Місцева влада: процес переформатування

Останні дні ознаменувалися переформатуванням місцевих органів влади на Полтавщині та подальшою активізацією полтавського майдану. 20 лютого у Лубнах місцеві активісти затримали та спалили автобус “Богдан”, в якому дніпропетровські “тітушки” після невдалої спроби прорватися до Києва поверталися додому. ЗМІ також повідомили про багатолюдний мітинг у Лубнах, на якому міський голова Олександр Грицаєнко та депутати фракції партії регіонів у міській раді повідомили про вихід із партії та саморозпуск фракції.
21 лютого на трасі Харків–Київ під Полтавою народна самооборона встановила блокпости. Активісти разом із працівниками ДАІ почали ретельно перевіряти підозрілі авто на наявність вогнепальної та холодної зброї. Бійці самооборони також перевіряли автобуси та потяги. Блок-пости було встановлено в Копилах, Пирятині, Лубнах, Миргороді, Кобеляках, на залізничних станціях “Полтава-Південна” та “Полтава-Київська”.
З політичною заявою виступили члени фракції партії регіонів в обласній раді. Відбулося засідання президії Полтавської обласної ради та представників партійних фракцій. Обговорено питання проведення у понеділок, 24 лютого, позачергової сесії обласної ради з порядком денним щодо суспільно-політичної ситуації у країні й області. Президія прийняла заяву, в якій засуджують дії центральної влади й поставлено вимогу про негайну відставку Президента України. Того ж дня у Полтавському Свято-Успенському соборі відбулася панахида за загиблими протестувальниками та міліціонерами.
DSC_0584Близько двадцятої години в обласному центрі було повалено пам’ятник Леніну. Демонтаж тривав майже дві години. Того ж дня пам’ятники Леніну повалили в Гадячі й Миргороді. Пошкодили пам’ятники Леніну в Глобиному та селі Зубані Глобинського району, в Диканьці та ряді інших населених пунктів області.
22 лютого про відставку та вихід із партії регіонів заявив голова ОДА Олександр Удовіченко, повідомивши про виконання своїх обов’язків до прийняття відповідного рішення центральною владою. Про вихід із партії регіонів також повідомив голова обласної ради Іван Момот. Також про свій вихід із партії регіонів заявив генеральний директор ОДТРК “Лтава” Микола Ляпаненко (його заява датована 19.02.2014 р.). Із заявою про засудження дій центральної влади виступив заступник голови – керівник апарату ОДА Валерій Пархоменко. Про відставку та вихід із партії регіонів заявили голови Новосанжарської, Полтавської та Котелевської РДА та ряду інших райдержадміністрацій. Про вихід із партії регіонів заявили міський голова Карлівки, голова Котелевської районної ради та депутати відповідної фракції, селищні та сільські голови. “З метою збереження миру і спокою на Полтавщині” полтавські регіонали оголосили про припинення діяльності полтавської обласної організації партії регіонів та місцевих організацій.
Надзвичайно бурхливо проходила позачергова сесія Полтавської міської ради. З самого початку біля її будівлі зібрався багатолюдний мітинг, який сформулював низку чітких вимог. На початку сесії депутат обласної ради, голова президії ГО “Майдан” Петро Ворона запропонував секретарю міської ради, голові міської організації партії регіонів Оксані Деркач скласти повноваження як представнику провладної партії, на що вона категорично відмовилася. Не дала результату і спроба проголосувати про недовіру секретарю міської ради – рішення не набрало необхідної кількості голосів. Тоді до залу та фойє увійшли мітингуючі. Під тиском представників майдану секретар міської ради все ж написала заяву про складання повноваження, депутати міської ради прийняли відповідне рішення щодо її відставки.
Звучали також пропозиції щодо розпуску партійних фракцій регіоналів, комуністів, “Совісті України”, про переобрання першого заступника міського голови, переобрання виконавчого комітету міської ради, відставку міського голови. Депутати підтримали заяву щодо суспільно-політичної ситуації в країні, рішення про демонтаж пам’ятника Леніну та встановлення в Полтаві пам’ятника гетьману Мазепі. Місце встановлення визначать автори монумента, але, найімовірніше, це буде Соборний майдан. На цьому сесію закрили. Але по тому народне віче в приміщенні й під стінами міської ради тривало ще кілька годин, вимагаючи заяви про відставку від заблокованого міського голови Олександра Мамая. Але він такої заяви не подав.

Віктор КОСТЯНТИНІВ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.