Олександр Удовіченко: “Наше завдання – зберегти стабільність у регіоні”

Нинішня ситуація в Україні – тема, до якої прикута увага всього суспільства нашої держави. Саме про це у своєму інтерв’ю полтавським журналістам говорив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко.
– Олександре Васильовичу, зараз в Україні найбільше обговорюють події, що відбуваються на Майдані Незалежності у столиці. Ваша оцінка ситуації?
– Я думаю, що ті події, які відбулися і відбуваються, підтверджують прагнення та бажання  людей до європейських цінностей. І сьогодні є впевненість та розуміння того, що наш стратегічний курс – це євроінтеграція. У яких часових рамках і яким чином підходити, в тому числі й до підписання документів, – це, безумовно, сьогодні відповідальність Президента України, центральної влади. Усвідомлюючи,  що є соціальні ризики, Глава Держави прийняв те рішення, про яке ми з вами знаємо. Зрозуміло, що опозиційні політичні сили намагаються  використати настрій людей у своїх політичних цілях.
– Стосовно питання щодо дій загонів спецпризначення “Беркут” у Києві. Мабуть, кожен громадянин нашої держави занепокоєний таким розвитком подій…
– Ви знаєте, що на обласному рівні, на місцях такі дії “Беркута” засуджено. Безумовно, це не повинно повторитися, а винні мають бути покарані. Про це заявив Президент, і ми його підтримуємо.
Але треба аналізувати, що буде далі, думати над тим, як виходити з цієї ситуації. Тому що протистояння є, й ви бачите, що воно використовується тими, хто сьогодні налаштований на радикальні дії. І це межує з певними злочинними проявами. Такого не повинно бути.
– Який же вихід?
– Необхідно сідати за стіл переговорів і знаходити компромісні рішення. Цим сьогодні займається центральна влада, а наше завдання тут, в області, – забезпечити стабільність. Тобто на Полтавщині найперше  завдання для всієї влади – забезпечити роботу служб життєзабезпечення, і нам це вдається сьогодні.
– Органи місцевого самоврядування Полтавщини оперативно відреагували на ситуацію – провели позачергові сесії рад, де заявили про свою позицію.
– Роль представницьких органів влади – висловлювати свою позицію для своїх виборців. Щоб люди розуміли, яким чином реагуватиме той орган, який вони обрали на виконання певних функцій. На останній сесії облради висловили свої думки представники всіх політичних сил, депутати різних фракцій. Було прийняте виважене рішення. Переконаний, що в цьому якраз і полягає консолідація, а не роз’єднання. Це – демократичний підхід. Я думаю, що ніхто не може сьогодні закинути обласній раді, що вона “сховалася” або недемократично висловила свою позицію.
– Зменшення обсягів промислового виробництва призводить до менших надходжень до бюджету…
– На жаль, це так. Бюджет області за 11 місяців виконано лише на 98 відсотків. Такого не було у нас ніколи. Це  якраз через зменшення надходжень від окремих промислових підприємств.
– Серед радикальних пропозицій лунає вимога відставки уряду. Наскільки це на часі?
– Будь-яка дестабілізація – не на часі. Я думаю, Верховна Рада України прийняла правильне рішення, проголосувавши проти відставки уряду. Безумовно, у парламенті вирує багато емоцій, у кожного є своя точка зору. Опозиційні політичні сили та їхні лідери намагаються донести людям свою позицію, але ж здоровий глузд повинен перемогти. При всіх радикальних настроях необхідно рухатися назустріч один одному. Іншого шляху просто немає. Використовувати молодь, студентів для політиків – це ганебна справа.
– Олександре Васильовичу, нині йде робота над формуванням Державного бюджету на 2014 рік. Нинішні події, звісно ж, не сприяють цьому процесу. Відповідно ускладнюється формування й місцевих бюджетів?
– Зрозуміло, що без Державного бюджету ми не можемо затвердити й обласний. І цей ланцюг іде уже потім вниз. Тож виникла дуже негативна ситуація. Ми готуємося, ми прораховуємо ті позиції, які маємо сьогодні затвердити щодо обласного бюджету, але без цифр, взаємовідносин держави і регіону, що повинні бути прописані в Державному бюджеті. А з іншого боку це означає, що ми не зможемо використовувати, крім формульного розрахунку, 1/12 бюджету 2013 року. Безумовно, катастрофічного нічого немає, але ми повинні розуміти, що, крім виплати заробітної плати, платежів за енергоносії, говорити про розвиток, про використання коштів без затвердження бюджету неможливо.
– І керівництво держави, і опозиція – всі висловлюються за рішучу підтримку євроінтеграційного курсу України. Запитання до Вас як до керівника області: наскільки це допоможе активізувати територіальні громади?
– Держава визначилась, і суспільство підтримало стратегічний курс на євроінтеграцію. Бо цей курс, крім економічної складової, має ще й багато моментів організації суспільного життя. Це – високі соціальні стандарти, правове забезпечення та багато інших речей, які в цілому складають основу європейського стилю життя і європейських відносин. Ми повинні до цього рухатися, але рухатися таким чином, щоб не завдати шкоди економічним складовим нашої держави. Тому треба з холодною головою ухвалювати рішення. Як би ми там не говорили, але рівень взаємовідносин і рівень виробництва є таким, яким він на сьогодні склався.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.