Зберегти Україну – мета одна, методи різні

“Тільки взявшись за руки, країну врятуємо ми”

Минулої суботи у Полтаві біля будівлі облдержадміністрації й обласної ради з обох боків приміщення – з вулиці Жовтневої та вулиці Сінної – прихильники різних політичних сил одночасно прийшли висловити свої думки з приводу подій в державі й виходу з політичної кризи.
Це – слова однієї з пісень, які звучали на площі перед ОДА, де зібралися кілька тисяч людей з усієї області – представники громад районів, сіл, трудових колективів, осередків Партії регіонів, депутати місцевих рад різних рівнів.
Прихильники курсу діючої влади, порядку в країні й спокійної роботи зійшлися для підтримки мирного розв’язання суспільно-політичної кризи, недопущення розколу країни, схвалення дій місцевої влади, яка не допустила силового протистояння в області. Люди тримали переважно Державні прапори, а також прапори Партії регіонів, у руках присутніх були плакати з написами “Ми – за мир в Україні!”, “Ми – проти агресії!” тощо.
Багатотисячний мітинг розпочався виконанням Державного гімну України.
Зібрання, що мало назву “Збережемо Україну”, відкрив депутат обласної ради, заступник голови – керівник апарату ОДА Валерій Пархоменко, відзначивши, що нині тут зібралася вся область задля збереження країни від загрози розколу і різного виду посягань.
– Президент України – гарант дотримання Конституції – повинен зберегти нашу державу Україну. Схвалюємо витримку і виваженість Президента, його готовність до діалогу і компромісів. Говоримо це для тих, хто думає, що найкращі представники народу – з іншого боку площі. Ми теж можемо виходити на площу, й ми сьогодні тут з нашими прапорами і гаслами. А найголовніше для нас – підтримка людей. У 2010 році Президент України був законно обраний, і це визнав увесь світ. І наш парламент був законно обраний, – підкреслив промовець. – Сьогодні тут зібралися депутати місцевих рад, міські, селищні, сільські голови, яким небайдужа доля країни і місцевих громад. Ніхто ніде не висловив нам недовіри, ми достойно представляємо свої громади. Так, не всі проголосували за обласний бюджет. Але ми взяли відповідальність за виплату пенсій, забезпечили роботу установ освіти, медицини, комунальної сфери, транспорту. Опозиція публічно відмовилася голосувати за бюджет, а за цим, наголошую, – діти, дорослі, хворі, пенсіонери. Ті сили діють за чужим антинародним сценарієм, вони захопили наше спільне приміщення. Але і тут скористалися чужими, завезеними, штурмовиками, які стояли на цій площі в касках, з кийками і готові були кинутись на мирних громадян. Вони створили народну раду. Для чого, хто її представляє, де рішення на користь людей? Не придумали нічого, крім заборони партій. Це що – захисники прав і свобод? Ті люди, які поведуть Україну в Європу з сокирами і кийками? Ми маємо право на власну позицію. Серед нас – поважні люди, які працюють, навчають дітей, лікують хворих, вирощують збіжжя, будують, які можуть прогодувати всю країну. Ніхто не може позбавити нас можливості говорити від імені Полтавщини, – наголосив промовець.
Виступаючи на мітингу перед ОДА, голова обласної ради Іван Момот відзначив:
IMG_0611– Ми зібралися, щоб висловити свою громадянську позицію щодо подій, які відбуваються в Україні. За весь час протестних акцій люди, полтавці, депутати всіх рівнів, громадські організації вимагали від нас такої зустрічі, вимагали, щоб ми зібрали вас і ви могли висловити свою думку. Тут присутні депутати, яким місцеві громади довірили представляти їхні інтереси, ті, які щодня дбають про тепло в домівках, щоб діяли школи, лікарні, а люди жили і працювали, щоб сплачувалися податки і у нас була можливість бачити перспективу. За весь час протистоянь ми все робили, щоб не допустити силового вирішення проблем, які накопичилися в країні. Й думаю, так і треба діяти в нашому спільному домі, на Полтавщині. Ми націлені на те, щоб Полтавщина нормально працювала, щоб усі непорозуміння вирішувалися тільки мирним шляхом.
З іншої сторони адмінбудівлі – теж наші люди, теж полтавці. Вони мають іншу точку зору. Але в тому наша сила, щоб переконати тих людей, що тільки разом, тільки працюючи, створюючи, ми вибудуємо нормальне майбутнє нашого полтавського краю.
Призер Олімпійських ігор у Сеулі 1988 року, п’ятиразова рекордсменка Радянського Союзу, багаторазова рекордсменка України з плавання Світлана Копчикова нагадала присутнім, що нині триває подія світового масштабу – зимові Олімпійські ігри, а під час Олімпіад завжди припинялися всі конфлікти. Спортсменка подякувала керівникам області, завдяки яким на Полтавщині не сталося кровопролиття.
Працівники багатьох підприємств Кременчука приїхали до Полтави, щоб заявити про свій протест проти дій, які розхитують країну, не дають нормально працювати, і висловити свою підтримку діючій владі – державній і місцевій. Говорить директор Кременчуцького заводу технічного вуглецю Вячеслав Яворський:
– Ми працюємо, створюємо матеріальні блага, заробляємо гроші для виплати зарплат бюджетникам, пенсій – літнім людям. Заробляємо гроші для всіх, щоб країна розвивалася і міцніла. Сьогодні люди, працівники нашого заводу, говорили, що, коли вони сідали в автобус, до них підходили провокатори, питали, скільки вам платять за те, що ви їдете. Та ніскільки не платять, а просто є совість. Тільки стабільно працююче підприємство може забезпечити зарплату і робочі місця.
Виступали й інші присутні, відзначали, що виступають заради майбутнього нашої країни і обурені втручанням інших країн, тоді як Україна – самодостатня держава. На провладному мітингу виступив також опозиціонер і правозахисник Василь Ковальчук, який нагадав про те, що були скасовані й зменшені пільги чорнобильцям.
Підсумував мітинг депутат обласної ради, голова обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко. Він подякував усім, хто не залишився байдужим, і прийшов сказати своє слово в складній суспільно-політичній обстановці:
– Депутати, виконавча влада в ці дні, тижні робили все для того, щоб полтавці могли висловити свою позицію мирним шляхом. У державі це сьогодні можна, люд український це заслужив. Але коли цим користуються провокатори, коли вони закликають людей до силового протистояння, ми це повинні засудити. Зробити все, щоб не стали ворогами сусіди, ті, хто живе на Полтавщині й у всіх частинах держави. Цією зустріччю ми засвідчили, що є чітка думка полтавців: у державі повинен бути знайдений компроміс. Треба підтримати Президента України Віктора Януковича, діючу владу і зробити усе для того, щоб відійти від прірви громадянської війни і протистояння. Закликаю донести цю думку до усіх жителів нашої області, до усіх куточків Полтавщини. Будемо робити все для того, щоб у мирі й злагоді збільшувати статки, робити заможнішим наше життя. Слава українському народу!
Учасники мітингу прийняли резолюцію, в якій закликають продовжити конструктивний діалог на всіх рівнях, об’єднати здорові сили суспільства задля збереження громадянського спокою, нормального життєзабезпечення області й країни.

“Наша задача – змінити не обличчя, а систему влади”

IMG_0910Одночасно у залі засідань обласної ради, де вже два тижні перебувають активісти полтавського Євромайдану, відбулося народне віче протестувальників проти влади. Частина людей стояла на вулиці перед входом із Державними прапорами, зал був вщент заповнений, стояли й у проходах. До зали безперешкодно впускали всіх бажаючих і журналістів. Щоб увійти до приміщення, треба було пройти по вузькому проходу повз високу барикаду з мішків зі снігом. Біля неї вишикувалися молоді хлопці в масках і капюшонах, із касками і щитами. До речі, правоохоронці, що стояли по периметру площі з обох її боків, були без амуніції – шоломів і щитів.
На народному віче теж зібралися сотні людей із різних районів області, депутати місцевих рад, представники народних рад районів. Наголошувалося, що зібрання проходить у форматі форуму Євромайданів.
– Люди вийшли відстоювати напрямок євроінтеграції нашої держави, – відзначив, виступаючи, голова ПОО ВО “Свобода” Роман Чабановський. – І що ми побачили? Що режим зовсім знахабнів, хоче тримати все в своїх руках. Ми побачили, що насправді він, заявляючи про європейські цінності, демократичні європейські наміри, вирішив повністю керуватися Москвою і Кремлем. Саме проти цього повстали люди.
Проти цієї системи повстала вся Україна. Те, що починалося як євроінтеграція, переросло в справжню революцію гідності. Наша задача – змінити не обличчя влади при цій системі, а систему влади, зламати устрій, коли одна людина має всю повноту влади. Депутати в парламенті мають внести конституційні зміни і зробити таку модель держави, коли уряд буде підзвітний депутатам, народу.
– Сьогодні є таке явище в українській політиці, яке називається сучасне яничарське рабство. І ми бачимо біля обласної адміністрації яскравий вияв цього явища. Селяни, які працюють на землі, живуть у селі, сьогодні фактично не можуть забрати землю в олігархів, тому що за це треба заплатити колосальні кошти. А щоб взяти землю фермеру, йому треба платити великі хабарі. Це рабство на землі. Людину з її землею просто передають від одного клану до іншого, – сказав депутат обласної ради, голова ПОО партії “УДАР” Петро Ворона. – Щоб сьогодні робітникові сказати своє слово на підприємстві, треба мати велику силу волі. Тому що його просто звільнять. Ми маємо поліцейську країну, де є контрольовані єдиним чоловіком суди, правоохоронні органи, і ми бачимо таку фінансову систему, яка легко з волі однієї людини просто дерибаниться. Наші податки наполовину розкрадаються. Ви хочете жити в такій країні? Ні. Через те ми тут. Щоб разом будувати цивілізовану країну. Ми тут не за сьогоднішній день, тому що він минає швидко, а за завтрашній, щоб в очі своїм внукам сказати, що я зробив: не дивився з дивана на Майдан, а ходив із прапором між людьми, не боявся і поширював цю ідею. Я впевнений, що завдяки українській революції ми виберемо нормальну владу, щоб жити у правовій, парламентській державі.
Підтримуючи той шлях, який є на Полтавщині, потрібно стояти мирно, але наполегливо, відзначив депутат.
До учасників народного віче звернувся голова обласної ради Іван Момот:
– Я тільки що виступав на іншому мітингу і сказав, що в цьому залі зібралися також полтавці, українці, які теж мають право на свою точку зору, висловлювати свої претензії до діючої влади. Це їхнє конституційне право. І це право я поважаю. Тут багато людей, із якими ми поруч живемо, вчимося, працюємо. Тут присутні депутати обласної ради, люди різних професій, як і на тому мітингу. Це люди різні, але всіх їх обрали ви, шановні полтавці. У нас і в думках не було, щоб на Полтавщині якимось силовим методом щось вирішувати. Ми з вами в центрі, в серці України, яке вирвати не можна. Є величезна кількість проблем, і жити краще – абсолютно нормальне прагнення людей. Я ще раз заявляю, що цю залу, це приміщення ви при необхідності можете і маєте право використовувати. Ми повинні показати всій Україні, що люди на Полтавщині мають мудрість і чують одне одного.
– Люди мають право на те, щоб їх почули, – зазначив народний депутат України, голова ПОО ВО “Батьківщина” Валерій Головко. – Коли почався Майдан, наголошувалося, що наш шлях буде мирним. Змінити формат спілкування з владою – це вже наша перемога. Я переконаний, що завдяки Майдану влада почала з нами говорити, і ми повинні показати, що ми – народ, який треба почути.
Виступали також інші промовці, які теж говорили, що хочуть збереження України, що народні ради створені демократично, що висуваються, крім політичних, ще й соціально-економічні вимоги, приміром, про повну виплату коштів за паї.
– Коли говорять від народних рад, говорять із барикад, чиновники краще чують, – сказав депутат Пирятинської міської ради Владислав Гуленко.
Петро Ворона прочитав звернення народного віче і народної ради Полтавської області з вимогами, які передав Івану Момоту.
В обласній раді створили міжфракційну групу “Народна рада”, куди увійшли представники опозиційних партій. Іван Момот це підтвердив на віче. Разом із цією групою й розглядатимуть вимоги протестувальників до діючої влади, які передадуть керівництву ОДА. Серед вимог – не застосовувати репресій щодо учасників акцій протесту, в тому числі в бізнесі, звільнити затриманих активістів, поновити у навчанні студентів, яких виключили чи на яких чинили тиск через їхню участь у акціях, деполітизувати обласні комунальні ЗМІ тощо.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
“Зоря Полтавщини”

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.