Турбота про людей з інвалідністю – пріоритет держави

За доброю традицією               3 грудня в усьому світі відзначається Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями. Таке рішення ухвалено Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй.

В області проживає 81 тисяча людей з обмеженими фізичними можливостями, з яких понад 7 тисяч – інваліди війни, 66 тисяч – інваліди загального захворювання та інваліди з дитинства, 3 тисячі 455 – інваліди, постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС, та 4 тисячі 398 – діти-інваліди.
На забезпечення системного підходу до організації соціального захисту інвалідів діє Обласна комплексна програма соціального захисту людей з обмеженими фізичними можливостями на період до 2020 року.
Залучення в активне життя людей з обмеженими можливостями – один із пріоритетних напрямків соціальної політики держави. Саме 2013 рік став роком глибоких соціальних ініціатив, які зорієнтовані на покращення життя найуразливіших верств населення, у першу чергу – інвалідів, оскільки інтеграція людей з особливими потребами в суспільство неможлива без забезпечення їх засобами пересування. Соціальними ініціативами Президента України Віктора Януковича передбачено забезпечити у поточному році технічними та іншими засобами реабілітації усіх дітей-інвалідів, які цього потребують. Тому кардинально змінено підхід до забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації шляхом внесення змін до Закону України “Про реабілітацію інвалідів в Україні”.
Одночасно проводиться постійний моніторинг стосовно задоволення потреб інвалідів у зручних та функціональних кріслах колісних, оскільки зазначене питання є одним із пріоритетних. З цією метою налагоджена тісна співпраця з громадськими організаціями області, медико-соціальними експертними комісіями, лікувально-консультативними комісіями, підприємствами-виробниками.
На базі Полтавського казенного протезно-ортопедичного підприємства функціонує сервісний центр із забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації та технічного обслуговування цих засобів. Заклад спільно з територіальними управліннями соціального захисту здійснює доставку візків безпосередньо за місцем проживання інвалідів.
На сьогоднішній день для інвалідів Полтавської області підприємствами-виробниками поставлено 812 крісел колісних, у тому числі для дітей-інвалідів – 105 одиниць. Інших засобів реабілітації надійшло у кількості 5449 одиниць, з них дітям-інвалідам – 342 одиниці.
У 2013 році спільно з Полтавським казенним експериментальним протезно-ортопедичним підприємством впроваджено нову соціальну послугу з навчання осіб з обмеженими фізичними можливостями користуванню інвалідними візками. Основною метою впровадження даної послуги є навчання інваліда-візочника самостійно долати перешкоди пристосованої інфраструктури за допомогою інвалідного візка, формування психологічних установок для ведення активного і суспільно корисного способу життя. На сьогоднішній день обладнано майданчики в 10 територіальних центрах області.
У нашій області функціонує 5 центрів соціальної реабілітації дітей-інвалідів, у яких протягом дев’яти місяців поточного року реабілітаційні послуги надано 735 дітям-інвалідам. Новими соціальними ініціативами Президента України Віктора Януковича “Діти – майбутнє України” визначено створення протягом 2013–2014 років мережі Центрів денного перебування для дітей-інвалідів. З метою забезпечення дітей-інвалідів умовами для виховання в сім’ї восени 2013 року відбулось відкриття відділення денного перебування при міському Центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів міста Кременчука. Нині там перебуває 8 дітей з обмеженими фізичними можливостями.
Для створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями, інтеграції їх у суспільство при територіальних центрах соціального обслуговування надається послуга “соціального таксі”. Головним завданням є надання автотранспортних послуг інвалідам на візках та пенсіонерам, які значно втратили рухову активність, для вирішення їхніх соціальних проблем, залучення до активного способу життя та проведення оздоровчих заходів за їхнім місцем проживання.
Наступним кроком соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича стало підвищення рівня соціального захисту інвалідів І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу та осіб, які здійснюють догляд за ними.
Прийнято Закон України “Про внесення змін до статті 5 Закону України “Про психіатричну допомогу”, згідно з яким особам, котрі проживають разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним виплачується державна допомога у розмірі, що розраховується як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім`ї та середньомісячним сукупним доходом сім`ї за попередні шість місяців, але не може бути більшим, ніж мінімальна заробітна плата (з 1.04.2012 р. – 1094 грн). На 2013 рік на вищевказані виплати затверджено кошти в сумі понад 24,9 мільйона гривень.

Олександр КОВАЛЬ
Заступник голови
облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.