Заступниця і Похвала землі Полтавської

12  жовтня віряни вшановують велику православну святиню – Горбанівську ікону Божої Матері. Присвячені чудотворному образу архієрейські богослужіння відбуваються двічі на рік. Святкуванням у жовтні передувало літнє прославлення ікони 13 липня.
Образ був віднайдений, найімовірніше, на початку XVIII століття козаком Горбанем у незаселеній місцевості на околиці Полтави під час косовиці. Козакова коса раптом переломилася. Він нахилився до землі й побачив ікону Божої Матері. Від порізу по лику Богородиці потекла сльоза. Прикметно, що і слід від поранення косою, і сльозу можна роздивитися на чудотворному образі й сьогодні. Краї ікони були обрізані, це красномовно свідчило про те, що свого часу образ потрапив до рук лиходіїв. Горбань забрав ікону додому і повідомив про знахідку місцеве духовенство.
Вважається, що Горбанівський образ – це список Корсунської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці, яка в свою чергу є копією ікони, написаної євангелістом Лукою ще за життя Пресвятої Діви Марії і яку вона наділила Своєю та Синовою благодаттю. На місці знайдення Горбанівської ікони Божої Матері на її честь був побудований храм. Спочатку це була дерев’яна церква, а згодом стараннями релігійної громади вдалося звести кам’яну. Неподалік забило джерело, вода в якому виявилась цілющою. Чудеса від ікони, які Богородиця являла ревним вірянам, ретельно занотовувались. Із середини XIX століття щорічно відбувалися урочисті хресні ходи з Горбанівською іконою Божої Матері.
Її переносили в Свято-Успенський собор Полтави. У 1930-х роках Горбанівську церкву було зруйновано. Чудотворну ікону довелося довго переховувати від знавіснілих поборників атеїзму. З 1949 до 1962 року вона зберігалася в полтавському Свято-Преображенському соборі. На жаль, і цей собор стерли з лиця землі, однак чудотворну ікону вдалося врятувати – її перенесли до Свято-Макаріївського кафедрального собору, де вона перебуває й нині.
Помолитися перед Горбанівською іконою Божої Матері приходять тисячі вірян. Влітку багато людей беруть участь у хресному ході до цілющого джерела. У церковних піснеспівах Горбанівський образ Богородиці називають “Заступницею і Похвалою землі нашої Полтавської”.

Підготувала
Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.