Прогресивні технології – ефективне виробництво

Успішно розвиваючи рослинництво, ПП “Агромаш” приділяє значну увагу й тваринництву. На орендованих землях у Чутівському й Карлівському районах трудівники агроформування вирощують основні сільськогосподарські культури.
– Сіємо озиму пшеницю, ярий ячмінь, кукурудзу й соняшник. Достатньо великі площі засіваємо соєю: більше уваги приділяємо ультрараннім сортам, – розповів головний агроном господарства Олег Поправка.
Перевагу в посіві технічних культур підприємство віддає іноземній селекції. Для вирощування соняшнику використовують гібриди компанії “Сингента”. Гібрид фірми “Піонер” дав рекордний урожай – 48 центнерів із гектара, а середній показник по господарству –
42 центнери з гектара. Очікується непоганий валовий збір кукурудзи.
– Урожаєм задоволені, не задоволені закупівельними цінами. Агрономи радіють, що досягли високих результатів, але є ризик, що через цінову політику теперішній прибуток залишиться на минулорічному рівні при тодішній удвічі меншій урожайності, – зазначив Олег Поправка.
Директор ПП “Агромаш” Володимир Сидоров прагне, щоб рослинницька галузь господарства доповнювала тваринницьку, адже вирощене в полі матиме значно вищу вартість, якщо стане продуктом тваринництва.
– Утримуємо близько двох тисяч свиней, а маємо можливість збільшити поголів’я до 2400. Прагнемо досягти цього показника. Свині утримуються на відгодівлі груповим методом в ангарах в умовах, найбільш наближених до природних. Зараз худоба – на глибокій підстилці, яку через певний період змінюємо. Узимку за рахунок її термоефекту тварини не мерзнуть. Це канадська технологія “холодного” утримання. Обов’язкова умова – солома в достатній кількості. Ми вирішили, що це – оптимальний варіант, – розповів завідуючий СТФ Олег Губа.
Розвиваючи господарські потужності, керівництво “Агромашу” опікується соціальною сферою навколишніх сіл.
– Коли мешканці звертаються з тими чи іншими проханнями, ми їм ніколи не відмовляємо, – зауважив Олег Поправка. – За умовами договору фірма розраховується з пайовиками продукцією з липня, а коштами – у кінці року.
“Агромаш” допомагає школам, іншим соціальним закладам. Наприклад, у Гряківську ЗОШ І–ІІІ ступенів Чутівського району підприємство закупило подарунки першачкам на День знань, виділило кошти для інших потреб. У Халтуринській і Голобородьківській школах за кошти сільгосппідприємства закуплено туристичне спорядження, встановлено нові двері й вікна. Також проведено ремонт фельдшерсько-акушерського пункту у Вакулисі, нині триває реставрація Гряківського будинку культури.
Особливу увагу “Агромаш” приділяє молоді, заохочуючи до роботи на підприємстві, цінує досвідчених механізаторів, тваринників, спеціалістів. Саме завдяки налагодженій роботі, старанності трудівників і постійному технічному оновленню сільгосппідприємство розвиває виробництво, підтримує соціальну інфраструктуру села.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.