Джерела “молочних рік”

“Виживаємо переважно за рахунок молока”, – так говорить про нинішні реалії Петро Мальчик, керівник товариства “Федунка”, що у Шишацькому районі. Й не тому виживає господарство завдяки виробництву молока, що більше нічого не надбало. Навпаки, врожаї порадували. Але віддавати за безцінь те, що дісталося нелегкою працею, не хочеться. Тим більше, що всі люди – свої, рідні, адже у Федунці Петро Володимирович майже чверть століття пропрацював сільським головою.

Місцеве сільгосппідприємство Петро Мальчик очолив у 2009 році. Відтоді багато чого змінилося: капітально відремонтовано пункт технічного обслуговування, фермські приміщення обладнані кімнатами відпочинку для доярок, душовими, туалетами, є навіть пральні машини. За виготовлення збалансованого корму відповідає комп’ютерна програма.
Федунківці розповіли й про таке: кожного іменинника, а в господарстві працює 120 людей, керівник вітає з днем народження листівкою, до якої додається сто гривень. Погодьтеся, що такий штрих до загального соціального портрета багато про що говорить.
На 2200 гектарах орної землі утримується у господарстві 1200 голів ВРХ. З них більше 450 – корови, 250 – нетелі. За 2013-й надоєно від корови по 5 тисяч 700 кілограмів молока.
DSC_0050– Якщо тваринництво продуктивне, корми якісні й затрати зведені до мінімуму, ця галузь здатна забезпечити господарство обіговими коштами, – говорить Петро Мальчик. – Та й жодні мінеральні добрива не замінять природних – перегною. Але у тваринництві працювати хоче далеко не кожен, та й не кожен зуміє. Адже і вимоги зараз високі, й фізично нелегко. До того ж господарнику жалко результат багаторічної селекційної роботи у тваринництві довіряти, наприклад, недобросовісній доярці. Все частіше ця професія переходить до чоловічих рук. Гарних спеціалістів цінуємо. На МТФ №1 – це завфермою Наталія Дудник, механік Володимир Півинський, дояр Костянтин Шумивода, доярка Олена Шумивода. На другій фермі – завідуюча і доярка Людмила Герасименко, доярі Віктор Глущенко, Михайло Андрущенко, механік Володимир Удод. Нещодавно до нас переїхала молода родина: доярка Світлана Коба вже отримала групу корів, її чоловік працює у господарстві механізатором. Для таких сімей купуємо у селі житло.
DSC_0024Серед кращих спеціалістів керівник господарства називає зоотехніка-селекціонера Людмилу Стисло, головного зоотехніка Наталію Гаврик, головного ветеринарного лікаря Катерину Івахненко, техніка штучного запліднення Миколу Цьову. Господарство поступово переходить на чорно-рябу молочну породу корів. Нині молочний вал складає щодня більше семи тонн молока в заліковій вазі. За хорошу роботу й оплата відповідна: доярки за місяць отримують від 3 до 4,5 тисячі гривень.
У 2013 році реконструйовано приміщення на 200 корів, побудувано силосну споруду, в попередньому – сіновал на півтори тисячі тонн, де сіно зберігається у величезних круглих тюках.
Потужна тваринницька галузь вимагає відповідної кормової бази. Третина ріллі відведена під кормові культури. Як розповів Петро Мальчик, закуповуються ветеринарні препарати, концкорми, соняшниковий шрот, макуха та замінник молока для маленьких телят. Решта кормів – власного виробництва.
У рослинництві урожай зібрали значно кращий, ніж 2012-го засушливого року: пшениця дала по 65 центнерів з гектара, кукурудза – до 90, соняшник – більше 30 центнерів з гектара. Але ж ціни відповідної немає!
– А пально-мастильні матеріали не подешевшали, – зазначає керівник.
Серед кращих механізаторів – Андрій Карпусь, Роман Заміховський, Петро Головко, Сергій Герасименко, Михайло Яценко.
До підбору кадрів ставлення у господарстві дуже відповідальне. Ветлікаря, агронома, інженера беруть на роботу зі студентської лави і вчать на практиці застосовувати набуті у вищих навчальних закладах знання.
– Допомагаємо й школі, й дитсадку продуктами харчування, – каже Петро Мальчик.
Для підтримання порядку в селі сміття вивозиться організовано, розчищаються від снігу вулиці…
Звичайнісіньке село на Полтавщині нічим не гірше і не краще від інших. Просто тутешні люди старанно працюють, дуже хочуть, щоб життєві стандарти підвищувалися, і це у них виходить.

Генеральний директор ТОВ “Федунка” Петро Мальчик.
Електрогазозварник тракторної бригади Юрій Ковтун і тракторист Анатолій Вовк.
Кухар Марія Пазечко і завідуюча їдальнею Тамара Мальчик.

Ольга ЩЕГЛОВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Коментарів до запису: 1

  1. Наталья сказав:

    Та що ж у вас один заголовок щороку до всіх матеріалів на тему тваринництва? Фантазії забракло, чи то така редакційна політика? Щоб народ чудувати. З тих рік море молочне давно б утворилося. Щось його не видко.

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.