Підготовка до сесії

На засіданні постійної комісії з питань бюджету та управління майном, яке пройшло під головуванням Валерія Пархоменка, розглянуто профільні питання, внесені до проекту порядку денного 18-ї сесії обласної ради, запланованої на 9 жовтня. У роботі комісії взяли участь голова облдержадміністрації, депутат обласної ради Олександр Удовіченко, заступник голови облради Володимир Марченко.
Розглянуто питання про внесення змін до показників обласного бюджету на 2013 рік. Як доповів директор департаменту фінансів облдержадміністрації Павло Кропивка, пропонуються зміни до бюджету за рахунок вільного залишку бюджетних коштів загального, спеціального фонду на початок року та зменшення обсягу резервного фонду обласного бюджету на загальну суму 12,9 мільйона гривень. Найбільше коштів додатково направлено на галузь охорони здоров’я – 9 мільйонів гривень, у тому числі на придбання автомобілів швидкої допомоги – 8,6 мільйона. На виконання заходів обласних програм спрямовується 1,8 мільйона гривень, у тому числі на програми увічнення пам’яті видатних земляків на 2013 рік – 417,5 тисячі гривень, підтримки обласного комунального підприємства “Аеропорт-Полтава” на 2013 рік – 99,6 тисячі гривень, розвитку малого підприємництва у Полтавській області на 2013–2014 роки – 250 тисяч гривень, впровадження в області другої фази проекту “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” – 566,4 тисячі гривень.
Депутати прийняли до відома інформацію та підтримали розподіл коштів. Також розглянули та схвалили внесення змін до переліку заходів для фінансування з обласного фонду охорони навколишнього середовища в 2013 році на загальну суму               4 мільйони гривень.
З урахуванням зауважень депутатів бюджетна комісія погодила питання про внесення змін і доповнень до ряду обласних програм і рекомендувала внести проекти рішень на розгляд сесії обласної ради.
***
Засідання постійної комісії з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр вів голова комісії Олександр Залужний. У роботі зібрання взяли участь заступник голови облради Володимир Марченко, голова фракції “Батьківщина” в обласній раді Юрій Шляховий. За усталеною традицією розгляд питань, які за своєю специфікою носять дозвільний характер стосовно розробки надр області, мав соціальне спрямування. Із врахуванням інформацій заявників, пропозицій, висловлених депутатами Олександром Залужним, Володимиром Марченком, Юрієм Шляховим, Ростиславом Гринчаком, Левом Жиденком, Віктором Лотоусом, Олександром Явдощуком, Ігорем Горжієм, прийнято відповідні рішення. У ході конструктивної дискусії також схвалено проект Порядку розгляду обласною радою питань користування надрами на території Полтавської області.
***
Під керівництвом Івана Гальченка працювала постійна комісія з питань освіти, науки, культури. У роботі зібрання взяли участь голова обласної ради Іван Момот, заступник голови облради Володимир Марченко. Депутати обговорили внесення змін і доповнень до Комплексної програми розвитку освітньої галузі Полтавської області на 2011–2015 роки, підтримали пропозицію профільного департаменту ОДА провести обласний тур Всеукраїнського конкурсу “Учитель року” та нагородити переможців конкурсу грошовими преміями в сумі 2 тисячі гривень.
Також розглядалося внесення змін до регіональної Програми розвитку професійно-технічної освіти Полтавської області на 2012–2015 роки. За інформацією директора департаменту освіти і науки ОДА, депутата обласної ради Володимира Мирошниченка, під час підготовки до осінньо-зимового періоду виникла проблема функціонування водонапірної вежі професійного аграрного ліцею села Веприк Гадяцького району, яка визнана аварійною. Під загрозою забезпечення водою ліцею, школи, дитсадка і лікарні, тому потрібно придбати необхідне обладнання на суму 52 тисячі гривень. Депутати підтримали надання цих коштів, яке планується здійснити за рахунок загальних асигнувань, виділених на галузь освіти.
З метою увічнення пам’яті одного з корифеїв української культури і мистецької освіти XX сторіччя Василя Григоровича Кричевського – архітектора, графіка, живописця – депутати підтримали пропозицію про присвоєння Полтавському краєзнавчому музею його імені.
***
За участЮ голови обласної ради Івана Момота, його заступника Володимира Марченка відбулося спільне засідання постійних комісій з питань промислової політики, підприємництва та інвестицій; будівництва, транспорту та зв’язку, яке провели голови цих комісій – Микола Данилейко і Віктор Шадчнєв.
Про проекти сесійних рішень щодо внесення змін і доповнень до програм розвитку малого підприємництва та підтримки інвестиційної діяльності, зміцнення міжнародного іміджу області поінформувала директор департаменту економічного розвитку ОДА Олена Адамович. Іван Момот нагадав присутнім, що Президент України Віктор Янукович під час презентації інвестиційних можливостей держави в рамках шостого Світового економічного симпозіуму в Нью-Йорку вкотре наголосив, що наша держава прагне знайти такий формат стосунків, який би повною мірою реалізував принцип державно-приватного партнерства, сприяв залученню інвестицій. Із цією метою діалог влади та бізнесу має поглиблюватися на всіх рівнях.
Із цим напрямком, визначеним Главою Держави, узгоджуються обговорювані профільні регіональні програми й запропоновані зміни до них. Зокрема стосовно підтримки підприємців-початківців, становлення прозорого бізнесу, підкреслив Іван Момот. Володимир Марченко охарактеризував перспективи розширення співробітництва краю з польськими партнерами.
Думками обмінялися депутати Микола Безима, Віктор Бондаренко, Олександр Гриценко, Юрій Кривошеєв, Володимир Полтавець, Ігор Сірик, Анатолій Трефілов, Микола Хоменко. Було вирішено рекомендувати сесії обласної ради ухвалити проекти рішень про внесення змін до ряду профільних програм.
***
На базі перинатального центру обласної клінічної лікарні ім. М.В. Скліфосовського за участю заступника голови обласної ради Володимира Марченка відбулося виїзне засідання постійної комісії з питань охорони здоров’я. Провів його голова комісії Михайло Виноград. Депутати оглянули матеріально-технічну базу центру, поспілкувалися з його працівниками.
На пленарному засіданні депутати заслухали та прийняли до відома інформацію про виконання обласної програми “Репродуктивне здоров’я”. За словами директора департаменту охорони здоров’я ОДА Віктора Лисака, з метою реалізації заходів програми у 2012 році було відкрито обласний перинатальний центр, розрахований на 2500 пологів у рік. На реконструкцію та устаткування спрямовано більше 67 мільйонів гривень, у тому числі з обласного бюджету – 24 мільйони. За 9 місяців поточного року тут прийнято 1663 пологи.
Комісія також розглянула хід профілактичної роботи та боротьби із захворюваністю на туберкульоз в області. За І півріччя 2013 року профільна програма профінансована на 33,3 відсотка від річної суми. Ситуація з туберкульозом дещо стабілізувалася, однак залишається складною – загальна захворюваність становить 39,4 випадка на 100 тисяч населення порівняно зі 40,5 у минулому році.
***
Роботу постійної комісії з питань екології та раціонального природокористування провела голова комісії Тетяна Корост. У роботі зібрання взяли участь голова обласної ради Іван Момот, директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов, начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Ігор Піддубний, інші фахівці, представники місцевих рад.
Депутати підтримали внесення змін до Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області в 2013 році, яким передбачається виділення коштів Зіньківській міській раді для придбання спеціалізованої сміттєзбиральної техніки.
Також комісія схвалила внесення змін до Положення про Порядок використання коштів, що надходять в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва. Ці зміни зумовлені приведенням Положення у відповідність до вимог Бюджетного кодексу України. Іван Момот звернув увагу на необхідність врахування при розподілі коштів, які надійшли до обласного бюджету в порядку відшкодування названих втрат, місцевих фінансових ресурсів.
Комісія підтримала проекти рішень щодо надання в користування мисливських угідь на території Решетилівського, Зіньківського районів.
***
Під головуванням Дмитра Хрістова відбулося засідання постійної комісії з питань забезпечення законності та правопорядку, на якому розглянуто питання про внесення змін до Комплексної програми профілактики правопорушень на 2011– 2015 роки. Як зазначив начальник штабу УМВС України в Полтавській області Руслан Рославлев, зміни передбачають перерозподіл коштів для завершення будівництва ізолятора тимчасового тримання Кременчуцького міського управління міліції. Проект рішення, яке сприятиме поліпшенню умов перебування затриманих громадян в ІТТ, депутати підтримали і рекомендували внести на розгляд сесії обласної ради.
Заступник начальника управління державної пенітенціарної служби України в Полтавській області Андрій Володько звернув увагу депутатів на недостатнє фінансове забезпечення у нинішньому році названої програми в частині соціально-виховної роботи із засудженими. Зважаючи на важливість ресоціалізації засуджених, залучення до суспільно-корисної праці, комісія рекомендувала департаменту фінансів ОДА забезпечити у 2013 році стовідсоткове фінансування заходів, передбачених названою комплексною програмою.
***
Засідання постійної комісії з питань регламенту, депутатської діяльності та інформаційної сфери провів голова комісії Микола Ганнущенко. У роботі зібрання взяв участь заступник голови обласної ради Володимир Марченко. Обговорювався стан забезпечення гласності та відкритості діяльності органів виконавчої влади і місцевого самоврядування у мережі Інтернет та через друковані ЗМІ. Представники провідних газет краю від імені усіх колег по журналістському цеху області із тривогою констатували проблему фактичного зриву передплатної кампанії, а відтак – потужного засобу інформування суспільства, спричиненого, на їхню думку, несумлінним ставленням до справи поштовиків. Про це свідчить відсутність передплатних каталогів – основи передплатної кампанії.
Депутати Микола Ганнущенко, Микола Перепелиця, Володимир Козуб, Валентина Петрова, Ігор Супруненко актуалізували і розвинули окреслену проблему. Наголошувалося, що у разі подальшого затягування із її вирішенням до винних будуть застосовані засоби депутатського впливу аж до винесення питання на сесію обласної ради.
Також рекомендовано профільному департаменту урізноманітнити партнерську взаємодію у питаннях забезпечення гласності та відкритості діяльності органів виконавчої влади і місцевого самоврядування із регіональними інтернет-ресурсами, сприяти районним комунальним друкованим ЗМІ у створенні веб-сайтів газет.
За підсумками обговорення стану виконання Програми інформатизації Полтавської області на 2011–2013 роки вирішено рекомендувати облдержадміністрації з метою подальшого розвитку інформаційного суспільства в області у контексті Закону України “Про основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007–2015 роки”, Стратегії розвитку інформаційного суспільства в Україні, схваленої Кабінетом Міністрів України, інших нормативно-правових актів розробити проект Програми інформатизації Полтавської області на 2014–2016 роки, положення якої будуть спрямовані на сприяння розбудові “Електронного урядування” – формі організації державного управління, за якої відбувається активна взаємодія органів державної влади та органів місцевого самоврядування із суспільством за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.