Очікування і перспективи регіону

Відбулося засідання «круглого столу» на тему «Зона вільної торгівлі з ЄС: очікування Полтавщини напередодні підписання Угоди про асоціацію». Захід пройшов у рамках проекту, який реалізує Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень з Чернігова у співпраці з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій, робочою групою Української національної платформи Східного партнерства та Асоціацією регіональних аналітичних центрів при підтримці Міжнародного фонду «Відродження».
У роботі «круглого столу», що пройшов за сприяння Громадської ради при Полтавській облдержадміністрації, взяли участь її голова Володимир Голуб, експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Віктор Гречин, депутати рад різних рівнів, представники органів виконавчої влади, Полтавської торгово-промислової палати, Фонду підтримки підприємництва, бізнес-асоціацій, науковці.
Віктор Гречин охарактеризував проект Угоди про асоціацію між ЄС та Україною в цілому та зупинився на окремих напрямках, зокрема зоні вільної торгівлі, співпраці у різних сферах.
Полтавщина, маючи 3,24 відсотка населення країни, зараз виробляє 5,5 відсотка промислової та 6 відсотків сільськогосподарської продукції держави. Зміна економічних правил гри у разі підписання угоди для господарського комплексу регіону – це нові можливості й одночасно виклики, до яких потрібно підготуватися заздалегідь, вважають експерти.
– Митні тарифи знизяться як з боку України, так і з боку ЄС, Україні це буде більш вигідно, бо понад 95 відсотків  митних тарифів знизять до нульового рівня. Це посилить експорт України до ЄС, – зазначив зокрема експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Віктор Гречин.
Присутні обмінялися думками про можливі перспективи, ризики, плюси і мінуси підписання угоди для окремих галузей економіки нашої області.

Валентина ПЕТРЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.