Громада – найчутливіший барометр

СТОВ “Світоч” – одне з провідних агроформувань Карлівського району.
– За 14 років діяльності товариства ми багато чого досягли. Cпочатку наша фірма прийняла в оренду два господарства із боргами – 1,5 і 1,8 мільйона гривень. Ми залишили на робочих місцях весь колектив, із яким працювали наші попередники. Думаю, люди не шкодують, що вирішили трудитися з нами. Місцеві мешканці підтримують своє господарство, позитивно оцінюють нашу роботу й докладають зусиль для успішного функціонування товариства, – зазначив заслужений працівник сільського господарства України, генеральний директор СТОВ “Світоч” Василь Кириченко.
Разом із боргами фірма отримала у спадок чимало інших проблем. Одна з них – вкрай застаріла й занедбана техніка. Із дев’яти тракторів жоден не завівся. Треба було починати, як то кажуть, з нуля. Нині на підприємстві – найкраще технічне оснащення в районі. Механізатори працюють на тракторах і комбайнах відомої марки “Джон Дір”. У 2013-му закупили трактор “Кейс”, із США замовили три глибокорозпушувачі загальною вартістю 2,5 мільйона гривень. 2012-го купили устаткування на 6,5 мільйона гривень.
– Живемо із селянами в злагоді, допомагаємо пенсіонерам, створюємо належні умови роботи для молоді. На нашому підприємстві середній вік працюючих – 37–38 років, – розповідає Василь Кириченко.
У господарстві діє програма щодо закріплення молодих кадрів. Найкращі працівники сільгосппідприємства всіляко заохочуються. Зокрема для них організовують відпочинок на морі, поїздки на концерти популярних артистів у Полтаву.
Сільгосппідприємство допомагає проводити виступи самодіяльних артистів, майстрів сцени у місцевому Будинку культури. Автобусами звозять глядачів із сусідніх сіл. Долучитися до прекрасного збирається стільки людей, що і яблуку ніде впасти. Щоразу господарство домовляється із харківським філіалом однієї із відомих кондитерських фабрик і привозить солодощі для дітей на заплановані концерти.
– Ми стараємося, щоб малечі було весело. Хочемо організувати танцювальний гурток, але поки що немає хореографа, який би погодився приїздити із міста до села, – говорить Василь Кириченко.
“Світоч” дбає про соціальну сферу села й району. Зокрема виділили кошти на будівництво стадіону, парку. Максимівській школі допомагають щороку: і в ремонтах, і в її реорганізації в НВК та створенні дитсадочка. Вдалося зберегти місцевий Будинок культури.
– Робимо все необхідне для того, щоб село не зникло. Єдине, на що не вистачає ні сил, ні можливостей, – реконструкція дороги. За 15 років від Максимівки до Володимирівки ми двічі зробили ямковий ремонт, але цього недостатньо. Стараємося для людей, бо громада – це найчутливіший барометр, який визначає і професійність керівника, і ступінь розвитку агрофірми. Для дбайливого господаря – не проблема виростити врожай. Проблема – його продати. Проте я впевнений, що вітчизняним товаровиробникам вдасться підняти наше аграрне виробництво до світового рівня розвитку, – наголосив на завершення бесіди Василь Кириченко.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.