Псоріаз у дітей

Причини розвитку псоріазу невідомі. Згідно з останніми дослідженнями він має чітко зумовлену генетичну схильність. Наявність псоріазу в обох батьків збільшує ризик його виникнення у дітей на 50%. На жаль, у 15 відсотках випадків ця хвороба починається в дитячому віці, а в 30 відсотках – до 20 років. Пусковим механізмом для захворювання можуть стати різні фактори: зміна сезону, інфекція, емоційна напруга, застосування деяких препаратів та навіть тертя шкіри одягом.
Прояви псоріазу, особливо у дітей, різноманітні. В типових випадках він характеризується появою однорідного висипу у вигляді осередків із сріблясто-білими лусочками. Ці висипи може супроводжувати свербіж. Осередки можуть зливатися, при розтріскуванні шкіри можуть виникати болісні відчуття. Як правило, типові прояви псоріазу у дітей діагностувати нескладно. Але в дитячому віці псоріаз часто приймає атипову форму: деякі дитячі дерматози з ураженням шкіри сідниць, повік та волосяної частини голови можуть бути дуже схожі на псоріаз. І навпаки: деякі прояви псоріазу можуть маскуватись під звичайні дитячі дерматози – “пелюшковий” або себорейний дерматити. Захворювання має рецидивуючий перебіг, тобто загострення (рецидиви) змінюються покращенням (ремісією).
Лікувати псоріаз у дітей досить складно, оскільки схеми лікування орієнтовані головним чином на дорослих і включають деякі препарати, що при тривалому використанні можуть викликати у дітей небажані наслідки. Батькам потрібно заохочувати дитину до участі в спортивних іграх, щоб вона мала змогу підтримувати гарну фізичну форму. Але треба слідкувати за тим, щоб шкіра на уражених ділянках не травмувалася.
Не варто позбавляти дитину можливості плавати в басейні. Але на вражені псоріазом ділянки потрібно наносити захисний крем, щоб запобігти подразненню дезінфікуючими засобами. Батьки повинні вміти вислухати дітей, морально їх підтримати. Але бажано якомога менше звертати увагу на те, що дитина хворіє на псоріаз.
Дітям та батькам іноді буває важко чути, що псоріаз має хронічний перебіг. Навіть якщо підібрана ефективна схема лікування, позбутися псоріазу назавжди поки що неможливо.
Розвиток псоріазу в дитячому віці не є прогностично несприятливим. Скоріш за все, це захворювання буде супроводжувати людину все життя, періодично загострюючись та затихаючи. Але важкий перебіг псоріазу в дитинстві зовсім не означає, що в дорослому віці пацієнт потерпатиме від важкого псоріазу.

Наталія БІЛАШ,
дитячий дерматовенеролог
консультативної поліклініки
Полтавської обласної дитячої
клінічної лікарні.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.