“Величаємо Тебе, святий Архістратиже Михаїле…”

21 листопада за церковним календарем відзначається свято Собору Архістратига Михаїла й інших Небесних сил безплотних.

Цей день є головним із свят на честь святих ангелів. Він присвячений передусім архістратигу Михаїлу, начальнику Небесного воїнства. Небесні духи були створені Господом ще до творіння світу матеріального. І коли на Небі стався бунт і сатана разом із частиною ангелів вирішив повстати проти Бога, вірні Йому ангели на чолі з архістратигом Михаїлом (архістратиг – начальник ангельського війська) скинули сатану в безодню. Відтоді війна між ангелами Царства Божого й ангелами темряви не припиняється, і поле цієї війни – рід людський.
У перші віки християнства були неодноразові спроби описати й “класифікувати” цей невидимий ангельський світ. Святий Діонісій, учень апостола Павла, навчає нас, що всі ангели поділяються на три ієрархії, а кожна ієрархія в свою чергу – на три чини. Ангели слідкують за кожною людиною. Про це свідчить Святе Писання. Патріарх Яків бачив Бога й ангелів (Бут.XXVII, 12–15). Благословляючи своїх онуків, він сказав: “Ангел, який рятує мене від усього лихого, – нехай поблагословить цих юнаків” (Бут.XIVIII, 16).
Архістратига Михаїла здавна називають ангелом-охоронцем усіх християн, а українці вважають його Божим охоронцем столиці України – Києва. Сучасний герб міста, як і стародавній, оздоблений образом архістратига з мечем. На службі Божій у храмах співають: “Величаємо Тебе, святий Архістратиже Михаїле, і всіх Вас, ангельські сили Небесні, що повсякчас прославляєте Господа”.
У народній уяві архістратига Михаїла змальовували мужнім лицарем, який перемагає всі темні сили на землі. Нині його вважають своїм покровителем мисливці, правоохоронці та військові.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.