Розробляється новий Шевченківський маршрут

DSC_0428“Шевченко і Полтавщина” – таку назву матиме новий туристичний маршрут, що розробляється департаментом інфраструктури і туризму облдержадміністрації спільно з громадською організацією “Спілка екскурсоводів Полтавщини” до 200-річчя Великого Кобзаря, адже життя і творчість Пророка нації тісно пов’язані з нашим краєм.
У відділі з питань туризму і курортів названого департаменту ОДА працювала робоча група з інфраструктурного облаштування туристичних маршрутів, пов’язаних з іменем Тараса Шевченка. Почесний голова Спілки екскурсоводів Анатолій Чернов представив попередній варіант нового одноденного автобусного маршруту загальною протяжністю 380 кілометрів.  Цю ідею й обговорювали учасники зібрання, яке провела начальник відділу з питань туризму і курортів Наталія Гонтарюк. Маршрут розпочинається в Полтаві, біля пам’ятника Тарасу Шевченку; продовжується в Абазівці, що згадується в його повісті “Близнецы”; далі – Решетилівка, де Шевченко зупинявся у поміщика Попова і працював у його бібліотеці;  після цього туристам пропонується ознайомитися з Білоцерківкою Великобагачанського району, де Тарас Шевченко переправлявся поромом через річку Псел; у Ялосовецькому Хорольського району на місці садиби Капністів гостям краю розкажуть про дружбу Тараса Шевченка і Олексія Капніста, учасника руху декабристів і сина відомого поета; пов’язані з іменем Шевченка також село Веселий Поділ Семенівського району (яке пам’ятає й імена байкаря Леоніда Глібова, поета Василя Жуковського, інших діячів і де зберігся прекрасний парк), міста Хорол, Миргород, село Мар’їнське Великобагачанського району, де Тарас Григорович проживав у окремому будинку в садибі своїх друзів Лук’яновичів і створив чимало творів у період “Мар’їнської осені”, та інші населені пункти. У Диканьці екскурсоводи ознайомлять подорожуючих з темами “Шевченко і Гоголь”, “Шевченко і Пушкін”.
Фахівці обговорили стан основних туристичних об’єктів, необхідність встановлення покажчиків і біг-бордів у рамках програми “Полтавщина туристична”. Прийнято рішення залучати до маршруту місцевих краєзнавців і екскурсоводів. На Полтавщині вже діє туристичний маршрут по Шевченківських місцях у Пирятинському, Лубенському, Гребінківському районах.
Також тривають роботи зі встановлення й реконструкції пам’ятників і пам’ятних знаків Тарасу Шевченку в Гадячі, Глобиному, Чутовому, Решетилівці, Опішні, Оржиці, інших населених пунктах області. В Полтавському краєзнавчому музеї імені В.Кричевського проходять тематичні екскурсії “Тарас Шевченко і Полтавщина”, а також реставруються експонати до ювілейної виставки, запланованої на 2014 рік.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.