Поле, ферма, пасіка і сад – усе у лад

DSC_0275Відвідання ПСП “Нива”, що обробляє землі навколо села Баранівки Шишацького району, ознайомлення із об’єктами виробничої та соціальної сфер, а також обговорення стану та перспектив розвитку агропромислового комплексу Полтавської області – такою була мета виїзного засідання Громадської ради при обласній державній адміністрації. У виїзній нараді також взяли участь голова Шишацької райдержадміністрації В’ячеслав Білаш, голова районної ради Юрій Лубенець, директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов, директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Микола Перепелиця, науковці.

– Адреса нашої виїзної наради – ПСП “Нива” Шишацького району – не випадкова. Адже це агроформування з року в рік досягає високих урожаїв і надоїв. До того ж сільгоспформування опікується ще й соціальною сферою, підтримує освітні заклади, сприяє розвитку спорту, – наголосив голова Громадської ради при ОДА Володимир Голуб.
Учасники виїзної наради мали змогу переконатися, що означає – бути справжнім господарем на землі та якими вражаючими є результати такого господарювання на прикладі ПСП “Нива”. Історія цього сільськогосподарського підприємства розпочалася у далекому 1921 році, коли на баранівських землях був утворений колгосп. Із 2000 року ПСП “Нива” очолює заслужений працівник сільського господарства України, кавалер орденів “За заслуги” ІІ і ІІІ ступенів Андрій Цьова. Очолюване ним комплексне багатогалузеве агроформування надає роботу більш ніж 150 місцевим жителям. Сільгосппідприємство насамперед розвиває рослинництво. Інший пріоритетний напрямок господарювання – молочнотоварне тваринництво. На утриманні перебуває 500 голів дійного стада, всього ж у господарстві – 1300 голів ВРХ. Нині на кожну фуражну корову надої складають у середньому по 4 тисячі літрів молока. Рентабельність виробництва – близько 15 відсотків. Окрім того, утримують свинопоголів’я, овець. У найближчих планах – відновлення птахівництва.
Говорячи про цьогорічний урожай, директор ПСП “Нива” Андрій Цьова зазначив:
– Урожай будь-якого року – це результат невтомної праці агрономів, механізаторів, інших членів колективу нашого господарства. А люди у нас працьовиті, тож і результат відповідний маємо: зібрали по 50 центнерів з гектара ранніх зернових, очікуємо непоганий урожай соняшнику, кукурудзи.
Тваринницький комплекс повністю забезпечений на зиму кормами: в результаті підживлення грунту на площах із багаторічними травами отримали по 3 тонни сіна з гектара.
За виробничими клопотами не забуває керівник господарства і про розвиток соціальної сфери села. У Баранівці працює школа І–ІІ ступенів, приміщенню школи вже понад 100 років. Незважаючи на поважний вік, воно в доброму стані. Здається, час і негаразди над ним не мають влади. Учителі в школі – місцеві, але є й приїжджі. Неподалік ЗОШ – дитсадок “Дюймовочка”, у якому виховується близько 20 діток. П’ять років поспіль цей навчальний заклад не працював, а нещодавно його роботу відновили, і знову ж таки – завдяки активній підтримці місцевого ПСП “Нива”. Біля підніжжя пагорба, в оточенні молодих кленків і осик, знаходиться стадіон. Його доглянутий вигляд вражає: акуратно підстрижена трава, що регулярно поливається, облаштовані трибуни для глядачів, на воротах – сітки. У селі є дві футбольні команди, які з року в рік гідно представляють Баранівку на першості району з футболу.
IMGP7859На пагорбі, з якого відкривається чудовий краєвид на нижню частину села і річку Псел, височіє пам’ятник. Його у 1970-ті роки спорудили за кошти місцевих жителів на знак пошани до нескореного села Баранівки, яке було двічі вщент спалене під час Великої Вітчизняної війни, але не підкорилося фашистській окупаційній владі.
Учасники виїзної наради побували ще на одному досить незвичному об’єкті – у саду інтенсивного типу, оснащеному крапельним зрошенням. З одного боку ґрунтової дороги – ділянка, засаджена яблунями, що вже кілька років плодоносять. Рівненькі ряди плодових дерев, переобтяжених запашними плодами. Очікувані врожаї із саду інтенсивного типу – 200 тонн якісних і смачних яблук. З іншого боку ґрунтівки – 4 гектари посадженого в цьому році молодого саду. Саджанці, вирощені на карликових підщепах, підв’язані до шпалери, і до кожного з них теж підведена “крапелька”. Воду по системі зрошування доставляють із ставка, що знаходиться поруч. На деяких молоденьких деревцях вже дозрівають яблучка. Молодий садок, який обійшовся у 700 тисяч гривень, обслуговуватимуть четверо працівників. У недалекому майбутньому яблуневий сад планується “розбавити” насадженнями кісточкових культур, а також закласти власний плодорозсадник. Відповідає за садівничий сектор ПСП “Нива” син директора агрогосподарства – Юрій Цьова, випускник Полтавської державної аграрної академії.
Поруч із садком – пасіка. Бджіл у господарстві тримають насамперед для запилення сільськогосподарських культур – для підвищення їхньої продуктивності. А мед – то, так би мовити, побічний, але дуже корисний продукт. Селяни, які довірили ПСП “Нива” свої земельні наділи, віддавши їх в оренду, отримують мед як частину орендної плати, а ще – пшеницю, ячмінь, соняшник, кукурудзу. Загалом кожен орендодавець отримує по  4,7 відсотка від вартості паю. Середня зарплата по господарству – 2,5 тисячі гривень.
Після знайомства із виробничими потужностями ПСП “Нива” й огляду об’єктів соціальної сфери члени Громадської ради провели пленарне засідання, під час якого обговорили нагальні проблеми аграрної сфери регіону. Інформуючи присутніх про стан агропромислового комплексу області, Сергій Фролов наголосив на тому, що Шишацький район уже не перший рік займає передові місця в рейтингу районів, які найбільш динамічно розвиваються в межах Програми розвитку сільських територій.
– Це – красномовне підтвердження того беззаперечного факту, що розвиток села неможливий без розвитку агропромислового виробництва, – підкреслив Сергій Фролов.
Він зазначив, що в господарствах, які орієнтуються на розвиток рослинництва, переважає виробництво пізніх культур, зокрема кукурудзи. Збільшується кількість плодово-ягідних насаджень: всього нині нараховується 2,5 тисячі гектарів промислових садів і ягідників. Найближчим часом планується закласти ще 143 гектари.
Головне завдання тваринницької галузі, визначене Урядом, – збереження поголів’я худоби – на Полтавщині виконується, але за рахунок великого товарного виробництва. А от в присадибних господарствах кількість худоби зменшується. Зупинити цей процес, а також підвищити рентабельність виробництва молока в присадибних господарствах можливо лише єдиним шляхом – створенням на селі кооперативів.
– У кожній сільській раді повинно діяти хоча б по одному кооперативу. Поки що в області створено лише 38 кооперативів, – зазначив Сергій Фролов.
У ході наради члени Громадської ради при ОДА ухвалили ряд звернень до центральних органів влади щодо актуальних проблем розвитку соціально-економічного комплексу області.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.