Спільна робота, спільне свято

Із нагоди Дня місцевого самоврядування в академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені М.В.Гоголя зібралися керівники й працівники місцевих рад, депутати, ветерани органів місцевого самоврядування, численні гості. Урочистості розпочалися з відкриття виставки архівних документів.
– Сучасна історія місцевого самоврядування, яка грунтується на багатовікових традиціях і досвіді, розпочинається з 1991 року, коли цим органам була надана економічно-фінансова самостійність, – зазначила директор Державного архіву Полтавської області Валентина Гудим.
Документальна виставка “З історії місцевого самоврядування на Полтавщині” підготовлена на основі архівних документів. Вона складається із трьох розділів, які розповідають про розвиток місцевого самоврядування в період входження українських земель до складу Російської імперії, діяльність за радянської доби та сучасну історію місцевого самоврядування в Україні й нашому краї.
В експозиції представлено світлини видань Полтавського губернського земства, фотокопії будівель органів місцевої влади, портрети очільників самоврядних органів, зокрема Федора Лизогуба, голови Полтавської земської управи, голови Ради Міністрів Директорії УНР у грудні 1918-го – лютому 1919 pоку, документи про культурно-освітні ініціативи Полтавського земства на початку XX століття.
В іншому розділі проілюстровано становлення і розвиток органів самоврядування радянської доби: світлини працівників Полтавського губвиконкому 1924–1925 pоків, працівників Полтавського міськвиконкому початку 1920-х років, сторінки місцевої періодики, на яких вміщено публікації про діяльність депутатського корпусу кінця 1930-х років, рішення Полтавської обласної ради за перші повоєнні роки, інші документи.
aПереможці та призери конкурсу “Кращий за професією” серед посадових осіб місцевого самоврядування: секретар Дашківської сільради Кобеляцького району Алла Калішенко, головний спеціаліст Кобеляцької районної ради Олена Дацко, Заворсклянський сільський голова Полтавського району В’ячеслав Сологор, секретар Білецьківської сільради Кременчуцького району Жанна Бутенко, завідуюча відділом Кременчуцької районної ради Тетяна Кобзар.

У третьому розділі виставки представлено документи й матеріали органів місцевого самоврядування Полтавщини періоду незалежності України: засідання сесій обласної ради, фотографії, які розповідають про діяльність депутатів рад різних рівнів, вшанування пам’яті відомих очільників органів місцевого самоврядування області та Полтави.
– Самоорганізація громад, ради всіх рівнів – це основа місцевого самоврядування, адже депутати, працівники виконкомів забезпечують життєдіяльність населених пунктів, їхній соціальний розвиток. Це дуже важлива складова державного устрою, це – й стабільність, і майбутнє розвитку країни. І саме люди, які працюють у цих структурах, несуть велику вагу повсякденної відповідальності, – наголосив, оглянувши виставку, голова облдержадміністрації, депутат обласної ради Олександр Удовіченко.
***
Зібрання продовжилося у залі театру. Привітання службовцям, ветеранам місцевого самоврядування, депутатам прозвучали від голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка, голови обласної ради Івана Момота, міського голови Полтави Олександра Мамая, голови Полтавського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Омельницького сільського голови Кременчуцького району Олександри Шереметьєвої.
– У нас із вами спільна робота, спільне свято. Багато депутатів відстоюють інтереси виборців, обіймаючи керівні посади в структурах виконавчої гілки влади. Усі ми причетні до діяльності, спрямованої на розвиток полтавської громади. Місцеве самоврядування є важливою складовою державної влади, за ним – майбутнє, – підкреслив Олександр Удовіченко.
– Важко переоцінити важливість нашої роботи, від неї залежить, якими будуть міста, селища, села. Ідея самоврядування проста і зрозуміла: місцеві проблеми мають розв’язуватися на територіях, – наголосив Іван Момот.
Він відзначив важливість ініціативи й активності в розвитку територій не тільки місцевих рад, а й населення, членів громад.
Почесні відзнаки обласної ради та облдержадміністрації вручили групі працівників і депутатів місцевих рад. Отримали дипломи і грамоти переможці та призери обласного конкурсу “Кращий за професією” серед посадових осіб місцевого самоврядування, що проводився в нашій області вперше. Також вручено відзнаки переможцям щорічного конкурсу студентських наукових робіт “Від студентського самоврядування – до самоврядування громад”.
У святковому концерті виступили творчі колективи і виконавці з Кременчука, Гадяцького, Семенівського, Хорольського районів.
***
Напередодні професійного свята ми поспілкувалися із депутатами, представниками місцевих рад області.
Віктор Котенко, Халтуринський сільський голова Карлівського району:
– Сільські ради, виконкоми – це керівні органи у своїй місцевості, й вони, вважаю, мають реальні повноваження, відповідають за додержання законодавства, порядку, прав громадян  на своїй території. Рік завершується, ми зробили багато корисного для своєї громади, отже, недаремно працюємо. Одними з перших у районі виконали річний бюджет за 11 місяців.
Тетяна Савченко, міський голова Гадяча:
– Гадяч нещодавно відсвяткував 350-річчя проголошення міста гетьманською столицею. Для нас цей рік був особливим, чимало зроблено в плані благоустрою, розвитку комунальних підприємств. Звісно, є й проблеми. Загалом прагнемо, щоб усі взяті зобов’язання були виконані й усі заходи профінансовані. Місцеве самоврядування – найближче до людей. За 12 років роботи не раз пересвідчилася: коли виникають проблеми, люди йдуть насамперед до міської чи сільської        ради.
Григорій Шевель, ветеран місцевого самоврядування, колишній голова Хорольської районної ради:
– Треба створювати таку атмосферу, коли б самоврядування відображало й відстоювало інтереси території, було належним чином оцінене громадянами.
Іван Скорик, заступник голови Машівської районної ради:
– На плечах самоврядування зараз лежать найбільш нагальні життєві питання – тепло, світло, вода, робота соціальних закладів. Сьогодні, коли в багатьох селах немає потужних сільгосппідприємств, сільський голова і депутати розв’язують питання розвитку територій, вирішують проблеми місцевих мешканців.
Павло Кандиба, ветеран місцевого самоврядування, колишній голова Миргородської районної ради:
– Хотів би всім депутатам, працівникам місцевих рад побажати міцного здоров’я, успіхів і того, щоб після закінчення каденції було за що кожного згадати добрим словом. Свого часу нам довелося вирішувати проблеми довкілля, адже в районі мали 228 відкритих свердловин, туди стікала вода, потрапляло сміття. Усі були взяті на облік, а ті, що не використовувалися, законсервували. Це – конкретна робота, вже нічого не забруднить воду, не потруїть людей. Залучали великі кошти від нафтогазового комплексу в районний бюджет. Хочу сказати, що самоврядування має реальні важелі для акумулювання коштів і вирішення проблем.
Сергій Ващенко, голова Зіньківської районної ради:
– Без надійного, розвиненого самоврядування немає майбутнього у держави. Це – дієвий інститут народовладдя.

Людмила ДАЦЕНКО,
Ганна ЯЛОВЕГІНА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.