На варті законності та правопорядку

У  цьому році зареєстровано первинну ветеранську організацію ГО “Спілкування та захист соціальних прав ветеранів”. Вона створена пенсіонерами та ветеранами УМВС України в Полтавській області. Члени організації відвідують ветеранів органів внутрішніх справ, надають їм посильну матеріальну допомогу, зокрема у вирішенні побутових проблем, вітають із професійними й приватними святами.
Один із засновників згаданої громадської організації – колишній начальник УМВС України в Полтавській області (1986–1995 роки), генерал-лейтенант міліції у відставці, заслужений юрист України Олексій Юхимович Міщенко. Вся його професійна діяльність пов’язана із органами внутрішніх справ. Очолювати обласне управління внутрішніх справ Олексієві Юхимовичу довелося у доволі непросту пору, як то кажуть, на зламі епох.
– На Полтавщину я прибув у 1980 році з Донецької області. З півроку очолював відділ боротьби з розкраданням соціалістичної власності, а потім був призначений заступником начальника управління внутрішніх справ Полтавського облвиконкому. Під час знайомства з особовим складом побачив, що наші співробітники працюють в дуже складних умовах – райвідділи міліції туляться у напівпідвальних і підвальних приміщеннях, у тісних кабінетах. Про яку якість роботи могла йти мова? Тож під керівництвом мого попередника, начальника УВС, генерала Валентина Недригайла, а потім – колегії УВС, начальників районних відділів за дев’ять років вдалося збудувати нові приміщення для 18 райвідділів міліції, 22 пожежних депо, державтоінспекції, пожежної охорони, управління з виконання покарань. Окрім того, силами співробітників органів внутрішніх справ за сприяння тодішнього обласного керівництва нам вдалося збудувати школу в селищі Божківське, поліклініку й лікарню для співробітників органів внутрішніх справ та інші соціальні об’єкти. 1260 сімей міліціонерів отримали тоді квартири. Розпочинали будівництво майже всіх цих об’єктів власними силами. Люди, побачивши, що про них дбають, покращуються умови роботи, побуту, почали працювати з іще більшим ентузіазмом, і Полтавщина довгі роки за оперативно-слідчими показниками була серед лідерів, – поділився спогадами про непрості, але плідні роки своєї роботи на різних посадах в органах внутрішніх справ Олексій Міщенко.
Михайло Ілліч Притула 25 років віддав службі у відділі боротьби з розкраданням соціалістичної власності, 2 роки відслужив у Афганістані. Неодноразово потрапляв під ворожі обстріли, але дивом уцілів і повернувся додому – на більш мирну, але не менш важливу службу в лавах правоохоронців. На рахунку полковника міліції у відставці Миколи Притули – сотні розкритих злочинів. Одну із розкритих справ він згадує з особливою гордістю: якось під Новий рік йому вдалося викрити і затримати фальшивомонетника, якого розшукували по всій Росії й Україні. Микола Ілліч працює й зараз – керуючим справами Полтавської торгово-промислової палати. А в перервах між роботою відвідує численні патріотичні зібрання, де ділиться спогадами про воєнні будні в Афганістані, роботу в правоохоронних органах, дає настанови молодим. Також він – активний член ветеранської організації УМВС України в Полтавській області. Свою активну громадську позицію підтверджує конкретними справами. Одна з них – виготовлення за власні кошти і встановлення меморіального знаку на місці масових захоронень жертв Голодомору 1932–1933 років у селі Підлепичі Полтавського району. Про те, що неподалік від виділеної йому під забудову ділянки було поховано близько 800 місцевих жителів, замучених голодом, Михайло Ілліч дізнався від нинішніх мешканців села. І не зміг він залишитися байдужим до трагедії…
Полковник внутрішньої служби у відставці Микола Андрійович Кузь вперше надів міліцейську форму в далекому 1963 році. Йому довелося працювати пліч-о-пліч із учасниками Великої Вітчизняної війни, тож було в кого повчитися мужності, рішучості й відданості Батьківщині, справі охорони законності й правопорядку.  Завдяки сумлінності й відповідальності Микола Андрійович піднявся кар’єрними сходами до посади заступника начальника УМВС України в Полтавській області, яку й обіймав із 1984-го по 1995 рік.
– Це був доволі непростий період, тож для того, щоб успішно боротися зі злочинністю і забезпечувати громадський порядок, треба було постійно працювати над вдосконаленням діяльності органів внутрішніх справ. Робота правоохоронця ніколи не була легкою, але патріотизм і відданість справі були в нас на найвищому рівні, – наголошує Микола Кузь.
Олександр Миколайович Кобізький нині очолює ТОВ “Полтавська юридична компанія”, а перед цим теж чимало років присвятив роботі в органах внутрішніх справ, працюючи у відділі боротьби з розкраданням соціалістичної власності. Він пройшов нелегкий шлях від лейтенанта до полковника міліції, від старшого оперуповноваженого до заступника начальника УМВС України у Полтавській області (1998–2010 роки). Під час служби на цій відповідальній посаді доводилося не тільки керувати процесами, пов’язаними із захистом законності й правопорядку, а й вирішувати суто господарські питання, зокрема дбати про те, щоб засуджені, які відбувають покарання,  були забезпечені роботою (донедавна пенітенціарна служба знаходилася під юрисдикцією МВС України), щоб вистачало пального для спецавтотранспорту… Доводилося Олександрові Миколайовичу опікуватися і будівництвом, зокрема спортивного комплексу для співробітників органів внутрішніх справ.
Нині він – голова первинної ветеранської організації апарату управління ГО “Спілкування та захист соціальних прав ветеранів”, яка об’єднує близько 150 членів. Найстаршому з них – Володимиру Яковичу Ломакіну – вже 95 років. Трохи молодший від нього Павло Іванович Зосименко, якому 91 рік. А ось Анастасія Данилівна Сорокіна своє 91-річчя відзначатиме саме 10 листопада, тобто у День ветерана органів внутрішніх справ. Її, а також усіх ветеранів-правоохоронців члени Ради ветеранської організації УМВС разом із колишніми й нинішніми співробітниками органів внутрішніх справ вітають зі святом і зичать ще багато літ життя, міцного здоров’я та миру. До цих теплих і щирих побажань приєднуються і зоряни.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.