Доля села – у надійних руках

Для мальовничого Більська Котелевського району слово “скіф” – це й далеке історичне минуле, й перспективне сьогодення. Адже в VI–V століттях до нашої ери на цій території розташовувалося стародавнє скіфське місто Гелон. А нині на більських землях ефективно господарює сільгосптовариство з обмеженою відповідальністю “Скіф” під керівництвом Олексія Бовдира. Він очолив підприємство 13 років тому, коли самому було лише 26. Та поступово зумів вивести господарство із кризи, сформувавши навколо себе молоду професійну команду спеціалістів.
Протягом останніх років за виробничими показниками і темпами розвитку СТОВ “Скіф”, колектив якого нараховує 150 працівників, входить до числа кращих сільгосппідприємств Котелевщини.
Нові сорти і гібриди спочатку випробовують на демонстраційних ділянках
В обробітку “Скіфа” – 2340 гектарів орної землі. Під час огляду полів, який традиційно проводиться на Котелевщині у червні, більські завжди вирізняються високою культурою землеробства. Тут щороку випробовують нові гібриди і сорти сільгоспкультур. Для цього вирощують їх на окремих демонстраційних ділянках, а потім за показниками врожайності, стійкості до погодних умов тощо ті чи інші сорти впроваджують у товарне виробництво. Цього року на демонстраційних ділянках вирощували нові гібриди соняшнику, пшениці, кукурудзи.
На відміну від багатьох інших господарств, де вважають, що в сучасних умовах овочі для власних потреб вигідніше купити, ніж вирощувати, тут щороку висаджують городину. Головний агроном “Скіфа” Василь Кривобік з цього приводу говорить:
– Можливо, й справді, купити овочі вигідніше. Але ж чим тоді годуватимемо наших працівників – “хімією?” При вирощуванні овочів ми застосовуємо лише органіку. Цього року під городину відвели 2 гектари. І повністю забезпечили їдальню товариства капустою, морквою, столовими буряками, огірками.
На “скіфських” полях і зараз працює техніка. Тут готують грунт під майбутній посів, вносять органічні добрива. Як тільки встановлять нову мобільну сушарку, розпочнуть молотити зернову кукурудзу. Василь Кривобік продовжує:
– Просушимо зерно і засиплемо на зберігання. Господарству так економічно вигідніше. Загалом врожай більшості культур цього року зібрали кращий, ніж торік. Але ж нинішні ціни на продукцію ніяк не влаштовують сільгоспвиробників, тому до 40–50 відсотків вирощеного врожаю поки що не будемо реалізовувати.
Хоча і без витрат ніяк не обійтися. Лише на придбання нової техніки, інших засобів виробництва у СТОВ “Скіф” щороку витрачають до 2 мільйонів гривень.
“Якби ми закрили ферму, із села почали б виїжджати люди…”
Значну ставку в господарстві роблять на тваринництво. У серпні 2012 року ввели в дію новий молочний комплекс із двома приміщеннями для безприв’язного утримання корів та доїльним залом. Обладнаний зал найсучаснішим устаткуванням німецької компанії.
Олексій Бовдир розповідає:
– Йшли до цього ми нелегким шляхом. У 2001–2002 роках, коли наше господарство, як і більшість інших, переживало не кращі часи, постало питання про закриття ферми. Але ж це означало залишити без роботи 40 працівників! Ці люди зі своїми сім’ями почали б виїздити із села, у школі відразу поменшало б дітей. Допустити цього ми не могли, тому молочнотоварну ферму зберегли, а згодом стали дбати про розвиток галузі в цілому…
Одночасно з новим молочним комплексом тут розбудували й інфраструктуру ферми – звели приміщення із сучасним обладнанням для утримання новонароджених телят, кормоцех, забійний цех, поновили сінажну яму, силосний майданчик. Загалом за останні три роки у тваринництво вклали майже 15 мільйонів гривень.
– Зараз утримуємо 1400 голів ВРХ, із них 470 – корови, – розповідає головний зоотехнік “Скіфа” Микола Щербань.– Валовий надій молока на корову за минулий рік склав 6600 кілограмів. Думаємо, що за результатами 2013-го цей показник перевищить семитисячний рубіж.
У недалекому майбутньому тут збудують іще одне приміщення для безприв’язного утримання корів, що дасть змогу збільшити дійне стадо до 700 голів. Планують спорудження сучасного відгодівельного комплексу та розвиток власної переробної галузі.
А ще підприємство орендує невеликий ставок, на березі якого обладнали чудову зону відпочинку, і займається риборозведенням. Є тут і своя пасіка.
“Він не чужий інвестор, якому головне – отримати прибутки…”
Постійно дбають і про соціальний розвиток громади. Лише у нинішньому році на ці потреби господарством використано близько 150 тисяч гривень. Більський сільський голова Світлана Залізняк говорить:
– Жоден масовий захід у селі не проходить без матеріальної та організаційної підтримки сільгосптовариства “Скіф”. Базове господарство є спонсором місцевої футбольної команди, фінансує концерти, які щомісяця відбуваються у сільському Будинку культури, бере активну участь у благоустрої села, допомагає підтримувати в належному стані дороги, сільський стадіон, сміттєзвалище. До першого вересня “Скіф” подарував школі сучасний музичний центр. А в тому, що жителі Більська користуються Інтернетом, – велика заслуга особисто директора товариства Олексія Бовдира.
Загалом Олексій Васильович є великим патріотом свого села. Він не чужий інвестор, якому головне – отримати прибутки. Він тут виріс, тут народилися і ростуть його діти. І йому далеко не байдуже, яким буде майбутнє рідного Більська.
Зараз спільно із сільською радою СТОВ “Скіф” бере активну участь у капітальному ремонті дитячого садка. Бо якщо у багатьох невеликих селах доводиться закривати дитсадки, то тут, навпаки, є потреба у ньому. Двоповерхова будівля дитячого садка “Дзвіночок” споруджена ще за радянських часів. Тривалий період заклад був закритий. Останні три роки при місцевій школі діє дитсадівська група, яку відвідують 23 малюки. А всього у Більську зараз проживають 54 дитини дошкільного віку. Ось тому і взялися за ремонт “Дзвіночка”, який зміг би прийняти усіх дошкільнят села. Силами господарства вже підвели до закладу воду і світло.
Загалом демографічна ситуація у Більську найкраща серед інших сіл району. За 10 місяців 2013 року тут народилося семеро малюків. А якщо народжуються діти – це хороший знак.
Голова Котелевської райдержадміністрації, Герой України Тетяна Корост, виступаючи на цьогорічному святі села у Більську, зазначила, що це – одне з найкращих і найперспективніших сіл району. Є діти у школі, у дитячому садочку. Люди мають роботу. І в першу чергу тому, що тут успішно діє сільгосппідприємство “Скіф” і є справжній господар.

Ірина ШИЛО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.