Ціна легковажності на кризі – людське життя

Початок грудня ознаменувався морозами, снігопадами та кригою на поверхні водоймищ. Дітям – радість, а батькам – привід для занепокоєння, адже малечу, наче магнітом, тягне на лід. Тим паче, що незабаром настануть зимові канікули. Поверхня водойми завжди таїть небезпеку, не прощає легковажності. Рятувально-водолазна служба Полтавської міської ради переконливо радить батькам провести роз’яснювальну роботу серед дітей і самим пам’ятати про небезпеку перебування на кризі, яка ще може танути. При виході до водойми необхідно дотримуватися наступних правил поведінки на льоду:  для одного пішохода безпечним є лід не менше 7 сантиметрів, для 4–5 чоловік – 15 сантиметрів, при масовому катанні на ковзанах товщина криги повинна бути 25 сантиметрів; суворо забороняється кататися на льоду дітям без нагляду дорослих; ділянки, вкриті товстим шаром снігу, є небезпечними, бо під снігом лід завжди тонший.
***
Зимова підлідна ловля особливо популярна серед рибалок, але чи всі вони дотримуються правил безпеки та мають при собі рятувальні засоби? За статистикою, найчастіше серед дорослих саме рибалки потребують допомоги рятувально-водолазних служб. Отож не зайвим буде нагадати їм правила зимової підлідної ловлі: забороняється пробивати поруч багато лунок, відстань однієї лунки від іншої повинна бути не менше 6 метрів; не варто збиратися великими групами на одному місці; виходячи на лід, рибалка повинен мати з собою рятувальний жилет або рятувальну мотузку довжиною 15–20 метрів з петлею на одному боці та грузилом вагою 400–500 г на іншому.
Якщо людина провалилася й опинилася у крижаній воді без засобів порятунку, панікувати не треба. Необхідно повернутися спиною до краю льоду, широко розкинути руки по краях льодового пролому та утриматися від занурення. Вибиратися на лід варто без різких рухів, відштовхуючись ногами від протилежного краю ополонки або роблячи плавальні рухи ногами. Вибравшись із льодового пролому, треба відкотитися чи відповзти в той бік, звідки прийшли і де міцність льоду таким чином перевірена.

Вікторія Закутня
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.