Равіль Сафіуллін: “Із європейського шляху наша держава не звертає”

IMG_3644У  Полтаві з робочою поїздкою побував міністр молоді та спорту України Равіль Сафіуллін. Урядовець відвідав Полтавський інститут Національного університету “Юридична академія імені Ярослава Мудрого”, Полтавську державну аграрну академію, Національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, оглянув матеріально-технічну базу вищих навчальних закладів, мав ґрунтовні бесіди з полтавськими студентами.
Першим у маршруті поїздки був Полтавський інститут Національного університету “Юридична академія імені Ярослава Мудрого”. Равіль Сафіуллін ознайомився зі спортивною інфраструктурою закладу, житлово-побутовими умовами студентів, оглянув бібліотеку, просторий спортзал, обладнаний сучасними тренажерами, басейн, їдальню та фітобар. Як розповів директор інституту Олег Бущан, загалом тут навчається близько 1000 студентів, третина з яких – на заочному відділенні. Майже сотня – за бюджетною формою навчання. Це – діти пільгових категорій громадян і ті, хто отримав найвищий рейтинг під час зовнішнього незалежного оцінювання. Міністр молоді та спорту також зустрівся зі студентами юридичного інституту.
У Полтавській державній аграрній академії урядовець мав зустрічі зі студентським активом, спортсменами-олімпійцями та параолімпійцями – представниками вузу, а також взяв участь у відкритті музею історії гирьового спорту України та Полтавщини.
– Найвагоміші наші здобутки – це наші студенти, а оскільки вся історія аграрної академії пов’язана зі спортом, спортивними досягненнями наших студентів, серед яких 7 олімпійських чемпіонів і майстрів спорту, ми й вирішили показати це міністру. Адже маємо найпотужніший спортзал, спортивні майданчики, – зазначила ректор ПДАА Валентина Аранчій.
У Національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка Равіль Сафіуллін зустрівся з молодіжним активом області та лідерами молодіжних громадських організацій Полтавщини.
Під час спілкування з молоддю та студентством урядовець неодноразово наголошував, що наша держава не змінює курсу на євроінтеграцію, а пауза в цьому процесі потрібна лише для того, щоб грунтовніше підготувати ліпші умови для країни щодо підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Адже, підписавши угоду на нинішньому рівні, в державі, за словами Равіля Сафіулліна, різко зросла б кількість безробітних, бо країни Митного союзу в такому разі практично припинили б експорт українських товарів, про що неодноразово попереджали, депортували б і наших співвітчизників, які там працюють. Також удвічі зросли б комунальні платежі та скоротилися б бюджетні видатки на заробітну плату лікарів, учителів, державних службовців. Між тим, Євросоюз не обіцяв Україні жодних фінансових компенсацій за економічні ризики та переорієнтування вітчизняних підприємств на європейські стандарти, додав міністр.
Запитання, з якими молодь зверталася до Равіля Сафіулліна, були різними і стосувалися молодіжної політики, корупції в державі й у спорті, та все ж найчастіше вони стосувалися євроінтеграційних процесів.
Міністр навів приклади наслідків вступу в Євросоюз різних країн: Польщі, яка отримала “показові” компенсації (близько 200 мільярдів доларів) й нині процвітає, і Латвії, яка й досі не може оговтатися від євроінтеграції, оскільки ввійшла до цієї спільноти приблизно за таких умов, що нині пропонувалися й Україні.
– Мета моєї поїздки – пояснити, що саме відбулося у нашій країні, якими мотивами керувалися Президент України й Уряд, взявши паузу в підписанні угоди з Євросоюзом. Адже те, що сьогодні звучить на майданах, не відповідає дійсності, бо з європейського шляху наша держава не звертає. І це потрібно донести до кожного українця. Я часто зустрічаюся та спілкуюся з молоддю і знаходжу взаєморозуміння. Молоді люди говорять чимало правильних речей. Справді, багатьох не влаштовує те, що відбувається в країні, але одномоментно змінити все неможливо. Бо, скажімо, та сама корупція з’явилася не вчора. Нині ж у державі докладається чимало зусиль для боротьби з такими негативними явищами, – наголосив під час спілкування із журналістами міністр молоді та спорту України Равіль Сафіуллін.
– Нинішня поїздка ініційована міністром для того, щоб почути думки молоді та студентства про сьогоднішню суспільно-політичну ситуацію в нашій державі, й для подальшого формування молодіжної політики в Україні, – зазначив заступник голови – керівник апарату ОДА Валерій Пархоменко.

Людмила ДАЦЕНКО
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.