«Зорею стали ви навік»

У  Полтаві, біля монумента Скорботної матері, вшанували пам’ять жертв фашистських загарбників, куди на траурний мітинг прийшли представники влади, громадських організацій, ветерани війни і праці.
– Ми вшановуємо пам’ять людей, яких вбила людоненависницька фашистська машина. Це були мирні люди. Вони жили, вчилися, працювали, творили. Тут у роки окупації загарбники розстріляли полтавців єврейської та інших національностей, військовополонених, членів організації Лялі Убийвовк “Нескорена полтавчанка”, які боролися з ворогом у підпіллі. Й нині маємо пам’ятати слова відомого антифашиста Юліуса Фучека: “Люди, будьте насторожі!” – наголосив заступник голови ОДА Олександр Коваль.
– Нацисти вбивали євреїв і циган лише за те, що вони належали до певної національності, – говорить представник єврейської організації “Сахнут” Ілля Володарський. – Пам’ять про закатованих фашистами людей – пересторога усім наступним поколінням, які зобов’язані зберегти мир і не допустити того, щоб трагедія повторилася.
Учасники мітингу запалили свічки, поклали квіти до пам’ятників.
– Кожний рік приходимо сюди в ці осінні дні, а також у день визволення міста і в День Перемоги, щоб віддати данину поваги жертвам нацизму – нашим матерям, батькам, близьким. Протягом двох років окупації тут роз-стріляли тисячі людей. Я народилася в Полтаві. Коли розпочалася війна, мені було три роки. Батько написав мамі з фронту листа, щоб вона з дітьми евакуювалася. Ми виїхали, а мамині батьки і сестра залишилися, вони жили в Лубнах. І всіх їх розстріляли, – розповідає полтавка Євгенія Бєлікова. – Хотілося б, щоб навколишній парк був краще розчищений і впорядкований, були рівні доріжки, квіти. Громадськість уже неодноразово привертала увагу керівництва міста й області до цього питання.
– Двадцять третього листопада виповнюється 72 роки від початку масових розстрілів полтавців на цьому місці, – говорить краєзнавець, історик, підполковник у відставці, ветеран Збройних сил Віктор Дмитренко. – Комендант міста видав наказ, щоб усе єврейське населення збиралося у визначених пунктах. Люди приходили сім’ями, їх проводжали сусіди, знайомі, родичі. Нікого німці вже не відпускали, а вели нинішніми вулицями Пушкарівською, Остапа Вишні на це місце… Тут у роки окупації було страчено тисячі людей. Вічна їм пам’ять…
***
DSC_0229На місці масових страт у травні 1942 року окупанти розстріляли керівників підпільної комсомольсько-молодіжної організації “Нескорена полтавчанка” на чолі з Лялею Убийвовк, якій згодом посмертно було присвоєне звання Героя Радянського Союзу. 22 листопада, у день 95-ї річниці з дня народження відважної підпільниці, у середній школі № 10 імені В.Г.Короленка, де вона свого часу навчалася, відбулося урочисте нагородження перших лауреатів премії Полтавської обласної ради імені Лялі Убийвовк.
– Символічно, що перше вручення премії ми проводимо тут, у школі, де навчалася Ляля Убийвовк. Ми зібралися разом із вами, шановні ветерани, депутати, вчителі, учні, всі, кому небайдужа доля нашої країни, її історія, щоб вшанувати пам’ять усіх, хто наближав перемогу у Великій Вітчизняній війні, – наголосив голова обласної ради Іван Момот. – Хочу привітати перших лауреатів премії імені Лялі Убийвовк. Треба не забувати героїчних і трагічних сторінок нашої історії. Десята школа є прикладом у пошуковій роботі. Її учні й випускники мають достойні здобутки в навчанні, спорті, громадській роботі, й сьогоднішній захід стане для них своєрідним уроком патріотизму. Адже ми мали відзначити жителів області за вагомий особистий внесок у збереження патріотичних традицій, утвердження спадкоємності, виховання підростаючого покоління.
Премії імені Лялі Убийвовк 2013 року вручені: в номінації        “У житті завжди є місце подвигу” – ветерану ЗСУ, члену Київської районної організації ветеранів міста Полтави Володимиру Юдіну; в номінації “Ім’я твоє невідоме, подвиг твій безсмертний” – ветерану праці, голові Кременчуцької районної організації ветеранів Івану Паліївцю; в номінації “Пам’ять, відтворена музами” – учителю історії Полтавської школи №10 імені В.Г.Короленка Антону Мартинову.
Школярі підготували театралізовану програму “Тебе з дитинства зорі поманили, зорею стала ти навік”, присвячену Лялі Убийвовк. Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам’ять Лялі Убийвовк, усіх підпільників і борців з фашизмом. Голова обласної ради Іван Момот, члени оргкомітету премії – депутат обласної ради Руслана Крайнова, ректор обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. М.В. Остроградського Віталій Зелюк, директор обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Станіслав Комісар, – лауреати, гості оглянули експозицію кімнати-музею Лялі Убийвок, фотовиставку, поспілкувалися з учнями та педагогами школи.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.