Нові відзнаки полтавських лялькарів

До відкриття 76-го театрального сезону Полтавського академічного обласного театру ляльок приурочено дві події: участь у Міжнародному фестивалі “День туманянівської казки” (Вірменія) та у ІІІ Всеукраїнському огляді-конкурсі театрів ляльок. Із цих престижних творчих турнірів наші лялькарі повернулися із почесними відзнаками.
– На фестиваль “День туманянівської казки” ми представили виставу “Крила для Дюймовочки”, – розповідає директор театру Ірина Чернікова. – Незважаючи на те, що виступали дебютантами, нам вдалося отримати одразу три дипломи: за участь (ним відзначали всіх учасників), за режисуру та найкраще художнє оформлення. Варто наголосити, що ця вистава стала найуспішнішою в нинішній кар’єрі режисера Оксани Дмитрієвої. Цікавинкою фестивалю стало місце, де він проходив. Ми звикли, що подібні заходи відбуваються у столицях чи великих містах, а “День туманянівської казки” відбувся у вірменському селі Дсех Лорійської області.
– Місце було вибране не випадково, – пояснює артистка  Юлія Шустова. – Адже саме в цьому селі народився вірменський прозаїк Ованес Туманян. В основі багатьох творів письменника – вірменський фольклор.
“Крила для Дюймовочки”, на думку постановників, відзначається ніжністю, тендітністю і водночас глибоким філософським змістом.
– Це твір із, так би мовити, дорослим підтекстом, тому батькам наших юних глядачів він не менш цікавий, ніж дітям. Крім того, вистава насичена розважальними елементами:  тут є і танок, і пісня, і пластика, – розповів артист Микола Шустов.
Достойних суперників полтавським артистам на Міжнародному фестивалі у Вірменії вистачало. Представники багатьох країн, зокрема Грузії, Азербайджану, Ірану, Китаю, гідно представили свої роботи.
– Особливо приємно вразили колеги з Дагестану, – продовжує розповідь Микола Шустовю. – Як відомо, дагестанці – темпераментний, неординарний народ, тож після показу їхньої вистави ми трішки запанікували. На відміну від бурхливої, емоційної та стрімкої постановки дагестанців ми представляли спокійну, ніжну та тендітну Дюймовочку.
Окрім міжнародних фестивалів, Полтавському академічному обласному театру ляльок вдалося здобути першість у конкурсі й на теренах України. Вистава “Портрет із літаючим годинником” відзначено дипломом за кращу постановку в номінації  “Вистава для підлітків та дорослих” на Всеукраїнському огляді-конкурсі вистав театрів ляльок сезону 2012– 2013 років.
Творчий колектив лялькарів гордиться цими нагородам та відзнаками, які стануть стимулом для подальшої плідної творчої роботи.
– Які б дипломи та нагороди ми не отримали, найголовніше для нас – завоювати прихильність дітей, побачити їхні щирі посмішки, – підкреслила Ірина Чернікова.

Світлана БОРИСЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.