Скорботне відлуння пам’яті

Для десятків тисяч воїнів-афганців, у тому числі й для полтавця Віталія Струкова, який віддав Афганістану 4 роки своєї молодості, 15 лютого – це не просто День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Це – найдорожчий день року, це – пам’ять про тих, хто не повернувся із останнього бойового завдання, це – рубіж, який вдалося перетнути живими… З того моменту, коли останній радянський солдат залишив афганську землю, минуло 25 років, а біль від поранень і втрати бойових побратимів не слабшає й досі… Радянські війська знаходилися в Афганістані 3340 днів. Кожен із них забирав життя сотень зовсім молодих хлопців, які виконували свій інтернаціональний обов’язок у далекій пустельній країні. Через горнило афганської війни загалом пройшли тисячі українців, 2378 із них – загинули, ще 60 – зникли безвісти, більше 4 тисяч – повернулися додому інвалідами…
DSC_0150Щоб згадати загиблих на тій страшній війні та привітати тих, кому пощастило повернутися з Афганістану, представники влади, громадських організацій і просто небайдужі полтавці зібралися у міському Будинку культури напередодні відзначення свята. У заповненій ущент залі звучало багато теплих слів, блищали сльози на очах у ветеранів – вони неначе знову переживали ту хвилюючу мить, коли афганська земля навіки залишилася позаду. Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, вітаючи присутніх учасників бойових дій у Афганістані, зазначив:
– Щороку в день виводу радянських військ із Афганістану біля пам’ятників воїнам-інтернаціоналістам збирається громадськість, до їх підніжжя лягають квіти. Ми віддаємо шану тим, хто без вагань підкорився наказу і мужньо ніс солдатську службу в чужій країні. Наш святий обов’язок – ніколи не забувати земляків, які загинули в Афганістані, гідно вшановувати тих, хто повернувся додому, рухатися далі на шляху мирної розбудови незалежності нашої країни й вчити молодь правді життя.
До вітальних слів долучилися перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко та міський голова Полтави Олександр Мамай. Низка учасників бойових дій у Афганістані була відзначена почесними грамотами та нагородами.
IMG_1445У рамках урочистостей відбулося нагородження лауреатів обласної премії ім. Сидора Ковпака. Нагадаємо: премія була започаткована Полтавською обласною радою у 2010 році з ініціативи депутатів облради – учасників бойових дій у Афганістані Юрія Цомартова та Валерія Корчукова для заохочення військово-патріотичного виховання молоді.
Цього року лауреатами премії ім.С.Ковпака стали: старший учитель Хорольської гімназії, керівник молодіжної громадської організації “Клуб юних десантників “Гвардія” Микола Пономаренко, наш колега, заслужений журналіст України Валерій Черкас, учасник бойових дій Великої Вітчизняної війни, полковник у відставці Григорій Лещенко, учасник бойових дій у Афганістані Юрій Жердєв, старший солдат військової частини А3990 Станіслав Дрига, депутат обласної ради, директор вищого професійного училища №7 м. Кременчука Микола Несен.
***
Про свої проблеми і шляхи їх подолання говорили члени обласного, районних та міських осередків Української спілки ветеранів Афганістану під час зустрічі з керівництвом області. Голова ОДА Олександр Удовіченко підкреслив, що обласний осередок Спілки ветеранів Афганістану є найактивнішим з-поміж багатьох інших громадських організацій. Голова обласної ради Іван Момот, вітаючи воїнів-афганців, від імені полтавської громади подякував за їхній подвиг:
– Це – подія, до якої ми, попри роки, що минають, повертаємося знову й знову, щоб схилити голову на пам’ять про тих, хто не повернувся додому, хто виконав інтернаціональний обов’язок ціною власного життя. Депутати обласної ради намагаються підтримувати сім’ї загиблих воїнів-афганців і робитимуть це надалі.
Зустріч завершилася врученням нагород і почесних грамот. Так, з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав згідно з відповідним указом Президента України Віктора Януковича були нагороджені орденами такі воїни-афганці: “За заслуги” ІІ ступеня – Валерій Корчуков; “За заслуги” ІІІ ступеня – Володимир Рубан, Микола Кіяшко; Богдана Хмельницького ІІІ ступеня – Михайло Коркішко, Ігор Свириденко; “За мужність” ІІІ ступеня – Юрій Таран.
***
Біля пам’ятника Синам Полтавщини, загиблим в Афганістані в 1979 – 1989 роках, відбувся мітинг-реквієм за участю керівників області, ветеранів-афганців, представників громадських організацій, трудових колективів, молодіжного й студентського активу.
Серед сотень полтавців, які прийшли до парку воїнів-інтернаціоналістів, що в мікрорайоні Алмазний, щоб покласти квіти до пам’ятника воїнам-афганцям, були також матері, сини яких повернулися з Афганістану в “чорних тюльпанах”. Вони тримали в руках світлини своїх навічно молодих дітей. Поспілкуватися з жінками до початку мітингу підійшли голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко та голова обласної ради Іван Момот.
Під час урочистостей Олександр Удовіченко наголосив, що ветерани-афганці на Полтавщині й сьогодні вирізняються особливою згуртованістю, підтримують і один одного, і сім’ї загиблих побратимів. Нагадав, що, на жаль, військовим довелось тоді відстоювати політичні інтереси держави, її тодішньої влади, та в будь-якому разі вони чесно виконували свій обов’язок. Голова облдержадміністрації висловив також стурбованість з приводу нинішньої ситуації в країні.
– Сьогодні Україна стоїть на межі серйозного внутрішнього конфлікту. Отож всі повинні зробити крок назад для того, щоб зберегти державу, мир і спокій, – сказав він.
Голова обласної ради Іван Момот відзначив активну діяльність ветеранів-афганців у справі патріотичного виховання молоді. Назвав притаманне колишнім воїнам братерство непересічним прикладом справжньої чоловічої дружби.
Голова обласного відділення Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), депутат обласної ради Юрій Цомартов та член правління Полтавської міської спілки УСВА Віктор Криворучко закликали бойових побратимів до ще більшого єднання, щоб кожен і надалі відчував надійне плече вірного товариша.
Пам’ять загиблих в Афганістані вшанували хвилиною мовчання та салютом. Почесну варту біля пам’ятника несли хлопці та дівчата з молодіжної громадської організації “Клуб юних десантників “Гвардія”. До підніжжя монумента лягли квіти. Після закінчення мітинга всіх бажаючих пригощали польовою кашею.
***
25-річчя виведення радянських військ з Афганістану в Кременчуцькому регіоні відзначили урочисто та з усіма почестями. Зокрема у Кременчуці, Комсомольську та Кременчуцькому районі ще задовго до цієї дати відбулася низка заходів у навчальних і позашкільних закладах, терцентрах, бібліотеках. Органи місцевого самоврядування провели офіційні зустрічі з представниками громадських формувань колишніх воїнів-афганців задля координації спільних дій щодо розв’язання їхніх проблем. Найактуальнішим у Кременчуці залишається квартирне питання. Наразі у черзі на отримання житла там перебуває 51 “афганець”, а коштів для цього у міському бюджеті немає.
Серед інших нагальних справ – ремонт пам’ятника загиблим воїнам на меморіальному комплексі “На афганській стежині”. Саме там 15 лютого й відбулося офіційне вшанування усіх, хто брав участь, втратив життя чи здоров’я під час військових дій у різних країнах світу.
Покладання квітів до могил загиблих воїнів також відбулося у селах Червона Знам’янка та Рокитне Кременчуцького району.
А напередодні за ініціативою міськрайонного комітету сімей загиблих воїнів-афганців заступник голови РДА Олександр Тютюнник провів зустріч із вдовами та матерями воїнів Олександра Вовка, Віктора Харечка, Сергія Дуки, Олександра Гольца, загиблих в Афганістані.
– Забути сумний досвід афганської війни – означає знехтувати трагічним уроком історії, що неминуче призведе до нових війн, кровопролить і трагедій, – наголосив посадовець.
Районна влада провела вогник, присвячений Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав “Знати, пам’ятати, не повторити”. А дитячо-юнацька спортивна школа Кременчуцької районної ради та спортивно-оздоровчий комплекс “Шарада” уперше організували відкритий турнір з жіночого футзалу, присвячений 25-й річниці виведення військ колишнього СРСР з Демократичної Республіки Афганістан.
У Комсомольську заходи з цієї нагоди розпочалися урочистостями у Палаці культури та творчості. Наразі у місті мешкають 213 воїнів-інтернаціоналістів, 151 із них служив у Афганістані. У роки війни загинуло четверо, 32 герої-земляки не дожили до пам’ятної дати. У теплій атмосфері представники міської влади особисто вітали колишніх воїнів-інтернаціоналістів з нагоди свята, бажали їм міцного здоров’я, довголіття, вручали квіти, пам’ятні медалі “25 років виводу військ з Афганістану”. Матерів, яких безжалісна війна одягла у вічну жалобу, щиросердно привітали, подякувавши за синів-героїв.
Крім того, афганці разом із представниками міської влади відвідали могили воїнів-інтернаціоналістів на міському кладовищі в селі Кіяшки. А перед тим у малій залі виконкому Комсомольської міської ради відбулася зустріч першого заступника міського голови Дмитра Бикова із членами Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).
***
IMG_1523Напередодні відзначення 25-ї річниці виводу контингенту радянських військ із Афганістану в Державному архіві Полтавської області відкрилася виставка, присвячена цій події. У її відкритті взяли участь заступник голови – керівник апарату ОДА Валерій Пархоменко, воїни-афганці та школярі.
Виставкова експозиція складається із трьох частин. Переглядаючи архівні документи, представлені в першій із них, відвідувачі можуть дізнатися, де ще, крім Афганістану, виконували свій військовий обов’язок воїни-інтернаціоналісти, у тому числі й українці. Друга частина виставки присвячена 10-річному перебуванню радянського військового контингенту в Республіці Афганістан. Офіційні документи, що зберігаються в головному архіві області, а нині представлені на виставці, свідчать про те, що 4357 уродженців Полтавської області взяли участь у бойових діях на території Афганістану, з них 88 загинули, а 78 чоловік повернулися звідти інвалідами.
Третя частина виставкової експозиції мовою документів розповідає про активну громадську роботу, яку нині здійснюють воїни-інтернаціоналісти, зокрема щодо патріотичного виховання молоді.
***
Військовослужбовці 215-ї авіаційної комендатури зустрілися з учнями Полтавської гімназії №13.
Охоче розповів про службу, поділився спогадами про військові будні та вміння виживати в Афганістані старший прапорщик запасу Збройних сил України Станіслав Петренко. Під час воєнних дій його підрозділ забезпечував функціонування та прикриття військового аеродрому в місті Гарбез.
– Ми зібралися, щоб віддати данину шани не тільки тим, хто залишився живим, а й тим, хто віддав своє життя заради віри у краще майбутнє, чиї славетні імена навіки закарбувалися в історії нашої держави, – зазначив Станіслав Михайлович.
До уваги школярів військовики підготували фотовиставку, провідною темою якої стали мужність та героїзм земляків у горах чужої країни. На стендах розмістили книги, присвячені воєнним діям та пам’яті полеглих на чужині. Наприкінці присутні переглянули короткометражний фільм про афганську війну та прослухали солдатські пісні тих часів.
***
У Миргороді, в приміщенні міської бібліотеки імені Давида Гурамішвілі, відбулася зустріч членів Миргородської спілки ветеранів Афганістану та старшокласників міської гімназії імені Шевченка. Місцеві воїни-афганці Геннадій Кудін, Павло Склярук і Юрій Марьян повернулися з війни живими, хоча й із пораненими душами. Вони розповіли присутнім на зустрічі про те, що бачили й відчули, вперше ступивши на афганську землю, про бойові операції, в яких брали участь.
Учні також переглянули відеоматеріали, присвячені воєнним подіям в Афганістані. Нікого не залишили байдужими щирі афганські пісні у виконанні Олександра Клименка.

Світлана БОРИСЕНКО
Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
Віра ІЛЬКОВА
Вікторія КОРНЄВА
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”
Ольга БОЦУЛА
Журналіст
Оксана БІЛЕНЬКА

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.