Під Покровом Пресвятої Заступниці

Покров14  жовтня в Україні відзначають особливо шановане церковне свято – Покрова Пресвятої Богородиці.
За переказами, знаменна подія явлення Богородиці, на честь якої засноване це велике свято, відбулася в 910 році, коли Константинополь був узятий в облогу сарацинами. Жителі міста зібралися у Влахернському храмі, де зберігалися риза Богоматері, Її головний покров (мафорій) і частина пояса, перенесені з Палестини в
V столітті. Віряни молилися Небесній Заступниці та Спасителю про порятунок. Під час всеношної служби святий Андрій, Христа ради юродивий, зі своїм учнем Єпифанієм побачили видіння: вгорі над людьми йшла по повітрю Пресвята Богородиця, осяяна небесним світлом, оточена ангелами, сонмом святих. Її супроводжували святий Хреститель Господній Іоанн та святий апостол Іоанн Богослов. Схиливши коліна, Пресвята Діва почала зі слізьми молитися за християн, а потім розстелила в храмі над вірянами Свій омофор (наплічник). Цей святий Покров сяяв над людьми яскравіше за сонце. Згодом він став невидимим, але благодать залишилася з християнами. Незабаром після видіння вороги були переможені й вигнані. Відтоді Покров-омофор став символом опіки й заступництва Пречистої Діви Марії.
Великим святом Покрова була для українського козацтва. Саме до Богородиці козаки підносили молитви, опинившись у нерівному бою з ворогом. Засновуючи Січі, мужні воїни споруджували в них церкви на честь Покрова Пресвятої Богородиці. Традиційно на це свято припадали вибори нового отамана. З 1999 року 14 жовтня відзначається День українського козацтва.
За народними прикметами, Покрова вкриває землю листям чи снігом. Від цього свята в Україні починалися так звані весільні осінні тижні.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.