Газ в оселях – тепло у родинах

Останнє місце за рівнем газифікації в області (лише 19 відсотків території) – такий спадок залишився Семенівському району ще з радянських часів, із яким не могла миритися ні нинішня місцева, ні нинішня обласна влада. За їхньої каденції (протягом останніх трьох років) питому вагу газифікації Семенівщини було доведено до 40 відсотків. Щоб зрозуміти масштаби і темпи робіт, треба зазначити, що, враховуючи значні обсяги і вартість, вони достатньо високі. Завдяки зусиллям керівництва області та району вдалося залучити необхідні кошти та матеріальні ресурси, здійснити необхідний комплекс організаційних заходів. Запорукою досягнутого також була активна участь спонсорів та сільських громад. Люди дуже вдячні, адже газ – це не просто тепло в оселі. Це – зручно, комфортно, надійно, значна економія в часі та фінансово вигідно.
Але зроблене – лише початок непростого шляху. На порядку денному – газифікація оболонського куща та прилеглих населених пунктів. Голова Семенівської райдержадміністрації Валерій Книш наголошує, що це велика територія, майже половина району – 14 сіл. Частина з них вже готова прийняти блакитне паливо – тут прокладено внутрішні мережі. Проблема в будівництві магістрального газопроводу від Семенівки до Оболоні, а це майже 30 кілометрів. Треба виконати чи не найбільший за весь час комплекс робіт, який ускладнюється рядом організаційних та фінансових чинників. Так, фірми, яка взялася його колись будувати, давно вже не існує, а її наступник, вигравши тендер, до робіт так і не приступив.
Днями в обласній раді відбулася нарада з питань газифікації Семенівського району, яку провів перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко. Як депутат обласної ради він разом із теперішнім головою Хорольської РДА депутатом обласної ради Сергієм Полупаном увесь час безпосередньо опікується цим питанням. В нараді, крім названих осіб, взяли участь інші посадовці – заступник генерального директора ТОВ “ІПК “Полтавазернопродукт” Ірина Коваленко, голови ряду сільських рад, керівники причетних до будівництва підприємств. Враховуючи складність завдання, Володимир Онищенко закликав присутніх підійти до справи не з точки зору формальної, а з точки зору необхідності. Серед нагальних у ході наради обговорювалася проблема збудованої кілька років тому гілки газогону в 3,8 кілометра, на яку повністю відсутня будь-яка документація. Треба її поновити та з’ясувати, наскільки газогін відповідає нинішнім вимогам.
Про терміни виконання робіт, які в перспективі дадуть можливість довести газифікацію району до 85 відсотків, говорити зарано, адже їх кошторисна вартість складає понад 15 мільйонів гривень. Гроші ще треба знайти. Активну участь у будівництві візьмуть сільські ради, місцеві підприємства (до речі, труби виробляються на одному з них), спонсори. Найпотужніший – АПХ “Астарта-Київ”.
Володимир Онищенко висловив щиру вдячність генеральному директору агропромхолдингу Віктору Іванчику за суттєву допомогу. За підсумками наради складуть протокол, і головою облдержадміністрації Олександром Удовіченком будуть дані конкретні доручення із зазначеними термінами виконання.

Віктор КІКОТЬ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.