Конкретні дії влади – сталий розвиток громади

DSC_0117Запашним короваєм зустрічали голову облдержадміністрації Олександра Удовіченка в Сербинівці Гребінківського району. Вже вдруге протягом нинішнього року він побував у цьому мальовничому краї. Перший приїзд стосувався великого свята сільської громади – газифікації села. Нині не менш важлива подія – відкриття дошкільного закладу “Малятко”. В урочистостях також взяли участь голова Гребінківської райдержадміністрації  Василь Пісня, голова районної ради Валерій Зінченко, спонсори, представники громадськості.
Олександр Удовіченко розповів, що у 2013 році в області відкрили десятки дитячих садочків. До цієї доброї справи долучаються підприємці, фермери. Батьки задоволені, адже діти будуть виховуватися у колективі, гармонійно розвиватися, а вони матимуть змогу працювати. Вихованці садочка “Малятко” продемонстрували свої здібності: для поважних гостей прочитали вірші та заспівали пісень.
– Коли є бажання сільської ради, районної й обласної влади, можна значно прискорити вирішення соціальних проблем сільських територій. Найголовніше нині – зорганізувати тих, хто може інвестувати кошти в розвиток села. Полтавщина – стабільний край і в фінансовому, і в економічному плані. Ми займаємо 4–5-те місце серед областей України. Уже третій рік поспіль регіон виконує програму розвитку сільських територій, – підкреслив Олександр Удовіченко.
Із 2006 року дошкільний навчальний заклад у Сербинівці функціонував із групою короткотривалого перебування. Віднині дитсадок працюватиме значно більше годин на добу. Ініціаторами змін стали самі батьки, адже для них актуальною є проблема виховання й розвитку малечі. Садок розташований у приміщенні школи. Влітку там зробили капітальний ремонт, спрямувавши 106 тисяч гривень бюджетних коштів та 83 тисячі спонсорських від місцевих підприємців. Зараз у дошкільному навчальному закладі створено належні умови для всебічного розвитку дітей, зміцнення їхнього здоров’я, удосконалення здібностей. Поки що установу відвідує 16 малюків, що формують різновікову групу. Проте незабаром тут буде більше юних вихованців.
– Діти в садочку навчаються, розвиваються під керівництвом досвідчених педагогів. А що вдома? Такого виховання немає. Батьки дуже задоволені, адже тепер і на роботу можна поїхати, – розповіла мама одного з дошкільнят Валентина Коленюк.
***
У Гребінці модернізують систему теплопостачання. Перший крок – будівництво котельні, яка працює на альтернативному екологічно чистому паливі. У даному регіоні це – очерет. Спочатку таким чином планують опалювати школу, ряд адмінбудівель. Якщо все працюватиме добре, то до системи підключать житлові будинки.
– Президент України Віктор Янукович поставив чітке завдання – протягом двох років вийти на 50 відсотків економії газу. Котельня, яку відкриваємо, дає можливість опалювати частину бюджетних установ Гребінки. Проект підтверджує, що є реальні речі, які маємо зробити. І це буде значна економія традиційних енергоносіїв, зокрема природного газу. Я впевнений, що при такому підході ми зможемо якщо не повністю ліквідувати, то значно скоротити залежність від російського газу і дуже дорогих традиційних енергоносіїв, – наголосив Олександр Удовіченко.
Котельня – пілотний проект, оскільки в Гребінці затверджена й реалізується програма “Енергія природи – сталий розвиток громади згідно стандарту ATN на 2013–2027”. За нею місто планують повністю перевести на альтернативне опалення з використанням місцевих матеріалів. На урочистості з цієї нагоди зібралися не лише гребінківці, а й гості з сусідніх Лубенського та Пирятинського районів.
aУрочисті миті свята в Сербинівці.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”
Наталя СТЕЦЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.