Втрачений час – ворог пацієнта і союзник раку

З ініціативи обласного клінічного онкологічного диспансеру 2014 рік у області проголошено роком боротьби з раком шийки матки. Щороку на Полтавщині виявляється близько 180 випадків цієї патології. 75 відсотків з них – у жінок репродуктивного працездатного віку. Як зазначив головний лікар закладу Орест Вовк, найбільший жаль полягає в тому, що якби недуга виявлялася на нульовій або першій стадії, 90 відсотків таких пацієнток можна було б вилікувати без хірургічного втручання і навіть без хіміотерапії.
Від первинної ланки до вузькопрофільної допомоги
Щоб відслідкувати шлях звичайного пацієнта від первинної ланки до найвищого рівня медичної допомоги, прес-тур з нагоди Всесвітнього дня боротьби проти раку розпочався з села Водяна Балка Диканського району. Місцева амбулаторія загальної практики – сімейної медицини розташована в затишному приміщенні, штатом укомплектована. Є всі можливості для регулярних якісних онкопрофоглядів. Як з’ясувалося у ході спілкування, головна причина небажання обстежуватися – страх: а раптом щось знайдуть… Ламати цей стереотип важко, але з огляду на статистику доведеться.
У разі підозри на хворобу дорога пацієнта пролягає до Диканської центральної районної лікарні, зокрема до жіночої консультації у Центрі первинної медико-санітарної допомоги. Тут у розпорядженні лікаря-гінеколога є, окрім усього необхідного, кольпоскоп – сучасний оптичний прилад, що гарантує швидке і якісне обстеження шийки матки. До речі, на Полтавщині кольпоскопами з програмним забезпеченням обладнані вже 12 кабінетів.
Пацієнтки із більш складними випадками направляються на третинний рівень надання медичної допомоги – в обласний клінічний онкологічний диспансер. Цей заклад – головна інституція, як сказав директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак, з надання високоспеціалізованої допомоги онкохворим. На його фінансування з обласного бюджету, за словами заступника голови ОДА Олександра Коваля, виділяються чималі кошти, тут представлене все, що є у світовій онкології: й лікарі, чиї імена відомі за межами країни, й обладнання на рівні світових стандартів. Як зазначили посадовці, у планах на нинішній рік – придбання дуже дорогого приладу – лапароскопічної стійки, а також проведення ремонту радіологічного відділення.
Там, де лікують рак
На жаль, статистика захворювань на злоякісні новоутворення залишається невтішною. Одна з головних причин – встановлення діагнозу на пізніх стадіях. Наочний приклад навів завідувач кафедри онкології і радіології Української медичної стоматологічної академії Володимир Баштан: пухлини порожнини рота діагностуються майже в 70 відсотках випадків на 3–4-й стадіях онкопроцесу. Це при тому, що для виявлення такої недуги лікарю досить шпателя чи навіть ложки. Але ж люди не звертаються тоді, коли проблема мінімальна! І, як наслідок, майже 30 відсотків із них не доживають до одного року після встановлення діагнозу.
Що побачили журналісти
Найперше – що людей у коридорах, під кабінетами, на процедурах дуже й дуже багато… Літніх, середнього віку і молодих приблизно порівну. Від цього – клубок у горлі. Стрімке “омолодження” онкології підтвердила лікар Ірина Нікольченко у найпершому ж кабінеті, де проводяться огляд жінок, забір аналізів та кольпоскопія: на жаль, частіше патології зараз виявляються у дівчат і жінок репродуктивного віку.
– Кожні півроку дівчину, жінку має оглянути лікар-гінеколог, щороку – з допомогою кольпоскопа, – зазначила лікар.
Вона розповіла, що у цьому кабінеті обстежать кожну жінку без направлення. Потрібне тільки бажання.
У лабораторії диспансеру проведено 157,7 тисячі цитологічних досліджень, всього по області таких обстежень минулоріч зроблено майже 607 тисяч. Якщо у районі щось запідозрили, пронумероване скельце надходить для додаткового опрацювання саме сюди.
Журналісти оглянули єдиний у комунальній власності області найсучасніший апарат закритого типу для кількісного визначення гормонів щитовидної залози та дослідження 11 видів пухлинних маркерів. Як сказав Віктор Лисак, для потреб області планується придбання ще одного такого апарата.
У гамма-камері онкопатологія виявляється на півроку раніше, ніж на рентгені, й на 3 місяці раніше, ніж за допомогою комп’ютерного томографа. Принцип простий: якщо пухлина дала метастази на кістки, вони “засвітяться” у вражених місцях після введення спеціального препарату. На моніторі – схематична постать, на її “скелеті” тривожно засяяли аж три “ліхтарики”… Саме тут спільно радяться, обираючи протокол подальшого лікування, хірурги, фахівці з радіології, хіміотерапії. Таке обстеження 35 пацієнтів коштує 15 тисяч гривень.
Журналістам показали один із найсучасніших апаратів для дистанційної променевої терапії – терагам. Він працює у три зміни, обслуговує до 60 пацієнтів за добу. Після нього за новітністю – тільки лінійний прискорювач, але то прилад дуже вузькопрофільний. Здається, ще кілька кабінетів, і почуємо щось на кшталт адронного колайдера… Промінь терагама локалізовано до міліметра, тривалість процедури обраховується в секундах. Чим менший час опромінення, тим нижча вірогідність ускладнень. Стіни цього бункера мають більш як півтораметрову товщину.
Щоб скоротити час прийому променевої терапії, минулоріч переобладнали і старий апарат. Заміна джерела опромінення коштувала 600 тисяч гривень.
Переказати, тим більше переосмислити усе побачене доволі складно. А у скронях пульсує думка: наука пішла вперед семимильними кроками і, схоже, починає швидко втікати від простого пересічного пацієнта, особливо, якщо він мешкає в далекому селі й споконвічно боїться лікаря, який раптом щось знайде…
Чому так дорого?
Не секрет, що пацієнтів однаково лякають як тяжке лікування раку, так і його непідйомна для багатьох вартість. Щодо ціни питання Орест Вовк зазначив: на хіміотерапію цьогоріч із бюджету виділено 5,5 мільйона гривень, що покриває потребу лише на 70 відсотків. Віктор Лисак додав, що, стовідсотково забезпечити ліками пацієнтів неможливо ще й тому, що, крім протоколів лікування, існують рекомендації щодо препаратів: науковці вважають їх ефективними, але протоколами з різних причин вони не передбачені. Дуже дорого утримувати обладнання, періодично виникає проблема ритмічності поставки препаратів. З цього приводу депутати обласної ради прийняли рішення про надання цільової допомоги. Але є й інші складові цього питання, підкреслив посадовець.
Тому найперший шлях до здешевлення – профілактика, своєчасне лікування. Як наголосила завідуюча гінекологічним відділенням Валентина Фісенко, дуже прикро, що наші жінки іноді бувають настільки медично безграмотні, що місяцями лікують рак буряковим соком або трав’яними настоянками. А час працює проти пацієнта.
Із 173 взятих у минулому році на облік жінок із раком шийки матки у 78 хворобу було виявлено під час профілактичного огляду.
– Не купуйте довідок про онкопрофогляди, – наголосила лікар. – Чоловіки, подаруйте до 8 березня шанс на здоров’я дружині, сестрі, мамі, яким завжди ніколи, – візьміть за руку і відведіть до гінеколога.
На виконання завдань Президента
Днями пройшла низка заходів у рамках реалізації завдань Президента України Віктора Януковича щодо забезпечення доступності медичної допомоги та медичного обслуговування для населення в напрямку профілактики та лікування онкологічних захворювань.
Так, прес-конференцію з цього приводу дали заступник голови ОДА Олександр Коваль та директор департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак.
За словами Олександра Коваля, медичну галузь області вдалося “переставити на нові якісні рейки”. За останні три роки кількість амбулаторій сімейної медицини зросла зі 176 до 313. Сімейними лікарями забезпечені 90 відсотків населення. При цьому на 30 відсотків зросло фінансування.
Екстрена допомога у 2013 році й на нинішній рік ліками забезпечена повністю. До сільських районів надійшло 25 автомобілів “швидкої допомоги”, придбаних коштами обласного бюджету.
Віктор Лисак розповів про реформування галузі, що дозволяє використовувати кошти значно раціональніше; про перехід на рецепти за діючою речовиною – втілення пілотного проекту зі здешевлення ліків від гіпертонії вже дало поштовх для загального зниження цін на деякі препарати; про підвищення якості допомоги на вторинному і третинному рівнях.
Одне з найважливіших завдань нинішнього року – початок реконструкції кардіологічного центру. Щоб втілювати усі ці плани в життя в державі та області, потрібна перш за все політична й економічна стабільність.

Медична сестра Юлія Вечірська проводить дослідження онкомаркерів на найсучаснішому обладнанні.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.