Юне місто на берегах вічної ріки

SONY DSCДЛЯ поліпшення благоустрою населених пунктів і забезпечення громадського порядку Кабінетом Міністрів України, починаючи з 2003 року, запроваджено щорічний Всеукраїнський конкурс “Населений пункт найкращого благоустрою і підтримання громадського порядку”. В конкурсі за шістьма категоріями беруть участь усі населені пункти України (міста, селища та села). Місто Комсомольськ відразу ж стало активним учасником конкурсу й неодноразово посідало в ньому призові місця. Зокрема за підсумками 2007, 2008, 2009 і 2011 років за третьою категорією населених пунктів Комсомольськ нагороджено дипломами Кабінету Міністрів України III ступеня. А за підсумками 2005, 2006 і 2012 років – перехідним кубком та дипломами Кабінету Міністрів України I ступеня. Про те, як упродовж багатьох років удається утримувати статус міста найкращого благоустрою і підтримання громадського порядку розповідає очільник Комсомольська, голова правління Полтавського регіонального відділення Асоціації міст України Сергій СУПРУН.
– Із початку будівництва Комсомольська був узятий курс на те, що місто гірників повинно бути зеленим, затишним, а вся його інфраструктура – задовольняти потреби мешканців.
Тому протягом 52-річної історії велика увага приділялася його благоустрою. Цей напрям  завжди є пріоритетним.
– Так, але ж згідно з умовами конкурсу переможець повинен мати найкращі результати за річними підсумками роботи за більш як десятьма пунктами. Чи не могли б Ви назвати головні з них?
– Вони стосуються реконструкції, ремонту та утримання в належному стані вулиць, доріг, шляхопроводів, переходів, залізничних переїздів, забезпечення розвитку та сталої роботи технічних засобів регулювання дорожнього руху, зовнішнього освітлення, водопостачання та водовідведення; транспортного обслуговування населення та забезпечення безпеки дорожнього руху; дотримання громадського порядку, створення належних умов для праці, відпочинку та побуту громадян; охорони довкілля, в тому числі запобігання забрудненню річок, озер, повітряного басейну, а також зменшення шуму і забезпечення раціонального використання природних ресурсів; збереження наявних і створення нових парків, скверів, лісопарків та інших об’єктів зеленого будівництва з урахуванням вимог ландшафтної архітектури та садово-паркового мистецтва; упровадження малих архітектурних форм, що відзначаються новизною конструкцій, економічністю та зручністю в експлуатації; впровадження сучасних технологій санітарного очищення населених пунктів, утилізації та знешкодження твердих побутових відходів; будівництва та утримання в належному стані спортивних споруд за місцем проживання громадян; збереження історико-культурної спадщини; своєчасного виконання заходів щодо підготовки житлового фонду, об’єктів житлово-комунального господарства і соціальної сфери до роботи в зимових умовах.
– Давайте зупинимося на окремих пунктах конкурсу.
– Починаючи із 2003 року, за ініціативою мешканців міста, при підтримці депутатів міської ради у Комсомольську реалізується ряд довгострокових програм. Усі вони якраз і спрямовані на виконання поставлених завдань. Наприклад, у рамках програми “Реформування і розвиток житлово-комунального господарства міста на 2010–2014 рр.” за рахунок міського бюджету проводяться модернізація та капітальний ремонт ліфтів; реконструкція та ремонт вулиць, тротуарів; укріплення берегів паркового озера в міському парку відпочинку; капітальний ремонт спортивних майданчиків; з’являються нові автобусні зупинки.
Досить цікавою є програма “Омолодження тополь”. Завдяки її реалізації зберегли 106 дерев. Вжиті заходи щодо утримання зелених насаджень дають змогу протягом року, незважаючи на несприятливі погодні умови (засушливе літо), зберегти й посадити нові зелені насадження. Уже кілька років поспіль у місті діє ампельне озеленення вулиць – розвішування вазонів із квітами на опорах освітлення. Ця ініціатива позитивно вплинула на підприємців, які відтепер ще завзятіше впорядковують фасади своїх магазинів і кіосків та прилеглі до них території.
Улюбленим місцем відпочинку мешканців Комсомольська є паркове озеро. Його розташування в центрі міста зобов’язує дбати про те, щоб тут було затишно, спокійно і чисто. А тому на День довкілля, який проводиться у місті щороку, учні шкіл міста проводять акцію “Чисте озеро”. У рамках двомісячника чистоти та благоустрою щороку проводиться безліч заходів із впорядкування прибережної смуги Дніпра, очищення від сміття лісового масиву, що розташований у межах міста, ліквідації несанкціонованих звалищ.
Для поліпшення екологічного стану міста та запобігання шкідливого впливу відходів на здоров’я громади розроблена “Схема санітарного очищення міста Комсомольськ”, робочий проект “Реконструкція діючого звалища та будівництво полігона твердих побутових відходів”. Розроблено проект “Розширення та реконструкції споруд для збору побутових відходів” з облаштуванням 50 майданчиків для встановлення контейнерів з роздільного збирання побутових відходів.
Для залучення територіальної громади до вирішення нагальних питань з надання комунальних послуг та благоустрою на території Комсомольська створено та діє орган самоорганізації населення “Тріада-21” мікрорайонів Золотнишено, Низи і Піддубне, який сприяє стабільному розвитку благоустрою цих мікрорайонів.
– А наскільки актуальними для міста є питання енергозбереження?
– Цим питанням влада міста приділяє особливу увагу. Ще 2010 року було розроблено проект “Реконструкція ЦТП 15-го мікрорайону з метою використання деревовідходів як палива для виробництва гарячої води”. Розрахункова річна економія природного газу, при умові цілодобового постачання гарячої води 350 діб на рік (середньодобове навантаження на потреби гарячого водопостачання – 1,16 МВт), складе 1 154 160 кубічних метрів на рік.
У 2012 році у місті завершено будівництво центрального теплового пункту № 6, що дає змогу знизити втрати тепла при транспортуванні. За рахунок проведеної роботи з впровадження енергозберігаючих технологій зменшився річний обсяг споживання електричної енергії. Економія бюджетних коштів від впровадження технології склала значну суму.
– Яким є транспортне забезпечення Комсомольська?
– У місті послуги з перевезення пасажирів здійснює ВАТ “ПГЗК”. На визначених маршрутах працює 17 автобусів, які пристосовані для перевезення інвалідів. Окрім цього, здійснюються перевезення пасажирів трьома приватними службами таксі. У місті курсують два шкільних автобуси, які перевозять школярів з мікрорайонів приватного сектора до шкіл, розташованих у центральній частині, за рахунок коштів, виділених на ці перевезення із міського бюджету.
– А що для міста зроблено за кошти ВАТ “Полтавський ГЗК” останнім часом?
– Реалізувати більшість міських соціальних проектів вдалося завдяки активній участі у житті міста народного депутата України Костянтина Жеваго, фінансовій підтримці Благодійного фонду Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, засновниками якого є Костянтин Жеваго та Віктор Лотоус – голова правління ВАТ “Полтавський ГЗК”, депутат обласної ради.
Протягом 2011–2013 років Благодійним фондом було виділено коштів на загальну суму 59,73 мільйона гривень, за рахунок яких впроваджено ряд актуальних та дороговартісних проектів: здійснено реконструкцію корпусів та облаштування дитячого спортивно-оздоровчого центру “Горизонт”; капітальний ремонт басейну “Нептун”; будівництво спортивних майданчиків у гімназії ім. В.О.Нижниченка і ЗОШ І–ІІІ ступенів № 6; утеплено фасади, замінено значну частину вікон, дверей у дитячих садках і школах; покращено матеріально-технічну базу музичної та художньої шкіл, виставкової зали, реабілітаційного відділення педіатричної служби Комсомольської міської лікарні; побудовано адміністративний будинок для органу самоорганізації населення “Тріада-21”. І це далеко не повний перелік наданої допомоги. У перспективі маємо амбітні плани щодо будівництва гребного каналу міжнародного рівня для проведення спортивних змагань з веслування на байдарках і каное.
– Чи належним чином оцінюють усе зроблене підприємствами та владою міста мешканці?
– Мешканці дуже люблять своє місто. Вони бачать, як багато створено для них, їхніх дітей і онуків. Натомість ще потрібно багато зусиль усіх без винятку, щоб справді девіз нашого міста “Комсомольськ – місто моєї мрії!” знаходив своє підтвердження у кожного, хто проживає на цій землі.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.