Заради майбутнього “України”

Методи господарювання в ПАФ “Україна” (село Радивонівка Великобагачанського району), яку очолює знаний аграрій, Герой України Іван Махтейович Балюк, здавалося б,  мало чим відрізняються від тих, які використовують у більшості сільгосппідприємств області. Тут культивують рослинництво, розвивають тваринництво, мають переробні цехи і власну торговельну мережу. Значну увагу приділяють генетиці й селекції – як у тваринництві, так і в рослинництві. У структурі посівів агроформування – пшениця, ячмінь, гречка, соняшник, кукурудза, цукрові й кормові буряки, соя, інші культури. Чималі площі відводять під кормову групу. Але в цього агроформування свій, радивонівський, можна навіть сказати, балюківський, стиль.

Цьогорічний День села, як уже розповідала “Зоря Полтавщини”, у Радивонівці ознаменувався відкриттям пам’ятника “Матері-трудівниці”, прообразом якої стала бабуся керівника господарства Івана Махтейовича Балюка. Їй випала нелегка доля, адже в тяжкий період голодоморів довелося виховувати одразу чотирьох онуків. На День села відкрили оновлене приміщення сільської бібліотеки. Це, так би мовити, – святкові подарунки сільському загалу. Звісно ж, передували святкуванню роботи з благоустрою Радивонівки. Слід зазначити, що до проведення усіх культурно-мистецьких чи спортивних заходів безпосереднє відношення має агроформування, керівництво якого зазвичай  є  ініціатором і організатором їх проведення. Втім свята приходять і минають, а трудові будні тривають постійно…
* * *
На молочнотоварній фермі № 2 загалом утримується 820 голів великої рогатої худоби, в тому числі 320 корів. Усі виробничі процеси тут механізовано, що значно полегшило роботу 22 працівників МТФ, у розпорядженні яких є обладнана кімната тваринника, їдальня. До речі, працівники ферми забезпечені безкоштовним дворазовим харчуванням. Про кожного свого працівника завідуюча МТФ № 2 Наталія Шарка, кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня,  відгукується якнайкраще:
– Молода, енергійна й трудолюбива Олена Рудь має високі добові прирости, телята щодня додають у вазі не менш як по 500 грамів. І це при тому, що ми практично не використовуємо в раціоні годівлі худоби премікси та всілякі кормові добавки неорганічного походження. Найвищі надої від кожної фуражної корови має Світлана Юрченко. Нині вона щодня надоює у своїй групі по 750 кілограмів високоякісного молока, – розповідає Наталія Шарка.
Стосовно виходу телят, то протягом нинішнього року цей показник сягнув 70 голів на 100 корів. Біотехнолог Василь Тихоненко дбає про те, щоб приплід телят зростав. Кормова база в агроформуванні добре збалансована, у раціоні годівлі худоби – силос, сінаж, консервована кукурудза, макуха, кормові буряки. Вдосталь й зі значним запасом заготовили кормів на весь період стійлового утримання.
– З одного боку, цьогорічна осінь не зовсім сприяла проведенню комплексу осінньо-польових робіт, а з іншого, саме завдяки такій погоді ще й донині ми завозимо худобі зелену масу багаторічних трав і пожнивної кукурудзи, – продовжує розповідь Наталія Шарка.
* * *
На токовому господарстві ПАФ “Україна” кипить робота: працівники очищують та підсушують кукурудзу, яку в нетривалих перервах між дощами збирають на полях у Миргородському районі. А її в господарстві – понад 2,5 тисячі гектарів. Добре, що соняшник встигли своєчасно зібрати, кукурудза менше дощів боїться. За добу тут приводять до базової вологості 200 тонн зерна. Цьогорічна урожайність качанистої перевищує 80 центнерів з гектара. Копають у господарстві й цукрові буряки, завершують зяблевий обробіток грунту, а ще – вивозять органіку та орють городи пайовикам агроформування у Великобагачанському, Хорольському, Семенівському й Миргородському районах.
– У наступному році від сівби солодких коренів, напевне, зовсім відмовимося, не влаштовує нас розрахунок цукрозаводу за здану сировину. Адже господарство має значні затрати на вирощування цукристих, а прибуток, по суті, отримують цукровари. Торік, наприклад, ми до нового року не могли здати на переробку свою сировину, така черга була, – розповідає заступник директора агрофірми з рослинництва Валентина Халіманчук.
Особливий наголос вона зробила на бережливому ставленні до землі. Валентина Халіманчук зазначила, що щорічно на поля господарства вивозиться близько 35 тисяч тонн органічних добрив, вносяться й мікродобрива, і практично не застосовують мінеральних. Усі пожнивні рештки дбайливо приорюють у грунт, для його збагачення використовують і сидеральні культури.
– Використовуючи лише органіку, ми свідомо йдемо на зниження урожайності, але при цьому підвищуємо якість сільськогосподарської продукції, – ділиться хліборобськими секретами Валентина Халіманчук. – Адже практично все вирощене на полях та на фермах переробляється безпосередньо в господарстві й приносить додатковий прибуток. Здебільшого застосовуємо безплужний обробіток, що забезпечує якісне розрихлення грунту, насичення його вологою. Плоскоріз і дискові борони – головні знаряддя для обробітку землі. Це економічно вигідно, до того ж економиться час на виконання рільничих робіт.
* * *
Зайшла розмова й про соціальну політику агроформування. Адже загалом господарство щорічно виділяє на соціальний розвиток населених пунктів, де орендує землі, сотні тисяч гривень власних коштів. Скажімо, в цьому році відкрили групи для дошкільнят у місцевих школах сіл Біляківської сільради Семенівського та  Якимівської Великобагачанського районів. Відкрити групу – це фактично означає виконати капітальний ремонт приміщень, закупити меблі, що коштує нині ой як недешево.
“Україна” не для показу, а реально дбає про ветеранів агроформування. Допомагає господарство й школам, значні кошти виділяються на проведення культурно-масових та спортивних заходів.
– Завдяки далекоглядності нашого керівника, який душею вболіває за виробництво, за кожного з працівників агрофірми, ми впевнені у своєму майбутньому, в майбутньому нашого підприємства, – наголошує Валентина Халіманчук.
* * *
Крупорушки, млин, олійниця, макаронний цех, пекарня, невеликий м’ясокомбінат – усе це в ПАФ “Україна” працює і приносить прибутки. Реалізовують смачну й корисну продукцію у власній торговельній мережі. Окрім великобагачанців, обслуговують також мешканців Шишацького, Хорольського, Глобинського, інших навколишніх районів. Скажімо, особливою популярністю у споживачів користуються сосиски українські, ковбаса смажена домашня, радивонівські пельмені. Загалом у ковбасному цеху сільгосппідприємства працює 7 чоловік, які за зміну виготовляють понад 250 кілограмів ковбас і копченостей в асортименті. У хлібопекарному цеху 4 працівниці, які протягом зміни за старовинними рецептами, без додавання будь-яких поліпшувачів смаку чи особливих розрихлювачів, випікають близько 700 буханців запашного якісного хліба,          а ще – виробляють пельмені й печуть пиріжки для шкільних їдалень. У разі потреби, за особливими замовленнями для святкових урочистостей, виготовляють диво-калачі й весільні короваї.
* * *
У тому, що ПАФ “Україна” оминули розруха й нестабільність, а сільгосппідприємство чітко й злагоджено працює протягом кількох десятиліть, заслуга директора – Івана Махтейовича Балюка. На цьому наголошують усі наші співрозмовники. Він уміє організувати людей. До того ж сам наперед прораховує можливості агровиробництва на кожному етапі та напрямку роботи, завжди тримає руку на пульсі життя.
У сільгосппідприємстві добре вміють рахувати кожну копійку, тому й обходяться без залучення банківських кредитів. Розуміють, що власна переробка та реалізація виробленої продукції – це підвищення рентабельності агровиробництва в цілому. Словом, працюють на совість, вкладаючи максимум зусиль в інтенсифікацію виробництва, й на практиці, своєю власною працею доводять, що “Україна” – це особливий статус господарства, утверджувати який мають заради майбутніх поколінь радивонівців, заради майбутнього України.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.