Любов до професії, що стала справою життя

Підсумки роботи за минулий рік підбито на XVI зльоті передовиків тваринницької галузі області, який проходив на базі ТОВ “Санаторій “Псьол” Великобагачанського району. На форумі, що відбувся з ініціативи обласної організації профспілки працівників агропромислового комплексу, зібралися кращі оператори і майстри машинного доїння, свинарки, телятниці, птахівниці, завідувачі ферм, зоотехніки, ветпрацівники, механізатори з обслуговування тваринницьких комплексів, біотехнологи… Одне слово, фахівці, безмежно віддані справі розвитку аграрного сектора економіки області й зокрема тваринницької галузі.
– Протягом 16 років ми проводимо зустріч кращих із кращих сільських трудівників, які своєю невтомною працею доводять, що, не дивлячись на всілякі проблеми й негаразди, село живе, люди самовіддано працюють на полях і фермах, у колективних та фермерських господарствах, віддають тепло дбайливих рук своїй рідній землі, піклуються, щоб на столах наших земляків був хліб і до хліба, – зазначив, відкриваючи урочистості, голова президії обласної організації профспілки працівників АПК Петро Гармаш. – Саме завдяки вашій роботі валове виробництво продукції тваринництва торік зросло в порівнянні з 2012 роком майже на 9 відсотків. У всіх категоріях господарств вироблено близько 787 тисяч тонн молока, понад 110 тисяч тонн м’яса, 641 мільйон штук яєць. Середній надій на корову в області склав 5656 кілограмів, що на 225 кілограмів більше, ніж у 2012 році, й на 803 кілограми більше середнього показника в Україні. Зросли середньодобові прирости молодняку великої рогатої худоби та свиней на відгодівлі.
Детальний звіт про роботу галузі представив заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Іван Филоненко. Він також передав вітання учасникам зльоту від керівників області та галузі й наголосив на головних напрямках роботи щодо розвитку тваринництва в поточному році й на перспективу, зазначивши, що основна увага приділятиметься підтримці фермерських та особистих селянських господарств. Працюватимуть і державні програми надання компенсацій селянам за вирощену та здану на забій великовагову худобу й утримання та збереження молодняку ВРХ. До речі, за період дії цих програм понад 20 тисяч фізичних осіб отримали від держави 10 мільйонів гривень дотаційних коштів, ще на 2 мільйони оформлено документів. Вестиметься робота із залучення в область інвестицій.
Досвідом щодо розвитку тваринницької галузі поділився Герой України, директор ПАФ “Україна” Великобагачанського району Іван Балюк. Він зазначив, що в очолюваному ним господарстві для годівлі худоби не застосовують жодних преміксів чи інших неорганічних добавок. Настав час задуматися над тим, що молоко має бути високоякісним, поживним і безпечним для здоров’я як дітей, так і дорослих.
Присутніх на урочистостях також привітали голова профспілки працівників агропромислового комплексу України Ігор Сопелкін, голова правління ПАТ “Полтаваплемсервіс” Микола Іванченко, голова Великобагачанської районної ради Євген Луценко, заступник голови Великобагачанської райдержадміністрації Анатолій Нагога та інші гості зльоту.
За досягнуті в роботі успіхи усім передовикам тваринницької галузі – учасникам зазначеного форуму – було вручено Почесні грамоти та цінні подарунки. Адже про кожного з учасників зльоту можна розповісти багато хорошого.
Скажімо, оператор машинного доїння Валентина Манжос із ПСП “Лазірки” Оржицького району надоїла по 10140 кілограмів молока від корови. У тваринництві вона працює вже 20 років, доручених їй корівок доглядає з любов’ю, розмовляє з ними, кожну намагається приголубити. Син Валентини Василівни, Андрій, змалку допомагав мамі роздоювати нетелей, зараз він працює в цьому ж господарстві на кормороздавачі. Понад 9 тисяч кілограмів від корови надоїла Любов Пащенко з агрофірми “Пузиківська” Глобинського району. Найвищі середньодобові прирости на відгодівлі худоби – 894 грами – отримує Лідія Роменська з виробничого підрозділу “Шишацька” ТОВ “АФ імені Довженка” Шишацького району. Серед свинарок немає рівних Яні Крушельницькій зі СТОВ імені Калашника Полтавського району, яка отримала по 19,5 поросяти на свиноматку. Ветеринарний фельдшер Наталія Півень нещодавно закінчила вуз і мріє про роботу в приватній клініці, а поки що напрацьовує досвід у сільськогосподарському кооперативі “Іскра” Кременчуцького району. Серед нагороджених – і зоотехнік ТОВ “АФ “Перше травня” Новосанжарського району Антоніна Олійник. Молодим спеціалістом у 1996 році вона прийшла працювати в агроформування й про свій вибір не шкодує, бо, як зізнається, любить цю професію, любить людей села, любить тварин. Ось такі вони, герої сьогодення, всі різні, але об’єднані любов’ю до обраної професії.
Дружні вітання, щирі посмішки й побажання, щоб праця була собі в радість, а людям на добро, цінні подарунки, квіти, запашні короваї – усе це було невід’ємними атрибутами XVI зльоту передовиків тваринницької галузі області. Майстри сцени подарували учасникам форуму змістовну концертну програму.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.