Морози закінчилися, починається повінь

Виконуючий обов’язки віце-прем’єр-міністра України Олександр Вілкул провів всеукраїнську селекторну нараду з питань опалювального сезону, безперебійної роботи систем життєзабезпечення, відновлення електропостачання населених пунктів, знеструмлених внаслідок складних погодних умов, забезпечення руху транспорту дорогами країни тощо.
– За інформацією Гідрометцентру, в найближчий тиждень температура повітря буде значно вищою за норму – від +50 вночі до +100 вдень. В умовах різкого потепління почалися руйнування льодового покриву на річках і формування заторів криги. Особливо це стосується басейнів Дніпра та Дністра. Ставлю завдання Держслужбі з надзвичайних ситуацій, Держводагентству, Мінрегіону, Мінінфраструктури вжити превентивних протипаводкових заходів. Головне – безпека людей. Основа ефективності – у своєчасному плануванні робіт, дій на випередження і жорсткому контролі, – зазначив посадовець.
Державним агентством водних ресурсів спільно з місцевими органами влади було здійснено обстеження потенційно небезпечних об’єктів та гідротехнічних споруд. Розроблено лінійні схеми річок, які враховуються при оперативному управлінні повеневою ситуацією та розробці різних сценаріїв її розвитку.
Як зазначив голова Держводагентства Василь Сташук, для прийому повеневих вод заздалегідь підготовлена вільна ємність на водних об’єктах. Зокрема у каскаді Дніпровських водосховищ вона вмістить близько 6,7 мільярда кубометрів. Цих обсягів достатньо для нормального пропуску повені.
За даними Держводагентства, для запобігання шкідливій дії вод у цілодобовому режимі працюють 110 захисних та інших дренажних насосних станцій та 272 свердловини вертикального дренажу. Для ліквідації можливих локальних підтоплень підготовлені пересувні насосні станції, створені аварійні бригади у складі 5,4 тисячі осіб, підготовлені до роботи 770 одиниць важкої техніки.
Олександр Вілкул поставив завдання перед профільними службами та керівниками регіонів активізувати роботу Міжвідомчого штабу та координувати дії в регіонах. Він зазначив, що необхідно організувати цілодобовий моніторинг гідрологічної обстановки, зокрема у басейнах річок. У тому числі – координувати дії зі штабами інших країн, через які проходять транскордонні річки. Зокрема з Росією, Білоруссю, Румунією, Угорщиною та Молдовою.
Віце-прем’єр-міністр зобов’язав керівників областей взяти під особистий контроль готовність усіх територіальних профільних служб до пропуску високих вод, укомплектованість аварійних бригад, готовність техніки на випадок виникнення надзвичайної ситуації. Для запобігання підтопленню населених пунктів місцеві органи влади мають забезпечити надійне функціонування зливової каналізації та дренажних систем.
– У випадку локальних паводків місцева влада має організувати своєчасну доставку продуктів та медикаментів у населені пункти. А також забезпечити роботу медичної служби для надання медичної допомоги, – сказав Олександр Вілкул.
Від Полтавської області у відеоселекторі у студії ПАТ “Укртелеком” взяли участь перший заступник голови ОДА Віктор Животенко, керівники комунальних підприємств області та профільних структур.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.