Зберігаючи людські життя

В управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Полтавській області пройшла нарада, на якій підбили підсумки роботи установи протягом минулого року та обговорили завдання щодо виконання статутних напрямів діяльності на 2014 рік.
Начальник управління Володимир Козуб закликав керівників територіальних відділень до більш продуктивної роботи, щоб утримати позитивну тенденцію зменшення кількості нещасних випадків на виробництві. За його словами, протягом 2013-го до обласного управління Фонду вдалося зібрати понад 206 мільйонів гривень, що дало змогу забезпечити стале фінансування виплат потерпілим на виробництві, лікарняних, необхідного протезування, а також збільшити суму щомісячних виплат.
– Фінансування нашого Фонду здійснюється з відрахувань від єдиного внеску підприємств та організацій, яких зараз на обліку в регіоні – понад 50 тисяч. Важливо, аби всі підприємства працювали ефективно. Попри те, що в багатьох областях України надходження скорочуються, на Полтавщині ситуація стабільна, навіть згідно з результатами січня 2014-го спостерігається невелике збільшення, – зазначив Володимир Козуб.
Нині в області обліковується 4930 потерпілих на виробництві і 289 осіб, які мають право на отримання відшкодування у разі втрати годувальника – діти або члени сім’ї потерпілого на виробництві. У 2013-му збільшилась загальна сума виплат цим категоріям на 13 мільйонів гривень, виріс середній розмір витрат на одну застраховану особу до 1049 гривень. Після щорічного березневого перерахунку щомісячних страхових виплат сума коштів зросла для потерпілих на виробництві на 133 гривні, а для сімей, які втратили годувальника, – на 112 гривень.
– Значна частина потерпілих – інваліди І, ІІ, ІІІ груп. Ми проводимо організацію й оплату протезування цих категорій на Полтавському казенному експериментальному протезно-ортопедичному підприємстві, – поінформував Володимир Козуб. – Минулого року 294 особи отримали протезно-ортопедичні вироби, 85 були забезпечені допоміжними засобами для ходіння, 17 отримали інвалідні візки. Згідно з чергою 5 осіб безкоштовно одержали автомобілі “Сенс”. Найближчим часом ще 15 інвалідів унаслідок трудового каліцтва матимуть такі ж автівки, що дасть змогу повністю закрити чергу на отримання спеціальних легкових автомобілів, обладнаних до потреб інвалідів, у 2014-му році. В 2013-му 206 людей відпочили й оздоровилися за безкоштовними путівками в різних санаторно-курортних закладах України.
За рахунок перевірок страхових експертів на підприємствах, надання консультацій, створення належних умов роботи в області за минулий рік вдалося значно зменшити кількість страхових нещасних випадків на виробництві. З 256 за 2012 рік їх число зменшилось до 203 минулоріч. На виробництві постраждало на 57 осіб менше.
У планах – проведення медичної реабілітації. Зокрема минулого року вперше відбулась обласна спартакіада серед інвалідів. У другій половині червня – в липні 2014-го відбудуться змагання на території кожного з 19 регіональних відділень Фонду, а в середині серпня пройде обласний етап. Команда переможців захищатиме честь краю на Всеукраїнській спартакіаді.
До речі, найбільш травмонебезпечними галузями економіки області нині є підприємства машинобудування та металообробки, агропромислового комплексу і соціально-культурної сфери.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.