Пригнічує ріст стрептококів

“Які рослини допомагають боротися зі стрептококами?”
С.І.КАЛІШ.

Морква дика (Daucus carota L., російська назва – морковь дикая) – дворічна трав’яниста рослина. Стебло прямостояче, гранчасто-борозенчасте, яке іноді досягає метра заввишки. Листки двічі-, тричіперисторозсічені, з довгастими або лінійними зубчиками. Квітки правильної форми, дрібні, білі, зібрані у складні великі парасольки. Плід – двосім’янка. Цвіте рослина у червні-липні.
Поширена морква дика як бур’ян по всій Україні. Росте на галявинах, пустирях, узліссях, пагорбах, сіножатях.
Збирають насіння моркви дикої під час його повної стиглості. Зрізані верхівки рослини висушують і обмолочують. Зберігають сировину в щільній тарі.
У насінні моркви дикої виявлено летку олію (близько 7,5%), в складі якої 60% геранілацетату та 12–14 % гераніолу. Гераніол має антибактеріальні властивості, пригнічує ріст дифтерійної та кишкової палички, а також гемолітичного стрептокока. Окрім того, в насінні моркви дикої містяться близько 20% жирної олії, дубильні речовини, алкалоїди, органічні кислоти, мікроелементи.
Препарати моркви дикої застосовуються у народній медицині як сечогінні, жовчогінні, спазмолітичні, солерозчинні та антимікробні засоби. Фармакологічною промисловістю виготовляється препарат уролесан, до складу якого входить спиртовий екстракт насіння моркви дикої. Уролесан призначають по 8–10 крапель на цукрі тричі на добу за 30 хвилин до їди при сечокам’яній та жовчнокам’яній хворобах, пієлонефриті, сольовому діатезі. Курс лікування – 10–30 діб.
З насіння готують водні настої. Беруть столову ложку насіння моркви дикої, заливають склянкою окропу, настоюють всю ніч. Настій п’ють підігрітим по склянці тричі на добу за 30 хвилин до їди.
Для лікування нефро- та холелітіазу використовують насіння моркви посівної в суміші з травою вересу звичайного, споришу звичайного, материнки звичайної, стовпчиків з приймочками кукурудзи звичайної, квіток глоду колючого, кошиків квіток цмину піскового, трави м’яти перцевої, квіток та листків алтеї лікарської у співвідношенні 2:4:4:2:2:2:4:2:4. Беруть 2 столові ложки суміші, заливають склянкою окропу, настоюють 4 години. П’ють по 50 мл тричі на добу за 30 хвилин до їди. Курс лікування – 1,5–3 місяці. Обов’язково треба дотримуватися дієти.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.