Овочі на всяк смак

Розпочинав свою власну справу Сергій Карпенко в 2000 році з 2 гектарів землі, на яких вирощував картоплю та овочі. З роками збільшувалися площі під овочами, вдосконалювалися технології, розширювався ринок збуту продукції. У
2007-му було створене ПП “Картопля Полтавщини”, а площі тоді становили 27 гектарів. Працювали з перспективою, тому вже наступного 2008 року підприємство придбало у Зінькові овочесховище на 2 тисячі тонн одночасного зберігання овочевої продукції.
Нині ПП “Картопля Полтавщини” має в обробітку 2 тисячі гектарів земель і вирощує не лише овочі (капусту, цибулю, моркву) та картоплю, а й різні зернові та олійні культури. У цьому році вперше посіяли сорго. І хоча в цілому урожай зібрали непоганий, але про прибутки доводиться тільки мріяти, бо існуючі закупівельні ціни на сільськогосподарську продукцію не вселяють оптимізму. На жаль, не порадувала господарників у поточному році й картопля. За словами директора підприємства Анатолія Савченка, якщо в урожайні роки її збирали по 170 – 200 центнерів з гектара, а деякі сорти, такі, як імпала, пікасо, давали й по 320 – 450 центнерів, то цього року отримали менш ніж по 70 центнерів з гектара.
– Полтавські грунти не надто підходять для вирощування картоплі. Вони важкуваті, та й кліматичні умови останніми роками змінюються, – долучається до розмови засновник і комерційний директор ПП “Картопля Полтавщини” Сергій Карпенко. – Загалом ми вирощуємо як високорепродуктивний насіннєвий матеріал картоплі (підприємство має статус насіннєвого господарства. – Авт.), так і товарну продукцію.
Слід зазначити, що картоплярі із Зіньківського району кілька років поспіль займалися пошуком однодумців у різних регіонах України з тим, щоб перемістити вирощування картоплі в більш сприятливу кліматичну зону. Так, у 2010 році ними було орендовано 20 гектарів у Чернігівській області, а в 2012 році посівний матеріал на площі 360 гектарів вирощували вже на Волині. Саме в цій області тепер і вирощуватимуть насіння кращих сортів картоплі голландської та німецької селекцій.
Із реалізацією овочевої продукції проблем не виникає, розповідає Сергій Карпенко, адже підприємство має постійних клієнтів. Насіннєву картоплю здебільшого продають у південні області України, її оптова ціна зараз коливається в межах від 4 до 6 гривень за кілограм, а товарну – реалізують зі складу усім бажаючим по 3,8–4 гривні за кілограм. Навесні, звісно ж, вартість овочевої продукції зросте, це – сезонний чинник, який залежить від терміну зберігання продукції в овочесховищах.
У планах керівництва ПП “Картопля Полтавщини” – вирощування винограду та ягід. Минулої весни в господарстві вже закладено перші 1,5 гектара виноградників і 3 гектари полуниці. За кілька останніх років значні кошти тут вкладено у розвиток підприємства, збудовано ангари для зберігання зерна, значно оновлено машинно-транспортний парк, придбано високопродуктивні трактори й сівалки та копалки, зернообробну техніку. В цьому році встановлено нову потужну сушарку, а невдовзі будуватимуть олійницю.
Середньорічна чисельність працівників агроформування – 43 особи, а в сезон вона збільшується до 100 чоловік, оскільки картоплю після підкопування технікою збирають вручну, розповідає головний бухгалтер підприємства Надія Пирлик. Для цього залучають бригади працівників, оплата трудодня яким складає від 100 до 150 гривень, до того ж безкоштовне харчування й проживання. Оскільки ПП “Картопля Полтавщини” обробляє чималі площі земель колишнього колгоспу імені Куйбишева, до керівництва агроформування, як свого часу й до правління колгоспу, з усіма бідами й негараздами та радощами звертаються мешканці села Бірки, де знаходиться база господарства. На підтримку соціальної сфери підприємство щорічно виділяє понад 150 тисяч гривень. Цього року, наприклад, провели водогін у дитсадок, організовують і підвезення дітей до школи та дошкільного закладу, турбуються про ветеранів. Що ж до розрахунку за оренду земельних паїв, то в основному виплачують людям гроші, адже понад третину землевласників нині проживає у містах. Тим же, хто живе в селі й бажає отримати сільськогосподарську продукцію, видають зерно, олію та цукор.
ПП “Картопля Полтавщини” веде виробничу діяльність, розвивається, покладаючись на власні сили, як було споконвіку в справжнього селянина-господаря.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.