Культура – у пріоритеті

Минає п’ять років звідтоді, як артисти Полтавської обласної філармонії мають змогу спілкуватися зі своїми шанувальниками лише на чужих сценічних майданчиках. Директор закладу Олег Тищик зізнається, що мусить по-сусідськи напрошуватися в гості до колег, шукаючи підтримки у директорів музеїв, театру, щоб провести концерти, інші заходи. І хоч йому не відмовляють, коли є така можливість (адже всі заклади культури функціонують за власними творчими планами й програмами), все ж цього дуже мало. Адже філармонійні колективи працюють, долаючи труднощі, і їм потрібні глядачі й слухачі, достойна заробітна плата, нормальні умови для життя й діяльності. Саме так, бо не у всіх артистів є житло, хтось мріє хоч би про гуртожиток.
Про все це йшлося під час наради, яку провів у філармонії заступник голови – керівник апарату обласної держадміністрації Валерій Пархоменко, котрий завітав сюди, щоб поспілкуватися із творчим колективом, побачити, як проходять ремонтні роботи, обговорити плани. Він зазначив, що у 2014 році на утримання філармонії з обласного бюджету виділено кошти в сумі 7 мільйонів 246,5 тисячі гривень, що становить 94,8% фінансової підтримки закладу на покриття поточних витрат, не забезпечених його власними доходами. У тому числі на оплату праці спрямовано 6 642 тисячі, на енергоносії – 225 тисяч гривень. Також враховано видатки на покриття заборгованості, що виникла минулого року в сумі 379,6 тисячі гривень. І наголосив, що потрібно зробити все для завершення капітального ремонту приміщення і відновлення повноцінної діяльності закладу на власному стаціонарному майданчику та здійснення гастрольної діяльності.
– Це сприятиме ефективній реалізації державної політики у галузі мистецтва на сучасному етапі, зокрема виконанню Державної програми розвитку транскордонного співробітництва на 2011–2015 роки, Указу Президента України Віктора Януковича “Питання шефства над Збройними силами України”, Плану заходів з імплементації Конвенції ЮНЕСКО, – сказав Валерій Пархоменко.
– Ми бачимо бажання обласної влади нас підтримати, про що свідчить і сьогоднішня нарада, але коштів обласного бюджету недостатньо, потрібна державна субвенція, – зазначив Олег Тищик. – Адже ціна питання – 29 мільйонів гривень. А творчий потенціал у нас є – будуємо плани на майбутнє, готуємо нові програми, у нас працюють прекрасні колективи, тож подано документи на присвоєння звання академічних двом із них. А ще вирішуємо питання про встановлення каси попереднього продажу квитків на концерти, налагодження реклами. І намагаємося зберегти колектив, адже кільком артистам уже запропонували кращі умови для творчої реалізації й житло в інших містах.
* * *
Того ж дня заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Валерій Пархоменко побував і в колективі Полтавського академічного обласного театру ляльок. Валерій Олександрович наголосив, що саме у його підпорядкуванні робота закладів культури області, тож він вивчає можливості їхнього додаткового фінансування для вирішення найнагальніших проблем та зміцнення матеріально-технічного стану. Загалом цього року, зазначив він, на галузь культури з обласного бюджету передбачено витратити 57 мільйонів гривень – на 4 мільйони більше, ніж у 2013-му.
Директор Полтавського академічного обласного театру ляльок Ірина Чернікова розповіла про найближчі плани колективу, зокрема про розширення репертуару, підготовку до проведення ІІ Міжнародного фестивалю “Зоряний шлях”, про участь у спільному з Естонським державним театром творчому проекті уже в лютому – завдяки йому полтавські актори виступатимуть перед юними глядачами в Естонії, Латвії, Литві.
Валерій Пархоменко зазначив, що артисти філармонії втілюють у життя корисний проект “Працівники мистецтва – майстрам села”, і запропонував створити подібний і на базі театру – його можна назвати “Майстри мистецтва лялькового для дітей Полтавщини”. Як відомо, творці казок часто гастролюють у різних куточках області, але сьогодні для цього їм дуже потрібен власний транспортний засіб. Валерій Пархоменко пообіцяв посприяти у вирішенні цієї проблеми.
На утримання Полтавського академічного обласного театру ляльок нинішнього року з обласного бюджету передбачено виділити 4756 тисяч гривень, що становить 85,6% бюджетної підтримки закладу.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.