Повний цикл виробництва

Агропромислова компанія “Докучаєвські чорноземи” загалом обробляє 30 тисяч гектарів сільгоспугідь, розташованих у Полтавській і Харківській областях. У структурі цього найсучаснішого виробництва – 17 окремих підприємств і виробничих підрозділів, об’єднаних єдиним управлінським центром у Карлівці. Компанія створена в 2002 році, торік відзначала перший ювілей. Її засновники й ідейні натхненники – Юрій Кобченко і Андрій Сокіл.
Агрокомпанія має замкнений цикл виробництва: від вирощування до переробки й реалізації готової сільгосппродукції, як кажуть, з лану, цеху – до столу споживача. Основні напрямки – зернові культури, насінництво, плодово-ягідне виробництво, тваринництво, зберігання й переробка продукції, риборозведення тощо.
Півмільйонна тонна зерна
Цієї осені на полях потужного агроформування посіяно 4 тисячі гектарів озимої пшениці. Урожайність соняшнику становила 42 центнери з гектара. У ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” впроваджені сучасні технології вирощування культур із використанням якісного насіння власного виробництва, перспективних імпортних сортів і гібридів. Різні сорти, які найбільше підходять до кліматичних умов і дають високу врожайність, вивчають та підбирають досвідчені агрономи. Вища урожайність досягається завдяки ретельному дотриманню сівозміни, розповідає генеральний директор ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” Анатолій Кибка.
Нині завершується збирання кукурудзи. 89 центнерів з гектара дає качаниста “на круг”. Ця культура – одна з основних для значної власної кормової бази, адже тут утримують багатотисячне поголів’я живності й птиці.
Для кукурудзи  відведені великі площі –  понад 12 тисяч гектарів. Внесла свої корективи й нинішня погода, особливо дощовий жовтень. Негода розпочалася саме перед сезоном збирання кукурудзи. Щойно в листопаді настали погожі дні, всі сили були кинуті на цю роботу. Дієво спрацьовує ланка поле – елеватор: техніка на полі працює доти, доки не буде зібрана потрібна кількість тонн, яку встигне обробити нічна зміна на елеваторі.  Взагалі фахівці відзначають, що, якби не він, втрати при збиранні й транспортуванні всіх культур сягали б 30 відсотків.
Розуміючи це, керівництво прийняло рішення збудувати власний елеватор. Нині там може одночасно зберігатися й доводитись до потрібних кондицій 80 тисяч тонн зерна. Днями Карлівський елеватор, що працює п’ятий сезон, прийняв півмільйонну з початку роботи тонну. Врожай буває різний, але в середньому за рік зерносховище пропускає близько ста тисяч тонн збіжжя.
– Це неймовірний труд і заслуга всіх працівників нашої компанії та злагодженість колективу самого елеватора, –  радіє значному трудовому досягненню директор сховища Михайло Швець. –  Ми робимо все для того, щоб зерно, яке надійшло до нас на зберігання, ні за яких обставин не втратило своєї якості та залишилося у первозданному вигляді. Відтак, п’ятисоттисячна тонна зерна у певному розумінні – своєрідна віха у нашій роботі. Скажу відверто: я гордий за наш колектив, за компанію в цілому. Справді, мало мати добрий урожай, його потрібно ще й правильно зберегти. У цьому і полягає завдання елеватора.
Плоди-ягоди й власні   магазини
Будується в компанії склад-холодильник для зберігання овочів і фруктів. Покласти туди є що – активно розвиваються такі напрямки, як садівництво, ягідництво та городництво. Влітку милують око стиглі помідори, огірки, капуста, морква, баклажани, перець… За сезон трудівники отримали 60 тонн полуниць, причому в окремі дні з ділянок збирали по             9–10 тонн відбірних ягід. Ранні полуниці утримують під плівкою, і вони достигають раніше, ніж на наші ринки починають возити кримську продукцію. Сонячне літо дало змогу за дбайливого догляду виростити на баштанах понад 100 тонн кавунів.
Щедрими були садки цього сезону – вродило понад 320 тонн яблук. У стогектарному яблуневому саду є й ранні, й пізні, осінньо-зимові, сорти, тож споживачам вітамінна продукція постачається майже весь рік. Близько 5 гектарів займають посадки груш. У Лип’янці посаджено 10 гектарів саду плодових дерев кісточкових порід – черешні, аличі, сливи. Є абрикоси, вишні, виноград, малина, чорна смородина… Фрукти і ягоди  користуються великим попитом у покупців.
– Плодоовочеву продукцію реалізуємо переважно у свіжому вигляді, але виготовляють наші майстрині й соки, варення, джеми, – продовжує Анатолій Кибка. – Поки що переробка не поставлена на потужну промислову основу, обсяг невеликий, але цей напрямок перспективний.  Зараз переважно постачання йде у їдальні для працівників і власну торговельну мережу “Домашній смак”, що налічує 30 об’єктів торгівлі.  Магазини є в багатьох селах і містах області, в тому числі в обласному центрі. Реалізація – уроздріб і дрібним оптом. Продаємо овочі, фрукти, хліб, різні види макаронних, кондитерських виробів, печива, крупи, олію, мед, м’ясну продукцію, ковбаси тощо – словом, усе, що виробляється в підрозділах “Докучаєвських чорноземів”. Продукцію власного виробництва отримують працівники, пайовики компанії, може придбати населення.  На Карлівському хлібозаводі виготовляється 38 видів хліба, булочок, батонів, близько 60 найменувань тістечок, тортів, печива. Діє високотехнологічний комбінат із виготовлення м’ясних і ковбасних виробів, з конвеєра якого сходить понад 40 сортів варених, напівкопчених ковбас, до нового року плануємо запустити цех сирокоптіння з імпортним німецьким обладнанням.
На цей комбінат приїздять екскурсії студентів, які опановують переробні спеціальності харчової промисловості, найчастіше – з університету економіки і торгівлі, випускником якого є нинішній директор м’ясокомбінату Михайло  Гнатюк. І в день наших відвідин він показував технологічні виробничі процеси першокурсникам – майбутнім технологам.
– За місяць у нас буває кілька груп, молоді цікаво, хтось із цих молодих людей в майбутньому прийде сюди працювати,  – каже  директор підприємства.  – Були у нас і студенти з Німеччини по обміну. Нині на комбінаті – 50 працівників, виготовляємо 45 видів готової продукції, набираємо потужність. Близько 70 відсотків асортименту виготовляється за державними стандартами.
Є у компанії і власний ресторан у Карлівці, який разом із магазинами теж дає прибуток. Реалізація й обороти при власній мережі набагато кращі, говорить Анатолій Кибка. В енергетиці надають перевагу альтернативним джерелам, що дозволяє використовувати більш дешеве опалення. Будується топкова, що працюватиме на пілетах, також власного виробництва.
Поліпшуються умови роботи працівників, яких у сезон на всіх підрозділах задіяно  близько півтори тисячі.
Живність і птаство –     не в зоопарку
Ввели в дію сучасний свинокомплекс у Білухівці для одночасного утримання 10 тисяч голів. Загалом в усіх підрозділах зараз – понад 5 тисяч свиней, у перспективі – збільшення поголів’я втричі. Спільно з чеською фірмою “Брунтхаллер” збудований свинарник-маточник, споруджуються нові та реконструюються старі тваринницькі приміщення.
Вирощують тут бичків, кролів, нутрій, овець, останніх налічується 400 голів. У складі агропромислової компанії “Докучаєвські чорноземи” є інкубаторно-птахівниче підприємство з розведення курей, качок, гусей, загалом гамірне птаство представлене понад 20 тисячами особин. Вирощуються екзотичні птахи – перепели, фазани, цесарки. Немає поки що тільки індиків, посміхаються пташниці, а то б, як у зоопарку, можна було б побачити у вольєрах  увесь пташиний світ регіону.
Власні пасіки дають близько 10 тонн меду за сезон.
Соціальна політика компанії
Один із найважливіших аспектів соціальної відповідальності компанії – діяльність, спрямована на поліпшення добробуту працівників і життя територіальних громад. Тут вчасно виплачують зарплату, надають допомогу на лікування, оздоровлення, поховання тощо, послуги з обробітку городів. В агрокомпанії  традиційно вітають колишніх працівників і пайовиків, які досягли поважного віку. З нагоди ювілею підприємство вручає їм подарунки, даючи відчути людям, що про них пам’ятають і високо цінують.
Соціальна політика вважається перспективним інвестуванням, що сприятиме розвитку духовного та матеріального благополуччя трудівників і компанії в цілому. В ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” діє благодійна організація “Фонд “Добробут, Благодійність, Розвиток”, яка спільно з територіальними громадами, органами місцевого самоврядування  фінансово допомагає  вирішенню найбільш актуальних питань у сферах освіти, медицини, культури, духовності, благоустрою тощо.
Нинішнього року в селах, де діють виробничі підрозділи “…чорноземів”, проведено 10 свят сіл, на які виділено 200 тисяч гривень. Традиційно на таких урочистостях вшановують довгожителів, ветеранів, багатодітні сім’ї з врученням подарунків. Три мільйони гривень витрачено на будівництво стадіону в Карлівці, компанія є спонсором професійного футбольного клубу “Карлівка”, утримує 8 сільських команд. Опікуються всіма об’єктами соціальної сфери на територіях, де ведеться діяльність, – тут і ремонти, і харчування для пацієнтів лікарень у Карлівському, Машівському районах, сусідньому Красноградському Харківщини.

У Карлівській ЦРЛ відремонтовано палату терапевтичного відділення, надається допомога у закупівлі медикаментів і приладів для сільських амбулаторій сімейної медицини.
У Лип’янці переобладнали опалення в Будинку культури та дитсадку, зробили опалення також в осередку культури села Халтурине. Обігрівають ці приміщення пілетами, які виробляються з відходів соняшнику і соломи. Є цех, що випускає  пілети – близько 10 тонн за добу. На альтернативному паливі працюють м’ясокомбінат, хлібозавод, засновниками компанії ставиться завдання найближчим часом перевести всі виробничі й адміністративні об’єкти на такі енергозберігаючі технології.
– У цьому році за допомогою корпорації “Докучаєвські чорноземи” закуплений теплогенератор на твердому паливі для нашого Будинку культури, до речі, це ще й додаткове робоче місце. Торік нам пообіцяли котел, а цьогоріч дотримали обіцянки й купили, – розповідає Халтуринський сільський голова Віктор Котенко. – Клуб з 1997 року не опалювався, а цієї осені в ньому знову стало тепло, і тепер там хороші умови для репетицій художньої самодіяльності й проведення різних заходів, концертів. Покрівлю зробили частково за кошти сільського бюджету, частково – за рахунок компанії. Дитячий парк у нашому селі створений повністю завдяки агрокомпанії. Своїми силами зробили лавочки, дерев’яні скульптури, ігрові майданчики, зони відпочинку. Халтуринській школі допомогли з ремонтом спортзалу, в Мар’янівській – замінили вхідні двері.
До речі, зони відпочинку з’явилися  також у Білухівці й Федорівці.
Школам і дитсадкам виділяються свіжі, екологічно чисті продукти харчування власного виробництва, до свят першого та останнього дзвінка – акустичні системи, фотоапарати, оргтехніка, книги, канцтовари, подарунки для молодших учнів. Улітку постачають продукти для їдалень пришкільних таборів і туристичного табору “Юність”. Цікаво, що всі кошти, які надходять від розіграшів призів під час  матчів на оновленому стадіоні ФК “Карлівка”, спрямовуються для потреб  дитячих садків Карлівського району і  дитячої музичної школи.
Працівники компанії мають можливість відпочивати на Чорному морі, протягом осінньо-зимового періоду, по закінченні сільськогосподарського року,  кілька груп людей оздоровлюються в санаторії “Сосновий бір” на Полтавщині, проїзд і путівки – за рахунок роботодавця.
– Агропромислова компанія “Докучаєвські чорноземи” – найбільший у нас виробник, що орендує більше третини всієї орної землі району, вона є бюджетоутворюючим підприємством, – підсумовує заступник начальника управління агропромрозвитку Карлівської райдержадміністрації Олексій Сало. – Це – широкопрофільне господарство з розвиненим тваринництвом (свинарство, птахівництво, відгодівля – також найпотужніші в районі) та іншими галузями сільгоспвиробництва. На полях працюють сучасні агрегати, машини й механізми провідних світових виробників, що дозволяє отримувати врожаї сільгоспкультур на рівні європейських стандартів при високій якості продукції.

 

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.