Наші консультації

Які документи потрібні для реєстрації права власності на нерухомість?

“Поясніть, будь ласка, що потрібно для того, аби зареєструвати на себе будинок батьків? Чи треба брати виписку з Держреєстру прав на нерухоме майно?

Галина Петренко.
Полтавський район”.

Згідно з Порядком державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженим Кабінетом Міністрів України від 22 червня 2011 року № 703, державна реєстрація прав на нерухоме майно в Державному реєстрі речових прав проводиться органами державної реєстрації прав та нотаріусом як спеціальним суб’єктом.
Нотаріус проводить державну реєстрацію прав, реєстрація яких проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, під час вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва.
Для проведення державної реєстрації прав особа обов’язково подає:
– заяву встановленої форми;
– документ, що посвідчує особу заявника (паспорт громадянина України, посвідку на проживання, національний, дипломатичний чи службовий паспорт іноземця або документ, що його заміняє);
– довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податку (ідентифікаційного коду), крім випадків, коли через свої релігійні переконання людина відмовляється від прийняття реєстраційного номера, офіційно повідомивши про це відповідні органи державної влади та маючи відмітку в паспорті громадянина України;
– документ, що підтверджує внесення плати за надання витягу з Державного реєстру прав (квитанція);
– документ про сплату державного мита (квитанція) (крім випадків, коли особа звільнена від сплати держмита);
– документи, що підтверджують виникнення, перехід або припинення права власності на нерухоме майно (договір купівлі-продажу, дарування, рішення суду, свідоцтво про право на спадщину тощо).
На запитання відповіла приватний нотаріус

Надія ПОЛЄЖАЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.