Раїса Богатирьова: “Полтавщина – плацдарм наших здобутків у медичній галузі”

Без имени-1Дводенне виїзне розширене засідання колегії Міністерства охорони здоров’я України пройшло у Полтаві. Його учасники – керівник відомства Раїса Богатирьова, представники міністерства, галузевих управлінських структур АР Крим, областей і міст, головні лікарі обласних лікувальних установ, керівники і науковці вищих медичних навчальних закладів – побували в кількох медустановах Полтави, ознайомилися з матеріально-технічною базою закладів охорони здоров’я, обговорили фахові питання.
Зокрема ознайомилися з роботою обласного Центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом, оглянули Полтавський міський клінічний пологовий будинок, амбулаторію сімейної медицини в мікрорайоні Огнівка, обласний перинатальний центр.
– Члени колегії МОЗУ оглянули наші стаціонарне, паліативне відділення і лабораторію, – розповіла в.о. головного лікаря Центру профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом Оксана Даниленко. – Заклад розрахований на 20 ліжок, три з них – інтенсивної терапії, шість ліжок – паліативної допомоги.
Із роботою міського клінічного пологового будинку гостей ознайомила головний лікар закладу Наталя Удовицька. Медики оглянули обладнання відремонтованих палат спільного перебування матері й дитини, індивідуальних пологових залів, стерилізаційного блоку, операційної, медсестринських і акушерських постів, їдалень.
– Наш заклад розрахований на 185 місць, 135 із них – акушерські ліжка. 14 сучасних індивідуальних пологових залів, кожний має санвузол і санкімнату, 60 комфортних окремих післяпологових палат, – зазначила Наталя Удовицька.
Побували члени колегії МОЗУ також у Полтавському перинатальному центрі.
– Відбулося вже 2150 пологів, народилося понад 2200 діток, у тому числі 93 двійні, три трійні. Минулого тижня виписали додому нашого найменшого пацієнта, який народився з вагою 670 грамів і перебував тут три місяці, – зазначила заступник головного лікаря обласної клінічної лікарні імені М. Скліфосовського з акушерства та гінекології, керівник перинатального центру Вікторія Ващенко.
В амбулаторії сімейної медицини № 3 Центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Полтави, що є підрозділом поліклініки четвертої клінічної лікарні, гості ознайомилися з веденням електронної карти пацієнтів.
***
За “круглим столом” в Українській медичній стоматологічній академії фахівці обговорили виконання завдань Національного плану дій на 2013 рік, організацію медичного обслуговування населення на первинному рівні, проблемні питання й досягнення реформування галузі.
– Півтора року тому запроваджені виїзні засідання колегії міністерства. Обираємо найбільш актуальну тему або регіон, який має досягнення в тій чи іншій темі, й даємо можливість практикам, науковцям і управлінцям з інших регіонів ознайомитися з тими справами, які з теорії перейшли в практичне втілення, – наголосив заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Толстанов.
Також зазначалося, що Полтавщина має важливі й дієві напрацювання в розвитку ендокринологічної служби. У Полтаві вперше розробили схему, коли людина за рецептом може отримати інсулін в аптеці, що дозволяє лікувати цукровий діабет не лише у вузьких спеціалістів, а вже на рівні первинної ланки, у терапевта, сімейного лікаря. Налагоджена система здешевлення вартості ліків хворим з гіпертонічною хворобою.
Директор департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак подякував за високу оцінку роботи медиків області, поінформував присутніх про те, що в краї завершено створення мережі центрів первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД), їх тепер на Полтавщині 34. Більше стало приділятися уваги сімейній медицині у питаннях профілактики, інформатизації, обладнання, транспорту.
***
У ході виїзного засідання колегії МОЗу відбулася неординарна подія – вперше за останні двадцять з лишнім років служба екстреної швидкої медичної допомоги області отримала одразу 25 найсучасніших санітарних автомобілів, придбаних завдяки спільним зусиллям обласної державної адміністрації, обласної ради. Привітала медиків та всю полтавську громаду з такою приємною подією міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова. Вона подякувала медичній спільноті за ефективну роботу і запевнила, що реформи, започатковані Президентом України Віктором Януковичем з реформування галузі, дають позитивні результати.
– Ми бачимо це не тільки у покращенні матеріальної бази, новому устаткуванні, обладнанні – сказала Раїса Богатирьова, – а й у тому, що йде постійне підвищення соціального стандарту життя, в тім числі й медиків. Хочу запевнити вас, що ситуація в країні стабільна, уряд і всі системи життєдіяльності держави працюють у штатному режимі. Ми націлені на діалог із людьми, які вийшли на різні майдани, на пошук спільних планів і проектів, які дадуть можливість ефективно розвиватися нашій країні.
Передаючи автомобілі медикам, голова обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко наголосив:
– Ми в рамках реформування медичної галузі, започаткованої Президентом України, прийняли рішення, і депутати нас підтримали: на придбання машин “швидкої допомоги” виділили 15,5 мільйона гривень. Ставили перед собою завдання оновити перш за все сільську складову “швидкої допомоги” – кожна з цих машин поїде в сільський район. Розраховуємо на те, що держава також підставить плече, і це буде суттєвим покращенням матеріально-технічного забезпечення “швидкої допомоги” в полтавському селі. Спільними зусиллями, відклавши політичні чвари, ми можемо розвиватися стабільно, ефективно.
Голова обласної ради Іван Момот зазначив, що автомобілі “швидкої допомоги”, які надходять у кожен сільський район, – це конкретний приклад дій депутатів обласної ради. У нинішньому непростому році їм вдалося виділити на медичну галузь більше 40 мільйонів гривень із обласного бюджету додатково. Це підтримка медичної галузі не на словах, а на ділі.
***
Після урочистої церемонії відбулося розширене засідання колегії Міністерства охорони здоров’я України. Олександр Удовіченко розповів про роботу виконавчої та представницької влади області, досягнення у галузях народного господарства та в реформуванні медицини зокрема. Раїса Богатирьова висловила упевненість, що робота колегії МОЗу буде плідною. Учасники зібрання розглянули ряд питань порядку денного: стосовно медичного забезпечення хворих з ендокринною патологією та подальшого розвитку ендокринології, діяльності служби охорони материнства та дитинства, інші нагальні проблеми галузі.
Також Раїса Богатирьова зустрілася зі студентами Української медичної стоматологічної академії і розповіла про те, як працює медицина сьогодні, зокрема там, де нині проходять велелюдні мітинги, як медики, люди миру, можуть посприяти стабілізації ситуації.
Міністр охорони здоров’я відповіла на запитання журналістів.
Про підсумки поїздки на Полтавщину:
– Полтавщина – це один із регіонів, який не увійшов до пілотних щодо реформування галузі. Але область за рахунок власних організаційних можливостей, посилених дієвою підтримкою з боку обласної державної адміністрації і обласної ради, змогла зосередити ресурси для того, щоб стати першим регіоном, де є реальні здобутки з розбудови первинної медико-санітарної допомоги, з впровадження ринкових механізмів для зменшення ціни на ліки. Полтавщина – це плацдарм наших здобутків.
Про подальші плани зі здешевлення ліків:
– Той пілотний проект, який ми впроваджуємо з лікування гіпертонічної хвороби препаратами за зниженими цінами, виявився вдалим. Є доручення Президента й Уряду, щоб досвід поширити. У подальшій перспективі – здешевлення препаратів проти туберкульозу, інших соціально небезпечних хвороб.
Олександр Удовіченко про подальші плани реформування:
– Ми будемо виділяти власні кошти і просити допомоги у центральної влади на завершення будівництва протитуберкульозного диспансеру. На наступний рік заплановане будівництво кардіологічного диспансеру. В обласному центрі також знаходиться центральна районна лікарня Полтавського району, корпус якої необхідно добудувати. Крім того, заплановано придбати дороге діагностичне обладнання.
Для омолодження медичних кадрів, особливо в сільській місцевості, райцентрах, треба створювати умови. Будинок для медиків у Хоролі на 8 сімей споруджено місцевими силами; є десятки прикладів, коли за рахунок агроформувань будується житло для медиків у сільській місцевості. У Семенівці для шести амбулаторій придбано автомобілі коштами спонсорів, і кожен сімейний лікар тут має можливість вчасно прибути на виклик та в разі потреби перевезти пацієнта.
Область має добрі стосунки з Міністерством охорони здоров’я України. Вже надійшли два мільйони гривень на підтримку проекту зі здешевлення ліків для хворих на гіпертонію, і найближчим часом вони будуть використані. Є певна політична напруга в суспільстві, комусь хочеться дестабілізувати ситуацію у виконавчій владі, але, скажімо, цього дня (13 грудня ц.р. – Авт.) на Полтавщині з робочими поїздками перебувають міністр охорони здоров’я і міністр молоді та спорту – Уряд працює, життя продовжується.
***
Учасники колегії прийняли ряд відповідних документів.

Ольга ЩЕГЛОВА
Ганна ЯЛОВЕГІНА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.