Наполегливість, самовдосконалення – запорука успіху

Полтавець Віталій Шовкопляс досяг досить вагомих здобутків у новому, але досить поширеному нині в Україні різновиді фізичної підготовки – стрітворкауті (у перекладі з англійської – вуличний напрямок). В основі такого спортивного “віяння” – вправи загальної фізичної підготовки, котрі виконуються на турніках, брусах, горизонтальних драбинах. Стрітворкаут зародився у США і був орієнтований на можливість безплатних масових тренувань на спортмайданчиках.
Починалося усе з того, що одного разу 12-річний Віталій побачив, як чоловік на турніку виконує складні силові вправи, і зацікавився цим. Тоді вони здалися підлітку напрочуд важкими. Водночас у хлопця виникло велике бажання стати й собі таким вправним атлетом. Тож Віталій спочатку опановував турнік, а потім прийшов у тренажерний зал. Хлопця вабив спорт: він займався боксом, армрестлінгом, силовою гімнастикою… Це допомогло Віталію зміцнити фізичний гарт, а згодом прославити Полтавщину своїми спортивними досягненнями.
Проте з-поміж інших видів спорту юнак обрав стрітворкаут. Адже це – могутня та ефективна фізична база, де потрібні прояви вибухової сили та витривалості. Ця фізична культура допомагає молоді покращити і зберегти здоров’я, стати сильнішими, вправнішими, витривалішими. Хотілося б, аби й в Україні будувалися нові спортивні майданчики, де, на відміну від дорогих фітнес-клубів, можна тренуватися абсолютно безкоштовно, щоб замість алкоголю та інших шкідливих звичок молодь обирала спорт, говорить атлет.
За освітою Віталій Шовкопляс – педагог. Нині займається тренерською практикою у спортивному клубі “Сармат”. У своїй тренерській діяльності використовує не тільки світові знання і досвід, а й низку самостійно розроблених прийомів та вправ. Звісно, паралельно навчається і тренується сам, бере участь у численних змаганнях із стрітворкауту і перемагає майже у всіх чемпіонатах, кубкових турнірах як на рівні області, так і за її межами.
Найвизначніших успіхів в улюбленому виді спорту Віталій досяг в останні роки. Так, у грудні 2012-го збірна України у складі п’яти чоловік, капітаном якої обрали Віталія Шовкопляса, перемогла у змаганнях за Кубок світу націй зі стрітворкауту. В квітні цього року в казахській Астані полтавський атлет встановлює світовий рекорд по віджиманню на брусах з додатковою вагою 48 кілограмів. У червні у Дніпропетровську на шоу-фестивалі “Воркаут-фест-2013” – світовий рекорд з підтягування з додатковою вагою 32 кілограми.
Серед численних планів у полтавського чемпіона – передусім самовдосконалення і встановлення світових рекордів. Він прагне розвивати цей напрямок на Полтавщині, заохочувати і навчати якомога більше людей.

Руслана ГОРДИНСЬКА
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.