Головна подія мистецького року

“Григорій Мясоєдов і Товариство пересувних художніх виставок” – тема нової експозиції із фондів Полтавського художнього музею (Галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка, яка нині представлена у великій залі й присвячена 180-річчю від дня народження художника. І це – головна подія року перш за все для працівників музею, наголосила, відкриваючи урочистості, його директор Ольга Курчакова. Адже традиційно на початку грудня вшановується пам’ять нашого видатного земляка, художника-передвижника Миколи Ярошенка. А вже кілька років поспіль вручається і премія, що носить його ім’я, видатним полтавцям у шести номінаціях.
Ольга Курчакова дуже лірично й емоційно розповіла про полтавський період (а це майже 21 рік) у житті й творчості Григорія Мясоєдова. Її розповідь проілюстрували 22 твори живопису художника, а також його графіка, менш знайома глядачам, – у такій кількості роботи Григорія Мясоєдова представлені вперше. Експозицію доповнюють і твори його друзів і колег, багато з яких приїздили у Полтаву до Григорія Григоровича, котрий звідси керував діяльністю Товариства. Мальовничі куточки нашого міста, тогочасні портрети полтавців, наче мандрівка в минуле, що хвилює кожного.
Заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль та заступник міського голови Полтави, голова журі конкурсу Світлана Порохня привітали цьогорічних лауреатів і вручили премії імені Миколи Ярошенка художнику Олексієві Іванюку, графіку, скульптору, краєзнавцю Євгенові Путрі, скульптору Миколі Посполітаку, історикові-краєзнавцю Олександрові Білоуську. Не змогли того дня приїхати на урочистості, але стали лауреатами також Герой України, відомий у світі аграрій, громадський діяч Семен Антонець та науковець, меценат Валентина Матієшина.
Вітав лауреатів, усіх гостей у залі камерний оркестр імені Дмитра Ахшарумова обласної філармонії під керівництвом Олександра Абрамова – звучала частина симфонії Гайдна “Годинник”.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.