Праця селянина урожаєм славна

На ланах ТОВ “СП “Агро-КА Полтава” Зіньківського району нині проведено всі належні підготовчі роботи з тим, щоб з осені закласти хорошу базу під майбутній урожай. Такий одвічний кругообіг селянської праці.

Агроформування, створене у 2008 році на базі колишнього СТОВ “Україна”, обробляє майже 4,5 тисячі гектарів орних земель на території двох сільських рад – Великопавлівської й Тарасівської – і забезпечує робочими місцями 135 працівників. У структурі посівів – зернові та олійні культури, значні площі відводять під кормову групу. Адже в господарстві утримують 450 голів великої рогатої худоби, в тому числі 220 корів, мають і свинопоголів’я.
За словами директора господарства Анатолія Бойка, цьогорічний урожай порадував хліборобів. Ранні зернові дали більш як по 50 центнерів з гектара, соняшник – 32, кукурудза – 95 центнерів з гектара. У доброму стані входять у зиму озимі культури, вдосталь, з півторарічним запасом, заготовлено кормів для громадського тваринництва. Протягом останніх років удалося суттєво (приблизно на 50 відсотків) оновити потужною високопродуктивною технікою машинно-тракторний парк агроформування. Торік також придбали продуктивну зерносушарку, яка переробляє за добу до 400 тонн зерна, значно розширили й площі складських приміщень, у яких одночасно може зберігатися близько 16 тисяч тонн збіжжя.
Тут своєчасно виплачують заробітну плату, а розрахунок за оренду земельних паїв у цьому році становить по господарству 5,5 відсотка. У наступному – планують видавати селянам не менше 6 відсотків від вартості паю. Орендодавцям і працівникам агроформування також безкоштовно обробляють по 50 соток городу.
– Земелька віддячує щедрим урожаєм за хорошу працю, за бережливе ставлення до неї, – говорить головний агроном сільгосппідприємства Юрій Плакущий. – Приблизно 80 відсотків площ обробляємо безплужним методом, усі пожнивні рештки використовуються для удобрення грунту, в який, окрім мінеральних, також вносимо по 30 тонн на гектар органічних добрив.
Із директором агроформування ТОВ “СП “Агро-КА  Полтава” Анатолієм Бойком ведемо розмову про інвестиційну політику, подальші плани.
– Сума інвестицій у технічне переоснащення сільгосптовариства тільки за останні три роки перевищила 8 мільйонів гривень, – констатує Анатолій Бойко. – У найближчих планах – подальший розвиток господарства шляхом збільшення орендованих площ земель, розширення парку нової високотехнологічної техніки, нарощення поголів’я великої рогатої худоби, чисельність якої вже до кінця наступного року має сягнути 600 голів. Звісно, будемо також займатися інтенсифікацією агровиробництва, запроваджуватимемо новітні технології.
Агроформування намагається всіляко підтримувати соціальну сферу населених пунктів, де орендує землі, допомагає дитсадкам і школам, не забуває про ветеранів, вкладає кошти і в розвиток спорту. Скажімо, нещодавно придбали спортивну форму одному з кращих футбольних клубів району – місцевій команді “Ніка”, яку сільгосппідприємство також постійно забезпечує автотранспортом. Одним словом, ТОВ “СП “Агро-КА Полтава” у всьому прагне наслідувати добрі традиції партнерства, взаємодопомоги і взаєморозуміння, тим самим стверджуючи, що господарники прийшли працювати всерйоз і надовго.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Коментарів до запису: 1

  1. Віктор сказав:

    я б хотів дізнатісь а чи можна відправити свою статтю в вашу газету буду чекати відповіді на: http://vk.com/viktorchumak

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.