за кордон, та не менш залюблена у вишивку Катерина Калініченко.

Наталія ЖОВНІР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.