“Я на сторожі коло їх поставлю слово…”

ІЗ нагоди Дня української писемності та мови за участю представників громадськості та філологів відбулося тематичне засідання “круглого столу”, на якому обговорили питання сучасного стану української мови. Розповіддю про Нестора Літописця, на честь якого й відзначається дане свято, Кирила та Мефодія, які створили слов’янську абетку, розпочала засідання старший викладач кафедри української літератури Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка Лариса Литвин. Вона зокрема зазначила, що Україна є багатонаціональною державою, в якій гармонійно розвивається чимало народностей, але мова титульної нації є тим духовним кодом, який ідентифікує нас у світі.  Адже недаремно писав Кобзар, що на сторожі рідного народу поставить слово. Голова Громадської ради при облдержадміністрації Володимир Голуб нагадав, що основу сучасної літературної української мови склав саме полтавсько-київський діалект, а осердя України – Полтавщина та Черкащина – дало нації         і світові світочів культури та літератури Івана Котляревського і Тараса                Шевченка.
На зібранні громадська активістка Зоя Коваленко представила оберіг “Полтавські дороги Тараса Шевченка”. Це – полотно розміром 2 на 3 мет-ри, на якому вишито карту Полтавщини з позначеними на ній населеними пунктами, де бував Великий Кобзар, та тими, що пов’язані з його життєвим і творчим шляхом. Кожен присутній мав можливість вишити на полотні кілька стібків.
– Презентація оберега планується 9 березня 2014 року, в день       200-ліття Тараса Шевченка. До того часу плануємо відвідати кожен населений пункт нашої області, де побував Кобзар чи встановлено йому пам’ятний знак, – розповіла Зоя Коваленко.

Світлана БОРИСЕНКО
“Зоря Полтавщини”

 

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.